Succesvolle teams zijn teams die goed samenwerken en waar iedereen zijn taken kent. Dit zijn enkele kenmerken van een succesvol team maar er zijn er nog meer. Bedrijven hechten veel waarde aan goed samenwerkende teams omdat zij tenslotte het hoogste rendement kunnen behalen. Samen bereik je meer dan in je eentje. Eerder schreven we al over het geheim van goede teambuilding en wat nu een goede teamplayer maakt, maar in dit stuk gaan we niet in op het individu maar op het collectief. Dus wat maakt nu een succesvol team?
“Talent wins games, but teamwork and intelligence win championships.” – Michael Jordan
Kleine teams zijn het meest effectief
De eerste voorwaarde voor een succesvol team is dat een team niet te groot moet zijn. Eerder hadden we het al over de ‘two pizza rule’ van Jeff Bezos. Hij stelt dat als je team niet van twee pizza’s kan eten, dan is je team te groot om productief te zijn. Hou het dus klein. Het gouden nummer voor een succesvol team is zes. Bij dit nummer voorkom je dat mensen zich niet gehoord voelen, kun je verschillende kwaliteiten binnen je team houden en kunnen er snel besluiten worden genomen.
Zorg voor verschillende inzichten
Een andere belangrijke factor voor een succesvol team is de aanwezigheid van diversiteit. Zorg er dus voor dat er mensen van verschillende leeftijden, afkomst en geslacht in je team zitten. Teams met allemaal dezelfde koppen zijn minder objectief en zullen sneller besluiten nemen terwijl dit wellicht niet per se het beste besluit is. Door het toevoegen van diversiteit zorg je ervoor dat je objectief blijft, mensen elkaar aanvullen, voor verschillende zienswijzen zorgen en mensen elkaar tegenwicht kunnen bieden. Door deze factoren toe te passen in je team kom je tot meer creatieve oplossingen.
Creëer een veilige omgeving
Zoals Bas Kodden al aangaf: Veiligheid is de belangrijkste factor voor een gezonde werkomgeving. Mensen moeten zich op de eerste plaats veilig voelen in de omgeving waar ze werken. Naast dat er nooit sprake mag zijn van ongepast gedrag of pesten, betekent veiligheid ook dat ze zich veilig moeten voelen op het moment dat ze een fout maken. Er mag daarom ook nooit een situatie ontstaan waarbij men zich vernederd voelt, oncomfortabel voelt of zich moet schamen op het moment dat hij/zij een fout maakt. Het is dus belangrijk dat een afwijkende mening ook gehoord wordt. Geef elkaar daarom positieve feedback, bescherm elkaar tegen meningen van buitenaf, respecteer elkaar en geef elkaar het vertrouwen. Mocht er een conflict ontstaan, houd het dan zakelijk en los het snel op.
Ieder zijn eigen kwaliteiten en een gezamenlijk doel
Naast een sterke diversiteit in zaken zoals afkomst, geslacht etc. heb je voor een succesvol team ook een diversiteit aan professionele eigenschappen nodig. Zoek daarom je beste mensen bij elkaar met ieder hun eigen kwaliteiten. Zorg dat het duidelijk is wat er van hen verwacht wordt. Dus stel als eerste een gezamenlijk doel op. Op die manier kunnen ze vervolgens met elkaar afstemmen wie waar verantwoordelijk voor is en hoe ze dit willen bereiken. Gebruik hierbij in de communicatie een duidelijke planning, taakverdeling en bouw genoeg reflectiemomenten in. Wijs daarnaast 1 leider aan. Dit hoeft niet altijd dezelfde leider te zijn gedurende het project. Wellicht heeft iemand in een bepaalde fase van een project meer kennis van zaken en een beter overzicht om alles in goede banen te kunnen leiden. Bovendien kan er op deze manier van elkaar geleerd worden, waardoor je team nog sterker wordt.
Lees ook: Leiderschapsstijlen; wel of niet instappen?
Over Berd Warmelts
Berd is mede-eigenaar van IMPACT on the Job. Herkenbare uitdagingen? - Hoe zorg ik ervoor dat mijn team de doelen wel haalt ondanks alle turbulentie? - Hoe krijg ik de gewenste gedragsverandering van binnenuit? - Hoe versterk ik de prestatie- en leercultuur binnen mijn team(s)? - Hoe stimuleer ik lef, zelfsturing en klantgericht gedrag?
- Organisatiefit: één van de belangrijkste vereisten voor bevlogenheid - 4 juni 2022
- Last van werkstress? Word minimalist! - 24 oktober 2019
- Even niet gemotiveerd? 10 tips voor hernieuwde motivatie! - 10 oktober 2019
- Werkstress verminderen: 4 effectieve tips! - 2 oktober 2019
- De (positieve en negatieve) invloed van leiderschap op teamprestaties - 10 september 2019
Reageer op deze blog