fbpx
minimalistische afbeelding

Last van werkstress? Word minimalist! 

We leven in een tijd waarin we omkomen in spullen. Spullen die we vaak niet eens echt nodig hebben. Postbodes sjouwen zich rot met wel duizenden pakketjes per dag van Ali of Bol. Mensen spenderen veel tijd aan het bestellen en gebruiken van deze spullen. Ze denken daarmee dat het ze gelukkig maakt maar niks is minder waar. Misschien op de korte termijn maar niet op de lange. Mensen die zich hiervan afzetten worden minimalisten genoemd en claimen gelukkiger te zijn door het (ironisch genoeg) hebben van  minder spullen. Ook zeggen ze meer vrije tijd over te houden. Wie wil dit nou niet? Daarbij is het wellicht dé oplossing voor mensen die veel werkstress ervaren.

 

Niet meer geld maar meer tijd maakt gelukkig

Ik hoorde laatst op de radio dat er een onderzoek was geweest naar of meer geld gelukkig maakt. De uitkomst was dat niet meer geld gelukkig maakt, maar meer tijd wel. Tijd voor leuke dingen dan welteverstaan. Rijke mensen hebben daarom ook de middelen om meer tijd voor leuke dingen te creëren door bijvoorbeeld ontzorgende diensten zoals een schoonmaker in te huren. Hierdoor kunnen ze hun vrije tijd beter benutten waar je weer gelukkiger van wordt. 

 

Heb ik dit wel echt nodig?

Naast huishoudelijke taken zijn we ook veel bezig met het kopen van nutteloze spullen. Ga daarom de volgende keer bij jezelf na als je in de stad bent of achter je computer zit of je het wel echt nodig hebt. En of je deze tijd wellicht beter kan gebruiken om in jezelf te investeren. Om hierachter te komen, kun je jezelf een uitdaging stellen door een maand geen spullen te kopen. Mis je de spullen na een maand nog niet, dan heb je ze waarschijnlijk ook niet echt nodig gehad. 

 

Ontspullen

Met de minimalisten is er ook een nieuw werkwoord bijgekomen namelijk, ontspullen. Ontspullen is hip. Begin daarom om per week 1 ding weg te doen dat je niet denkt nodig te hebben. Geef het weg aan iemand anders of breng het naar een kringloop winkel. Op deze manier maak je er ook nog eens iemand anders blij. Daar scoor je geheid een paar karmapunten mee! 

minimalistische huiskamer

 

Spullen zijn voor even, ervaringen voor altijd

Spullen maken dus niet gelukkiger en zorgen bovendien dat je minder tijd overhoud. Dit omdat deze spullen vaak ook onderhoud nodig hebben waar je veel tijd mee kwijt bent. Zodra je al van al die spullen af bent heb je dus geld over en ook tijd over. Ga leuke dingen doen met die zeeën van tijd die je hebt. En nee, ga geen nieuwe spullen kopen. Investeer in jezelf door een cursus te volgen of ga op vakantie. Die ervaringen pakken ze ten slotte niet meer van je af. 

 

Door minimalist te worden houd je dus meer tijd, meer geld en ook meer rust in je hoofd over. Het gaat er daarbij ook om hoe je deze tijd benut. Het gaat dus niet zozeer om meer tijd, maar om wat je met deze tijd doet. Het is ook niet zo dat je helemaal niks meer mag kopen. Koop alleen het broodnodige, en als je echt graag iets wilt hebben waar je gelukkig van wordt, ga dan voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. Op deze manier kun je er langer van genieten. En door je niet meer druk te maken om alle spullen of het hebben van spullen creëer je rust in je hoofd. Ideaal voor mensen die dagelijks veel werkstress ervaren. Deze rust kun je gebruiken om wellicht tot andere inzichten te komen of beter te presteren op je werk. Probeer het eens! 

 

Over Berd Warmelts

Berd is mede-eigenaar van IMPACT on the Job. Herkenbare uitdagingen? - Hoe zorg ik ervoor dat mijn team de doelen wel haalt ondanks alle turbulentie? - Hoe krijg ik de gewenste gedragsverandering van binnenuit? - Hoe versterk ik de prestatie- en leercultuur binnen mijn team(s)? - Hoe stimuleer ik lef, zelfsturing en klantgericht gedrag?

Bekijk al mijn Artikelen

Reageer op deze blog