fbpx
Goede teamplayer

Hoe herken jij een goede teamplayer?

Ben jij een teamplayer? Dat is een vraag die vaak gesteld wordt tijdens een sollicitatiegesprek. Bedrijven willen namelijk graag echte teamplayers. Werken in teams zorgt tenslotte voor meer productiviteit en dus meer succes voor een bedrijf mits dit goed gebeurt. Je hebt teamplayers nodig om een succesvol team te vormen. Henry Ford zei eens: “Coming together is a beginning, staying together is progress, and working together is success”. Bedrijven hebben daarom behoefte aan goede teamplayers, maar hoe herken je nu een goede teamplayer?

Er zijn een paar pijlers waar je een goede teamplayer aan kan herkennen. Dit zijn karakter en communicatie. In dit artikel geven we per pijler aan welke eigenschappen je nodig hebt om een goede teamplayer te zijn. Vervolgens geven we je een aantal vragen waarmee je kunt ontdekken of jij een goede teamplayer bent. 

Karaktereigenschappen

Bij een goede teamplayer zijn bepaalde karaktereigenschappen sterker vertegenwoordigd dan bij anderen. Zo hebben goede teamplayers een sterk empathisch vermogen. Ze luisteren goed naar hun collega’s, tonen interesse en springen bij waar nodig. 

Een andere belangrijke eigenschap is het vermogen om jezelf aan te passen aan de situatie. Een goede teamplayer is oplossingsgericht en streeft altijd naar een optimale samenwerking. Dus als de meerderheid voor iets anders kiest, zal de teamplayer zich daarbij neerleggen en op dit nieuwe pad het optimale uit zichzelf willen halen. Daarbij zullen ze jou altijd aan de afspraken houden, andersom zullen zij dit ook doen. Een goede teamplayer weet wat er van hem of haar verwacht wordt en zal bij andere collega’s vragen of het duidelijk is wat er van hem/haar verwacht wordt. 

Een andere belangrijke eigenschap is dat ze zich niet zomaar iets laten vertellen. Ze zijn zich bewust van hun rol en die van anderen binnen een team, en doen er alles aan om dit zo goed mogelijk in te vullen op hun eigen manier. Ze volgen niet klakkeloos orders op maar vragen door. Dit geeft aan dat ze zich verantwoordelijk en betrokken voelen bij de uitkomst van het project. Een belangrijke eigenschap is doelgerichtheid: het belang van het team boven je eigen belang stellen. 

 • Kun jij goed omgaan met veranderingen?
 • Ben jij je bewust van je rol binnen een team?
 • Heb jij je verbonden aan het doel van het team/ben je gecommitteerd?
 • Vind jij de uitkomst belangrijker dan jouw aandeel?
 • Weet jij goed wat je sterke eigenschappen zijn?
 • Kun jij goed luisteren naar anderen? 
 • Denk jij in oplossingen of in problemen?

Goede communicatie is essentieel

Goede communicatie is essentieel voor een goede samenwerking. Een goede teamplayer is daarom ook erg sterk in zijn of haar communicatie. Zowel schriftelijk als mondeling kan een goede teamplayer zich uitstekend verstaanbaar maken. Daarbij zijn ze erg sociaal en liggen ze vaak goed in de groep. Ze zorgen voor een fijne sfeer en maken af en toe een grapje. Een goede teamplayer is ook goed in het aangeven van grenzen. Waar sommigen niet durven te zeggen dat ze een bepaalde deadline niet kunnen halen, zegt een goede teamplayer dat wel. Op deze manier voorkom je teleurstellingen en boze blikken van je collega’s. Mocht een collega ergens mee zitten dan kan het zijn dat diegene het probleem nooit aankaart. Dit zorgt voor wrijving en op den duur voor een slechte samenwerking. Ben je een echte teamplayer, dan ga je geen persoonlijke problemen uit de weg en kaart je deze direct aan. Op die manier los je het probleem eerst op zodat je vervolgens weer met zijn tweeën door één deur kan. 

 • Ben je goed in taal? (mondeling & schriftelijk)
 • Kun jij je goed verstaanbaar maken in een groep?
 • Kun jij goed je grenzen aangeven?
 • Ga jij problemen liever uit de weg?

Een goede teamplayer is dus een verantwoordelijk persoon met een goed aanpassingsvermogen en is heel sociaal. Herken jij wat van de bovenstaande eigenschappen in jezelf of denk je jezelf nog te kunnen verbeteren als het gaat om werken in teams? Bij elke paragraaf staan een aantal vragen die je jezelf kan afvragen om te bepalen of jij een goede teamplayer bent. Kun je meer dan de helft van de vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan ben jij een goede teamplayer. Schort het nog ergens aan dan kun je daar natuurlijk altijd aan werken dit te verbeteren om zo een nog een betere teamplayer te worden. 

Lees ook: Het geheim van goede teambuilding

Over Ronald Warmerdam

Ronald is mede-eigenaar van IMPACT on the Job. Samen met zijn collega’s zorgt hij voor bevlogen presterende teams: Met meer plezier, minder gedoe, meer eigenaarschap en vanuit heldere gezamenlijke doelen betere resultaten scoren.

Ronald krijgt een kick als mensen hun talenten ontdekken, inzetten, doorzetten en zichzelf overwinnen.Ronald gelooft dat bevlogenheid dé motor is voor meer werkplezier, betere prestaties en meer succes voor medewerkers, leidinggevenden en hun bedrijven. Daarom is hij als één van de initiatiefnemers in 2017 gestart met de Week van de Bevlogenheid. Met als hoger doel: In 2025 is 80% van werkend Nederland bevlogen en trots. Daarnaast is hij een ervaren team- en leiderschapscoach en één van de drijvende krachten achter het online-platform weekvandebevlogenheid.nl.

Bekijk al mijn Artikelen

Reageer op deze blog