fbpx

Het verschil tussen een workaholic en een bevlogen werknemer

Workaholics en bevlogen mensen hebben veel gemeen. Ze hebben beide een hoge ‘engagement‘ met hun werk maar toch zit er een wereld van verschil tussen deze twee. In dit artikel meer over het verschil tussen een workaholic en een bevlogen werknemer. 

 

Hoe herken je een workaholic?

Een workaholic is in eerste instantie te herkennen aan het feit dat hij of zij vaak en overal aan het werk is. In eerste instantie zou je denken dat hier niks mis mee is en dat diegene dat zelf moet weten. Toch zijn er kenmerken waaraan je het verschil tussen een harde werker en een workaholic of werkverslaafde aan kan herkennen. 

Het begint in eerste instantie bij de motivatie om te werken. Een workaholic legt zichzelf eisen op om aan het werk te gaan waar een ander aan het werk gaat simpelweg vanwege zijn of haar baas of functie. 

Een workaholic kan zijn werk ook niet neerleggen en werkt vaak lang door. Het wordt een obsessie en een bijna een soort dwang. Een werkverslaafde eet vaak ongezond en zorgt niet goed voor zichzelf. 

Dit gaat dan ook bijna altijd ten koste van iemands sociale leven en heeft het bovendien ook invloed op andere om hen heen. Vaak zien ze het werken ook als een vluchtweg van de privé sfeer. Werken is bij workaholics daarom altijd gekoppeld aan negatieve emoties. Door de combinatie van veel werken en een slechte gezondheid is een burn out daarom ook een veel voorkomend probleem bij workaholics. 

 

workaholic

 

Hoe herken je een bevlogen werknemer?

Ook een bevlogen persoon is vaak en hard aan het werk. Dit doet zij met veel passie en plezier. De wil om te werken komt dan ook vanuit een intrinsieke motivatie. Ze zijn daarbij erg betrokken en toegewijd bij het bedrijf waarvoor ze werken en weten anderen daardoor te motiveren en inspireren. Bevlogen mensen halen kracht en plezier uit het werk. De bevlogenheid geeft ze een ongekende extra kracht om te werken. Ze zorgen vaak goed voor zichzelf en hebben daarom een goede gezondheid en een algemene vitaliteit. Hun sociale leven lijdt ook niet onder de mate waarin ze werken. Ze pakken op tijd hun rust en zijn emotioneel stabiel. Ze hebben een goede balans en een burn out zal daarom ook niet snel voorkomen.  

 

bevlogen werknemer

 

Het verschil

Alhoewel er veel overeenkomsten zijn tussen werkverslaafden en bevlogen werkers zijn er toch enkele cruciale verschillen te vinden. In principe doen ze veel hetzelfde maar is net de achterliggende motivatie anders. Waar ze allebei veel en vaak aan het werk zijn is een workaholic aan het werk omdat het een bijna obsessieve behoefte is en vaak ook vluchtgedrag voor negatieve emoties. Als ze niet werken voelen ze zich onrustig en weten daarom ook geen maat te houden. In tegenstelling tot een bevlogen persoon die werkt vanuit een persoonlijke motivatie omdat zij het werk wat ze doen belangrijk vinden en dit vol overgave en passie doen. Werken voor deze mensen kost dus ook een stuk minder energie dan workaholics. 

Daarbij eten workaholics vaak ongezond en nemen minder tijd om goed voor zichzelf te zorgen. Bevlogen mensen zijn over het algemeen een stuk vitaler en gezonder omdat zij wel de capaciteit hebben om het werk neer te leggen en wel rekening te houden met hun algemene gezondheid. De reden voor een burn out is daarom ook vaak te wijten aan een slechte gezondheid vanwege een te hoge werkdruk en niet omdat iemand overspannen is geraakt van teveel plezier in zijn werk. 

 

Vind de balans

Bevlogenheid begint bij een goede balans tussen werk en leven vinden. Daarbij is het belangrijk dat je genoeg uitgedaagd wordt op je werk, dat je niet voor de verkeerde redenen gaat werken en dat je goed voor jezelf blijft zorgen. Dit is nodig om bevlogen te blijven presteren. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan en niet voor iedereen altijd even gemakkelijk. Nu je het verschil weet tussen een workaholic en een bevlogen werknemer, herken jij deze eigenschappen en ben hoe zie jij jezelf?

 

Wil jij weten hoe je bevlogen kan blijven presteren, neem dan deel aan onze Masterclass Blijvend bevlogen presteren als een professional waarin je o.a. leert waar jij je motivatie uithaalt, hoe je in die positieve flow blijft en hoe je een burn out of bore out voorkomt.   

Over Ronald Warmerdam

Ronald is mede-eigenaar van IMPACT on the Job. Samen met zijn collega’s zorgt hij voor bevlogen presterende teams: Met meer plezier, minder gedoe, meer eigenaarschap en vanuit heldere gezamenlijke doelen betere resultaten scoren.

Ronald krijgt een kick als mensen hun talenten ontdekken, inzetten, doorzetten en zichzelf overwinnen.Ronald gelooft dat bevlogenheid dé motor is voor meer werkplezier, betere prestaties en meer succes voor medewerkers, leidinggevenden en hun bedrijven. Daarom is hij als één van de initiatiefnemers in 2017 gestart met de Week van de Bevlogenheid. Met als hoger doel: In 2025 is 80% van werkend Nederland bevlogen en trots. Daarnaast is hij een ervaren team- en leiderschapscoach en één van de drijvende krachten achter het online-platform weekvandebevlogenheid.nl.

Bekijk al mijn Artikelen

Reageer op deze blog