fbpx

Engagement

Engagement is een begrip wat je vandaag de dag steeds vaker hoort in het bedrijfsleven. Eigenlijk is het niet meer dan het Engelse woord voor betrokkenheid. Bedrijven leggen de focus tegenwoordig meer en meer op betrokkenheid van werknemers wat met een populair woord ‘employee engagement’ heet. Waarom doen ze dit? Meer engagement van werknemers zou namelijk bepalend zijn voor het succes van een bedrijf of organisatie. Meer betrokken werknemers zijn namelijk loyaler, productiever en minder vaak ziek. 

Alles over Bevlogenheid ziet graag 80% procent van werkend Nederland in 2025 bevlogen en trots. Om dit te realiseren moeten er dus meer medewerkers betrokken ofwel bevlogen worden en daarom besteden wij veel aandacht aan onder andere het onderwerp engagement. 

 

Betekenis engagement

Situatie waarbij je je betrokken voelt. Dit kan een morele, maatschappelijke, werkgerelateerde of sociale betrokkenheid zijn.

synoniem: betrokkenheid

 

employee engagement

 

Employee engagement

De aandacht voor het begrip employee engagement is sterk toegenomen tijdens de economische crisis van 2008. De reden hiervoor is het feit dat bedrijven op zoek waren naar een manier om meer rendement uit hun medewerkers te halen. De mate waarin een medewerker betrokken is bij de organisatie waarvoor hij of zij werkt, bepaalt namelijk de productiviteit en prestaties van de werknemer. Dus meer waar voor hetzelfde geld. 

Je kunt de mate van engagement van medewerkers onderverdelen in drie categorieën namelijk: engaged, disengaged en actively disengaged. Hieronder leggen we deze drie verder uit. 

 

Engaged

Een engaged werknemer is loyaal en zeer betrokken bij de organisatie. Zij maken optimaal gebruik van hun talenten en blijven zichzelf ontwikkelen. Zij zijn bereid nét dat extra stapje te zetten waarmee ze de organisatie vooruit helpen. Bovendien blijven betrokken werknemers ook langer bij een organisatie werken dan niet-betrokken werknemers. 

 

Disengaged

Disengaged werknemers voelen zich minder betrokken bij de organisatie dan een engaged werknemer. Ze voelen zich niet betrokken bij de missie, visie, doelen of klanten van een organisatie. Dit wil niet zeggen dat ze hun werk niet goed doen, maar ze zijn ook niet bereid die extra stap te zetten voor de organisatie. Ze zijn daarom zowel een bedreiging als een kans voor een organisatie. Dit omdat je ze met de juiste prikkels kunt ombuigen naar een betrokken werknemer. 

 

Actively Disengaged

Ten slotte heb je nog de actively disengaged werknemers. Zij vormen een gevaar voor iedere organisatie waarin ze werkzaam zijn. Zij zijn zeer ontevreden over het werk wat ze doen en de organisatie waarvoor ze werken en dragen dit dan ook constant uit naar andere werknemer. Ze zijn dus actief bezig een organisatie van binnenuit kapot te maken. Daarmee beïnvloeden ze ook vaak andere werknemers.

 

gevolgen employee engagement

 

Cijfers employee engagement

  • 13%: het percentage engaged werknemers wereldwijd
  • 9%: het percentage engaged werknemers in Nederland
  • 550 miljard: jaarlijkse kosten voor verlies van productiviteit VS
  • 6 miljard: jaarlijkse kosten voor verlies van productiviteit Nederland

Artikelen gerelateerd aan Engagement:

De partners van

Alles over bevlogenheid