fbpx

Bevlogenheid

 

Wat is Bevlogenheid?

Bevlogenheid is een magische state-of-mind die ontstaat wanneer mensen sterk betrokken zijn bij de organisatie waar ze voor werken, plezier hebben in wat ze doen en daarbij bruisen van energie. Deze mindset draagt bij aan onze psychische en lichamelijke gezondheid en dus een duurzame inzetbaarheid van je werknemers. Bovendien voorkomt het burn-outs, bore-outs en andere klachten. De mate van bevlogenheid wordt gekenmerkt door de volgende drie pijlers: 

Vitaliteit

Vitale mensen bruisen van energie, zijn onvermoeibaar en beschikken over een grote mentale veerkracht en doorzettingsvermogen. 

Toewijding

Toegewijde mensen zijn zeer betrokken bij het werk wat ze doen en zijn trots op de organisatie waarvoor ze werken. Ze zijn daarom ook trots op hun werk en voeren dit met veel enthousiasme uit. Daarbij zien ze het werk wat ze doen als uitdagend en nuttig.  

Absorptie

Absorptie staat voor mensen die compleet opgaan in hun werk en daarbij de tijd vaak vergeten. Ze kunnen het werk moeilijk loslaten en hebben ook geen 9 tot 5 mentaliteit.

bevlogenheid

 

Belang van bevlogenheid 

Bevlogen mensen halen voldoening uit hun werk, zijn zeer betrokken en voelen zich energiek, vitaal en trots. Net zo belangrijk is dat bevlogenheid mensen productiever en innovatiever maakt. Meer bevlogenheid heeft dus een grote positieve maatschappelijke en economische impact. Helaas is minder dan 40% van de Nederlandse werknemers bevlogen. We halen er dus niet uit wat erin zit.

‘Helaas is minder dan 40% van de Nederlandse werknemers bevlogen’

 

Gevolgen Bevlogenheid

Bevlogenheid heeft vooral positieve gevolgen voor een organisatie. Bevlogen werknemers zijn namelijk productiever omdat mensen o.a. pro-actiever en meer betrokken zijn. Tevens helpen ze het bedrijf verder door te innoveren en creatieve ideeën in te brengen. Daarnaast zorgen ze voor minder ziekteverzuim vanwege een betere algemene gezondheid wat leidt tot minder lichamelijke en psychische klachten. Ook zal een bevlogen werknemer niet per se de behoefte hebben om van baan te switchen en zich langer aan een bedrijf binden. Ze zijn dus loyaler wat goed is voor een organisatie op lange termijn. 

Een hoge bevlogenheid zorgt tenslotte ook voor een positieve sfeer op de werkvloer en werkt zelfs aanstekelijk. Het is zelfs aangetoond dat bevlogen teams ook zorgen voor een hogere bevlogenheid van de individu’s binnen die teams. 

Negatieve gevolgen

Naast alle positieve gevolgen van bevlogenheid liggen er ook zeker negatieve gevolgen op de loer. Bevlogen mensen kunnen lang en veel werken. Omdat ze zo bevlogen zijn en bruisen van de energie lijkt dit geen probleem. Echter als iemand de balans tussen rust pakken en werken verliest, ligt overspannenheid op de loer. Langdurige overspannenheid kan uiteindelijk leiden tot een burn-out. Goed je rust pakken na een lange en intensieve werkdag of week is daarom erg belangrijk om ook bevlogen te blijven.   

 

Hoe meet je bevlogenheid?

De mate van bevlogenheid onder werknemers kan wetenschappelijk worden gemeten worden op basis van een vragenlijst opgesteld door de Universiteit van Utrecht. Deze vragenlijst heet UBES en staat voor Utrechtse Bevlogenheidheids Schaal. Aan de hand van deze vragenlijst worden de eerder genoemde pijlers vitaliteit, toewijding en absorptie gemeten op een schaal van 1 tot 6.

 

Bevlogen medewerkers

Betrokken medewerkers zijn dé perfecte ambassadeurs voor een bedrijf en dragen met glimmende ogen bij aan het realiseren van echte toegevoegde waarde. Ze zijn niet alleen gelukkiger, ze maken bedrijven ook succesvoller. Prof. dr. Willem van Rhenen, hoogleraar Engagement & Productivity aan Nyenrode, stelt zelfs dat de mate van bevlogenheid een betere graadmeter is om het succes van een onderneming te voorspellen dan de economische KPI’s! Uit onderzoek blijkt dat bedrijven met een groot aantal bevlogen medewerkers het beter doen op bovenstaande gebieden.

Echter ontstaat bevlogenheid onder medewerkers natuurlijk niet zomaar. Er zijn een aantal belangrijke onderdelen die voor bevlogen medewerkers zorgen: 

  • Een uitdagende en fijne werkomgeving waar ze zichzelf kunnen zijn, zich kunnen blijven ontwikkelen en waar ze de ruimte krijgen om zelf keuzes te maken. Ook enthousiaste en inspirerende collega’s spelen hierbij een belangrijke rol. 
  • Cultuur is essentieel. Een uitdagende bedrijfscultuur die ergens voor staat en dat intern en extern uitdraagt zorgt er voor dat de bevlogenheid groeit, gezien men zich hiermee kan identificeren. 
  • Inspirerende leiders zorgen ervoor dat medewerkers meer betrokken raken en bevlogen worden. Een inspirerende leider is betrokken op de werkvloer, weet wat er speelt, inspireert en cultiveert vertrouwen. 

bevlogen team

 

Bevlogenheid creëren

Er bestaan verschillende manieren om de bevlogenheid te creëren. Dit kan op organisatieniveau, teamniveau of individueel. Bedrijven zien ook steeds meer het belang hiervan en doen er daarom ook veel aan om de bevlogenheid te bevorderen. Het is namelijk een duurzame oplossing voor het succes van je bedrijf. Ons doel is daarom niet voor niets ‘ In 2025 80% van werkend Nederland bevlogen en trots’. Wij geloven sterk in dit doel en daarom ook dit platform. Is jouw organisatie of team al bevlogen genoeg of ben je benieuwd hoe dit beter kan? Volg ons dan voor handige tips & tricks en inspirerende interviews met bevlogen mensen. Ook bieden we diverse masterclasses en trainingen aan voor leidinggevenden en teams. 

 

Artikelen gerelateerd aan Bevlogenheid: 

artikelen BEVLOGEN BLOGS

https://allesoverbevlogenheid.nl/author/frank-brinkmans/

Je start bevlogen in je werk, maar hoe houd je

Pak een sector als de zorg: ik durf de stelling aan dat veruit de meeste medewerkers op dag 1 zeer

https://allesoverbevlogenheid.nl/author/ronald/

Voorkom een winterdip met deze drie tips!

Nu de klok op de wintertijd is gezet worden de dagen korter waardoor je in het donker vertrekt naar je

https://allesoverbevlogenheid.nl/author/chelsea/

4 takeaways van succesvolle ondernemers die jou verder helpen

Een succesvolle ondernemer hanteert zijn eigen unieke aanpak en werkwijze. Door de jaren heen wordt je gevormd, maar sommige kenmerken

https://allesoverbevlogenheid.nl/author/berd-warmelts/

Last van werkstress? Word minimalist! 

We leven in een tijd waarin we omkomen in spullen. Spullen die we vaak niet eens echt nodig hebben. Postbodes

Trots op Onze Ambassadeurs

SCHRIJF JE NÚ IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF EN JE KRIJGT ONS E-BOOK GRATIS!
Toon alle opties
Verberg