fbpx

Help ik ben te bevlogen!

Klaas koster

Bevlogenheid en vitaliteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sterker nog; Schaufeli en Bakker omschrijven bevlogenheid als: ‘een positieve, affectief-cognitieve toestand van opperste voldoening die gekenmerkt wordt door vitaliteit, toewijding en absorptie’. Ofwel: vitaliteit is een belangrijke voorwaarde voor een bevlogen leven. Wat ik mij afvraag is of je ook te bevlogen kunt zijn en dat het dan ten koste gaat van je vitaliteit?

Ben ik te bevlogen?
Als Vitaloog ben ik dagelijks bezig met de vitaliteit van werkend Nederland. En ik merk aan mijzelf dat ik dit werk zo leuk vind, dat ik met gemak 60-70 uur per week daaraan besteed, zonder dat dit als werk voelt. Het is voor mij zo logisch om mij hiermee bezig te houden omdat ik aan alles voel dat ik hiervoor op de wereld ben en daarmee de wereld een beetje mooier (en vitaler) maak. Al met al kun je stellen dat ik nogal bevlogen ben. Soms zelfs zo bevlogen dat tijd er niet toe doet en ik bijvoorbeeld vergeet dat ik ook nog moet lunchen. Niet zo vitalogisch hoor ik je denken… dat is het ook niet, daar ben ik me gelukkig (en soms helaas) wel bewust van.

“Als je doet wat je leuk vindt hoef je nooit hard te werken”.

Van hard en bevlogen werken is nog nooit iemand ziek geworden, van te weinig ontspannen of te weinig opladen wel. Hoe zorg je er nu voor dat wanneer je zo bevlogen bent dat dit niet ten koste gaat van je vitaliteit? De Vitaliteitsschijf van Vijf is een mooi hulpmiddel hierbij dat in één oogopslag laat zien hoe je vitaler kunt leven en aan welke knop je kunt ‘draaien’ om te voorkomen dat jouw bevlogenheid je uitblust.

De vitaliteitsschijf is een holistische benadering van het begrip vitaliteit. In de vitalogie bestaat vitaliteit uit het in cadans zijn van een aantal aspecten: vitalogisch, fysiologisch, psychologisch, ecologisch, filosofisch. Je vitaal voelen is een goede cadans van lichaam (fysiologisch), geest (psychologisch), omgeving (ecologisch) en zingeving (filosofisch), het gaat dus om het ontleden van energie.

Doe de Vitascan

De Vitascan geeft inzicht in jouw energiecadans op de 5 onderdelen van de vitaliteitsschijf. De score geeft je een goed inzicht waar je aandacht naar toe mag.  De Vitaliteitsschijf van Vijf helpt je vervolgens om (weer) de controle en verantwoordelijkheid te nemen over je leven. Daar is lef voor nodig en een gezonde portie zelfliefde (‘ik ben het waard’). Het vraagt ook om vertrouwen in jezelf: dat de keuzes die je maakt goed voor je zijn, ongeacht wat anderen daarvan vinden. In het boek ‘Vitalogie!  Zo bereik je meer energie en zelfregie voor jou en je team’ van K. Koster lees je daar meer over.

Vijf tips voor meer energie

De vitaliteitsschijf van vijf bevat een vijftal richtinggevende regels. De vijf gouden regels voor meer vitaliteit en dus meer levenskracht en energie zijn:

  1. Wees zelfbewust, houd de zaag scherp en blijf je ontwikkelen;
  2. Beweeg voldoende, eet gezond, en neem voldoende rust;
  3. Alles wat je aandacht geeft groeit, richt je op het positieve;
  4. Zoek een (werk)omgeving die bij jouw mentale en fysieke gestel past;
  5. Weet wat je levensdoel is en ga voor werk waar je ertoe doet.

Over de auteur

Klaas Koster is de eerste Vitaloog van Nederland. Oprichter/eigenaar van het training- en adviesbureau Vitalogisch en directeur van de Vitacademie. Daarnaast is hij initiator van de Nationale Vitaliteitsweek, bestuurslid van het Nederlands Genootschap van Vitalogen (NGvV) en lid van de Raad van Advies van het Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid (NPDI). Dit alles met als missie om werkend Nederland vitaler en meer verbonden te krijgen. Vanuit de geaccrediteerde post HBO opleiding leidt hij een heel nieuwe generatie gediplomeerde Vitalogen op.