Werkstress

Werkstress is tegenwoordig een groot probleem op de werkvloer. Bijna een miljoen Nederlanders hebben last van werkgerelateerde stress klachten. Veel mensen krijgen lichamelijke en psychische klachten en in het ergste geval zorgt dit voor langdurig uitval, een burn-out. Dit is een groot probleem voor bedrijven omdat stress op het werk zorgt voor een flinke stijging in het ziekteverzuim en dus ook de kosten.

Werkstress is de voorkomen maar wordt vaak niet op tijd gesignaleerd of simpelweg genegeerd. Gelukkig wordt het onderwerp steeds serieuzer genomen en wordt er meer aandacht aan besteedt. Ook wij van Alles over Bevlogenheid geven op ons platform veel aandacht aan dit onderwerp. Wij schrijven regelmatig informatieve blogs met tips over hoe het te herkennen en voorkomen. Iemand kan tenslotte niet bevlogen zijn als hij of zij teveel werkstress ervaart. 

werkstress

 

Betekenis (ongezonde) werkstress

Verminderd functioneren op het werk door stress. Niet per se veroorzaakt door de werksituatie alleen, maar ook de combinatie van hoge belasting op het werk met belasting in het prive-leven.  

 

 

Cijfers werkstress

 • 1 miljoen: het aantal Nederlanders wat last heeft van werkgerelateerde stressklachten. 
 • 36%: het percentage ziekteverzuim veroorzaakt door werkstress
 • 17%: het percentage jonge werknemers van tussen de 25 t/m 35 jaar met een burn-out
 • €8.200: verzuimkosten per werknemer in 2016
 • 9 miljoen: aantal verzuimdagen in 2016
 • 225 dagen: het gemiddeld aantal dagen dat een werkgever een werknemer kwijt is aan een burn-out.
 • €250: gemiddelde kosten 1 verzuimdag, los van productieverlies en extra werkdruk collega’s 

 

Oorzaken werkstress

Stress op het werk heeft vaak meerdere oorzaken. Het is vaak een opeenstapeling van factoren die zowel werkgerelateerd, persoonsgebonden als psychologisch kunnen zijn. Daarbij verschilt het natuurlijk per persoon hoe hij/zij de werkdruk ervaart en in welke mate ze daarmee belastbaar zijn. Als de balans hierin zoekraakt dan gaat het vaak de verkeerde kant op en gaat iemand last krijgen van de stress. 

 

Werkgerelateerde oorzaken werkstress

Een belangrijke werkgerelateerde factor is vaak een structurele te hoge of lage werkdruk. Zo leidt een te hoge werkdruk uiteindelijk tot vermoeidheidsklachten, overspannenheid en uiteindelijk tot een burn-out. Daarentegen, als iemand te weinig uitgedaagd wordt, dan leidt dit tot somberheid en demotivatie. Daarnaast kunnen ook andere werkgerelateerde factoren een rol spelen zoals de inhoud van het werk, de eisen aan een functie maar ook het gebrek aan steun van je leidinggevenden en collega’s en de organisatiestructuur. 

Persoonsgebonden oorzaken werkstress

Vaak is een deel van de klachten ook toe te kennen aan de persoon zelf. Dit kan bijvoorbeeld zijn door een slechte thuissituatie waardoor de persoon niet meer in staat is werk en privé te scheiden waardoor het al snel teveel kan worden. Ook in welke mate deze persoon omgaat in bepaalde situaties zoals het oplossen van conflicten en zijn/haar sociale vaardigheden.  

Psychologische oorzaken werkstress

Daarnaast spelen psychologische factoren ook een rol op hoe iemand omgaat met stressvolle situaties op het werk. Een paar voorbeelden van deze factoren zijn: perfectionisme, motivatie en assertiviteit. 

oorzaken stress op het werk

 

Signalen werkstress

Maar hoe herken je nu de signalen van een werknemer die tegen een burn-out aan zit of last heeft van werkstress? Veel werknemers durven dit namelijk zelf niet aan te geven of kiezen ervoor het te negeren omdat ze bang zijn voor de sociale druk of om hun baan te verliezen. Daarom is het belangrijk voor leidinggevenden en collega’s om dit op tijd te herkennen en in te grijpen. Hierdoor voorkom je ziekteverzuim en langdurig uitval.  

Enkele signalen waar je een overspannen werknemer aan kan herkennen zijn:

 • verminderde productiviteit
 • hoger ziekteverzuim
 • vaak vermoeid en te laat op het werk
 • vaak ontevreden en sneller geïrriteerd
 • somberheid
 • toename in lichamelijke klachten
 • verminderde betrokkenheid

 

Artikelen gerelateerd aan Werkstress:

artikelen BEVLOGEN BLOGS

https://allesoverbevlogenheid.nl/author/berd-warmelts/

Even niet gemotiveerd? 10 tips voor hernieuwde motivatie!

Als we geïnspireerd zijn, dan zijn we automatisch gemotiveerd en is de engagement hoog. Maar Iedereen heeft soms wel periode

https://allesoverbevlogenheid.nl/author/paul/

Self-efficacy, heb jij het?

Bij het horen van het begrip self-efficacy denk je vast ‘weer het zoveelste fancy begrip gebruikt door sprekers en psychologen’.

https://allesoverbevlogenheid.nl/author/berd-warmelts/

Werkstress verminderen: 4 effectieve tips!

Iedereen heeft weleens last van werkstress. Vooral in de prestatiegerichte cultuur van vandaag de dag. Toch is stress op het

https://allesoverbevlogenheid.nl/author/lucienndebie/

Wat je geeft krijg je terug: meer betrokkenheid begint bij

Veel bedrijven verwachten betrokkenheid en motivatie van hun medewerkers en ik hoor vaak leidinggevenden die teleurgesteld zijn over de mate

Trots op Onze Ambassadeurs

SCHRIJF JE NÚ IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF EN JE KRIJGT ONS E-BOOK GRATIS!
Toon alle opties
Verberg