fbpx
Bas Kodden

Van tevreden naar bevlogen!

Bas Kodden is schrijver, spreker en onderzoeker op het gebied van Leiderschap, Ondernemerschap & Persoonlijke Ontwikkeling. In 2013 lanceerde hij het boek: “Word een held, meer bevlogenheid voor jezelf en je organisatie.” Hij is directeur van het Executive MBA aan Nyenrode Business Universiteit en sinds kort partner bij De Week van de Bevlogenheid. Hij bouwt op die manier actief mee aan bevlogenheid in Nederland.

VEEL MENSEN DOEN VAN ALLES MAAR EEN BEETJE
‘Bevlogenheid bestaat volgens de wetenschappelijke theorie uit drie elementen: vitaliteit, toewijding en absorptievermogen. Absorptievermogen gaat over een houding jezelf continu willen bekwamen en verbeteren. Immers, als je doet wat je altijd gedaan hebt, is er geen sprake van verbetering. Een van zijn mentoren en een van de beste leiderschapscoaches ter wereld, Marshall Goldsmith, schreef er een boek over: What got you here, won’t get you there. Goldsmith is een van mijn helden. Het boek moedigt mensen onder andere aan om juist buiten je eigen vakgebied kennis op te doen. Dat doe ik ook. Om mijn presentaties te verbeteren, kijk ik bijvoorbeeld naar cabaretiers en muzikanten. Hoe komen zij het podium op? Hoe bespelen zij het publiek? Maar ik vergroot mijn kennis ook door met topcoaches als Toon Gerbrands en Robert Eenhoorn te spreken. Of me te verdiepen in de bewegings- en voedingsleer.

WAT IS JOUW DOEL?
Wat belangrijk is, is dat je weet wat je hogere doel is, je nooit af te ronden taak. Als je dat niet helder hebt, wordt het hagelschieten. Jouw Why, je purpose blijft nu overeind. Dus terwijl de hoe morgen ineens anders kan zijn, blijft de waarom bestaan. Ben je elke dag bezig met je nooit af te ronden doel, met dit thema in je leven, dan wordt je er steeds beter en beter in en zul je je hoger doel, iets waarvan je dacht het nooit te kunnen behalen, kunnen bereiken. Dat betekent ook dat je op ander gebied onderdelen moet laten liggen. Sven Kramer blinkt immers ook niet uit als voetballer. Die verdieping, merk ik, wordt door weinig personen opgezocht. Veel mensen doen van alles maar een beetje. Wat is jouw hoger doel? Mijn hoger doel? Van talenten, helden maken: Hoog Energieke Leidingnemende Doeners. Professionals die vol vitaliteit en toewijding zelf invulling geven aan hun eigen toekomst.

VITALITEIT OM TE PRESTEREN
Wanneer je iets zonder toewijding doet, en op wilskracht acteert, ben je slechts aan het overleven in plaats van te leven. Wilskracht kost energie. Toewijding daarentegen gaat over intrinsieke motivatie, zowel lichamelijk als geestelijk, en geeft je energie. Wie toegewijd is, zal zich vitaler voelen en lekkerder in zijn vel zitten. Vitaliteit heeft natuurlijk ook alles te maken met heel goed voor jezelf zorgen om te kunnen presteren. De natuur heeft hierin een prachtige metafoor. Denk maar eens aan een luipaard dat het merendeel van de tijd in de zon ligt te luieren. Het dier weet dat het slechts een paar kansen heeft om zijn prooi te pakken, en om te kunnen excelleren moet het dus in topvorm én uitgerust zijn. In de topsport is het niet anders. En in het bedrijfsleven ook niet. Als manager vraag je veel te vaak het uiterste van jezelf. Wees zelfeffectief. Alleen dan kun je duurzaam presteren.

ALS IK MIJN KUITEN NIET KAN VOELEN, HEB IK ME NIET GOED VOORBEREID
Wat ik zie daarentegen zijn CEO’s en professionals die te hard werken, altijd maar aanwezig zijn, maar op de momenten waarop het erom spant, bijvoorbeeld bij het geven van een presentatie of het houden van een belangrijk gesprek, zichzelf tekort doen en slechts een 6 of een 7 scoren. Om optimaal te kunnen presteren, die 9 of 10 te halen, moet je vooral niet doorjakkeren, maar juist tijd inlassen voor herstel. Ga sporten, rust uit of ga aan mindfullness doen in plaats van de hele dag achter je bureau zitten. Presteren, herstellen, verbeteren.

Als ik een presentatie moet geven, weet ik bijvoorbeeld precies hoeveel minuten ik van te voren moet hardlopen om goed voor de dag te kunnen komen. Door aan een duursport te toen gaat het stresshormoon cortisol namelijk naar beneden en maak je endorfines aan. Hierdoor heb ik niet alleen meer energie, maar kom ook energieker op mijn publiek over. Dat nemen de mensen in de zaal meteen waar. Als ik mijn kuiten niet kan voelen tijdens een presentatie heb ik me niet goed genoeg voorbereid!

Het opdoen van kennis buiten het vakgebied, gebeurt overigens te weinig in het bedrijfsleven. We zitten te veel op angst, ego en op een teveel aan empathie. Er is nauwelijks tijd voor zelfreflectie, we houden ons te weinig bezig met core- business. Uit angst moeten er allerlei schema’s, rapporten, Excel lijsten en spreadsheets gemaakt worden. Met die bureaucratie houden we elkaar eindeloos bezig. Zo help je jezelf en uiteindelijk ook een bedrijf om zeep.

LEAD AS A WOLF
Een verkeerde leider is als een doodskus voor een bedrijf. Er zijn drie aspecten die uiteindelijk duurzame teamprestaties bepalen: Energie, eigenaarschap en verbondenheid. Wat belangrijk is, is dat je als leider jouw professionals de ruimte geeft om hun talenten te ontwikkelen en niet steeds in hun ruimte stapt om het voor ze te doen, of ze te helpen. Dat helpen noem ik het teveel aan empathie. Als je als leidinggevende continu alles maar zelf doet, voelen mensen zich ook niet meer trots op het behaalde resultaat en laten ze jou hun taken gemakkelijk overnemen. Het energieniveau van jouw personeel gaat hiermee omlaag, net als het gevoel van verbondenheid. Ik geloof ook niet dat je als leider altijd maar op het podium moet, dat is het ego. Lead as a wolf. Achter in de roedel kan je alles in de gaten houden, observeer, neem de onderstroom waar en jaag je mensen op als het moet. Inspireer en confronteer. Maar vaak hoef je als leider helemaal niet aanwezig te zijn, stap eruit zodra het kan!’

ACH, IK BEN WEL TEVREDEN
Veel mensen, 1 op de 7 werknemers (!) zitten met een burn-out of vorm daarvan momenteel thuis. Dit komt voort uit dingen moeten doen die je niet aankan, doordat je kennis en vaardigheden mist, maar met name uit het ontbreken van benodigde energiebronnen. Wat er veel vaker aan de hand is, zeer zeker bij jongeren, is een bore- out. Jonge getalenteerde mensen die teveel gestandaardiseerde en repeterende taken aangeboden krijgen en die slechts beloond worden op kwantitatieve output. Zo maak je mensen (weg: compleet) kapot.

We hebben allemaal unieke talenten. Het is mooi als al die talenten volledig worden ingezet en benut. Je kan een schildpad niet hetzelfde laten doen als een luipaard. Een baan of werkomgeving waarbij dat wel gebeurt, zal hoogstens leiden tot overstrekking of een gevoel van: ach, ik ben wel tevreden, ik heb wel een aardig inkomen en een aardig leven. Maar wat de meesten mensen écht wensen… is een bevlogen in plaats van een tevreden leven!’

 

Over Alles over bevlogenheid

Welkom op Alles over Bevlogenheid, hét platform voor iedereen die bevlogenheid hoog in het vaandel heeft staan: leidinggevenden, HR-business partners, ondernemers én werknemers.

Bekijk al mijn Artikelen

Reageer op deze blog