fbpx

Leiderschap

Iedereen heeft wel een leider van wie zijn of haar leiderschap jou inspireert. Een collega; familie of iemand op de werkvloer. Een inspirerende leider kan ook verder weg staan; denk aan Elon Musk, Barack Obama, André Kuipers en Martin Luther King. Een goede leider doet zijn werk goed, focust zich op de toekomst, neemt risico en houdt van verandering. Alles over Bevlogenheid is hét platform dat het onderwerp leiderschap aandacht geeft. Wij schrijven regelmatig waardevolle blogs en publiceren interessante interviews rondom het onderwerp leiderschap. 

Betekenis leiderschap

Leiderschap is de positie die een leider in een bepaalde groep neemt. De leider probeert de beoogde doelen te bereiken, en de leden van de groep handelen onder zijn verantwoordelijkheid. Een goede leider neemt beslissingen, organiseert, lost problemen op, ontwikkelt en versterkt relaties en beïnvloedt mensen op een positieve manier. Een goede leider heeft een sterke aantrekkingskracht op mensen, en kan mensen in beweging brengen.

leiderschap

 

Verschil tussen manager en leider

Er zit een groot verschil tussen managen en leidinggeven, en tussen een manager en een leider. Een leider is bezig met de toekomst en innovatie en houdt zich weinig bezig met controle en beheersing. Een leider denkt out of the box, ziet mogelijkheden en neemt het voortouw. Een visionair worden ze ook vaak genoemd. Een manager doet het juist andersom, hij of zij managet de werkvloer en zorgt er voor dat het werk wordt gedaan, niet goedschiks dan maar kwaadschiks. Een manager werkt systematisch en is vaak goed in analyse en optimalisatie. De manager is een rationele doener, terwijl een leider visie heeft, inspireert en de toekomst in het vizier heeft. Een leider stuurt bij indien nodig, een manager controleert. 

Leiding geven

Gebrek aan goede leiders is funest voor veel bedrijven en organisaties. Binnen bedrijven waar leiderschap ontbreekt, ontstaat sneller een bepaalde vorm van comfort. “Het is wel goed zo.” De drang om door te gaan, en stappen te zetten ontbreekt daar vaak. Leiderschap is niet altijd te leren, het zit in je. Het is een bepaalde manier van bevlogenheid, waardoor een leider nét dat stapje extra kan zetten en anderen hierin mee kan nemen. Een leider toont inzet en committent, vertrouwt zichzelf en zijn team en inspireert anderen. 

leiderschap op werkvloer

 

Leiderschapsstijlen

“Wel of niet instappen?”, een essentiële vraag voor leiders dat veel zegt over het type leider dat je bent. Er zijn verschillende leiderschapsstijlen, zoals coachend, inspirerend, participatief en directief. Welke leiderschapsstijl is nu het beste om te hanteren? 

Allereerst kun je een leiderschapsstijl niet helemaal zelf kiezen. Uiteraard heb je invloed op je eigen manier van leidinggeven en kun je dit trainen, maar je persoonlijkheid bepaald dit grotendeels. De beste manier om leiding te geven is de inspirerende en coachende stijl. De slechte manier om leiding te geven is de democratische en dominante manier van leidinggeven. “Doe dit, doe dat.” of enkel doelen opstellen en weinig tot geen sturing of advies bieden. Ieder team heeft behoefte aan een goede leider die ze op weg kan helpen, die ze begrijpt en adviseert en die ze ondersteuning biedt waar nodig. Een goede leider geeft richting en zorgt er voor dat iedereen in het team weet waar die heen wil. Een goede leider zorgt voor een fijne werksfeer en zorgt voor zijn team. 

 

 

Artikelen gerelateerd aan Leiderschap:

https://allesoverbevlogenheid.nl/author/alles-over-bevlogenheid/

Bevlogenheid: good for business!

Bevlogen mensen halen voldoening uit hun werk, zijn zeer betrokken en voelen zich vitaal en trots. Daarmee draagt bevlogenheid bij

https://allesoverbevlogenheid.nl/author/alles-over-bevlogenheid/

Hoe verhoog ik de employee engagement? Een paar handige tips!

Employee engagement, ook wel betrokkenheid of bevlogenheid genoemd. Dit is een begrip wat je steeds vaker hoort binnen het bedrijfsleven.

https://allesoverbevlogenheid.nl/author/alles-over-bevlogenheid/

Van tevreden naar bevlogen!

Bas Kodden is schrijver, spreker en onderzoeker op het gebied van Leiderschap, Ondernemerschap & Persoonlijke Ontwikkeling. In 2013 lanceerde hij

https://allesoverbevlogenheid.nl/author/ronald/

Hoe motiveer je je werknemers? 5 handige tips!

De motivatie van je werknemers is erg belangrijk voor de prestaties van je organisatie. Gedemotiveerde werknemers presteren ondermaats en hebben

De partners van

Alles over bevlogenheid