fbpx
Minder werkstress

Meer bevlogenheid door minder werkstress

Plezier in je werk is de basis van bevlogenheid. Het is algemeen bekend dat bevlogen werknemers productiever, innovatiever en creatiever zijn. Daarbij maken ze minder fouten en zijn ze minder ziek. Het is ook bekend dat deze werknemers minder werkstress ervaren. Als bevlogenheid de overhand heeft dan zal de stress als minder worden ervaren. Bevlogenheid werkt ook aanstekelijk. Het is bewezen dat bevlogen teams beter presteren. Dus hoe zorg je ervoor dat jij en je werknemers minder stress en dus meer plezier op het werk ervaren? In deze blog enkele tips!

Neem een kantoorhond

Grote bedrijven zoals Amazon en Google zijn ermee begonnen, een kantoorhond. Ook in Nederland neemt deze trend toe. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat een hond op het kantoor zorgt voor het wegnemen van stress en ook meer productiviteit, minder ziekteverzuim en een prettige werksfeer. Hoe kan dit? Uit een onderzoek van Azabu University is gebleken dat het hormoon oxytocine stijgt in de aanwezigheid van een hond. Oxytocine is het hormoon dat zorgt ervoor dat we ontspanning en geluk ervaren. Dus een trouwe viervoeter op de werkvloer zorgt dus voor minder stress, krijgen werknemers meer zin om naar het werk te komen en blijven ze zelfs langer. Ook vermindert het het ziekteverzuim en verhoogt het de concentratie van werknemers. Dit omdat er vaker kleine pauzes worden genomen wat resulteerde in minder concentratieverlies en zo meer productiviteit. Deze breaks zorgen ook voor meer lichaamsbeweging wat uiteindelijk weer leidt tot een betere fysieke gesteldheid wat vaak ook wordt geassocieerd met minder depressie en burn-out klachten.

Kantoor-hacks

Werkstress wordt ook vaak veroorzaakt door verkeerd management van je tijd of door allerlei afleidingen van je email of collega’s. Hier enkele simpele tips waarmee je de werkstress op het kantoor kan verlagen.

E-mail

E-mail kan een grote stressfactor zijn voor mensen. Zorg er daarom voor dat je hier zo min mogelijk door afgeleid wordt door er selectief mee om te gaan. Begin je dag bijvoorbeeld nooit met het openen van je email. Negatieve e-mails kunnen namelijk de rest van je dag beïnvloeden. Probeer ook niet gelijk de e-mails met een lage prioriteit te beantwoorden maar bewaar deze voor later. Plan desnoods een half uur per dag in je agenda voor deze mails anders blijf je aan de gang en kunnen belangrijke dingen links blijven liggen. Zorg er ten slotte voor dat je op 1 platform je mails leest. Schakel de pop-ups en push berichten daarom uit.

Agenda

Probeer je agenda niet te vol te plannen. Het zien van een volle agenda kan al zorgen voor stress. Vaak heeft een werkdag maar 8 uur en mocht je iets niet afkrijgen, verplaats het naar morgen. Plan daarbij de minst leuke klusjes aan het begin van de dag (eat your frog first) en de simpele klusjes op het einde. Als je de minst leuke klusjes aan het begin van de dag plant dan hoef je daar de rest van de dag niet meer tegenop te zien. Bovendien is je mentale energie een heel eind op aan het einde van de dag. Plan daarom wat simpele klusjes waarbij je niet te veel hoeft na te denken. Maak ook je eigen plan en laat je agenda niet leiden door collega’s.

Afleiding

Om de werkstress te verlagen is het belangrijk dat je genoeg afleiding zoekt op de juiste momenten. Uit verschillende rapporten blijkt dat als mensen zogenaamde micro-breaks nemen, ze beter en langer door kunnen werken na het nemen van een korte pauze. Hun concentratie wordt dan weer maximaal aangevuld. Neem daarom af een toe een ommetje of gebruik je pauze om een frisse neus te halen.

Heb je vaak veel last van collega’s die luidruchtig zijn of vaak iets vragen, zoek op z’n tijd een andere werkplek waar je wel in alle rust geconcentreerd kunt werken.

Afsluiting werkdag

Een hele belangrijke factor voor het verminderen van de werkstress is dat je je werk niet mee naar huis neemt. Morgen is er ten slotte weer een nieuwe dag. Reflecteer daarom aan het eind van iedere dag of je je taken hebt gedaan, of je ze goed hebt gedaan en wat er eventueel beter kon. Plan taken waar je niet aan toe bent gekomen voor een andere dag en maak een to-do list om alle extra taken van je af te schrijven. Ruim je bureau op en ga lekker naar huis.

Slaap goed, sport en eet gezond

Voor een goede en gezonde fysieke en mentale gesteldheid is het belangrijk dat je goed eet en slaapt. Super logisch hoor ik je denken maar voor velen blijkt dat erg moeilijk te zijn.

Een snelle snack is lekker en makkelijk en levert op de korte termijn veel energie op maar deze energie gaat er bijna net zo snel weer weg. Eet daarom gezonde dingen die minder snel hun energie afgeven. Dingen zoals volkoren, groente en fruit.

Sporten is een goede manier om in shape te blijven maar ook zeer effectief om na het werk even je hoofd te legen. Plof daarom niet gelijk op de bank na het werk maar eet een hapje en ga direct sporten. Geloof mij, je voelt je daarna een stuk beter.

Een goed uitgeruste werknemer is ook productiever. Maak je hoofd daarom leeg voor het slapen gaan. Dit kan door te mediteren, een boek te lezen of door dingen van je af te schrijven. Probeer daarbij twee uur voordat je gaat slapen, niet meer op je telefoon te kijken.

Door deze relatief simpele tips toe te passen, kun jij ervoor zorgen dat je minder werkstress ervaart. Je zal meer plezier in je werk krijgen en het zorgt voor een betere balans. Je zal meer bevlogen raken en wellicht kom je tot inzichten of ideeën waar je eerst niet eens aan durfde te denken.

 

Over Alles over bevlogenheid

Welkom op Alles over Bevlogenheid, hét platform voor iedereen die bevlogenheid hoog in het vaandel heeft staan: leidinggevenden, HR-business partners, ondernemers én werknemers.

Bekijk al mijn Artikelen

Reageer op deze blog