fbpx
vitaliteit op werkvloer

Tips voor meer vitaliteit op de werkvloer

Vitaliteit is naast toewijding en absorptie één van de kenmerken van bevlogenheid. Bedrijven doen er vandaag de dag alles aan om dit te realiseren bij hun werknemers. Bevlogen werknemers leiden tenslotte tot minder verzuim, hogere productiviteit en meer betrokkenheid. Toch zijn er bedrijven die nog achter lopen op dit vlak. Met een paar simpele tips voor meer vitaliteit op de werkvloer.

Vitaliteit is het bruisen van energie, fit en vitaal voelen en lang en onvermoeibaar door kunnen werken vanuit een mentale fitheid en veerkracht. “ 

Bakker & Schaufeli

Meer vitaliteit als werknemer

In een eerder artikel beschreven we al dat beweging goed is voor de mentale gezondheid. Hier lag de focus meer op sporten, maar sommige mensen komen hier simpelweg niet aan toe. Een andere vaak gehoorde reden is dat ze er de puf niet voor hebben na een lange werkdag. Mensen met een kantoorbaan zitten gemiddeld zo’n 12 uur per dag waarvan 6.3 uur op het kantoor. Niet echt goed voor de gezondheid dus. Dit kun jij als werkgever maar ook als werknemer doen om het aantal zituren te verlagen en meer beweging te krijgen gedurende de werkdag:

 

  • Flexibele werktijden: laat je werknemers bijvoorbeeld later beginnen. Op deze manier kunnen ze voor het werk gaan sporten als ze nog energie hebben. Bovendien krijg je van sporten mentale energie wat weer goed van pas komt op het werk. 
  • Neem een bureaufiets: bureaufietsen zijn helemaal hip. Met een bureaufiets kun je fietsen en werken tegelijk. 
  • Ergonomisch meubilair: Je ziet ze steeds vaker op kantoren. Zitballen en sta-bureaus. Door dit ergonomisch meubilair krijg je een betere houding en minder klachten. 
  • Neem mini-breaks: Wellicht 1 van de simpelste tips maar ook erg logisch en zeer effectief. Ga bijvoorbeeld samen met een collega een blokje om tijdens de lunchpauze of loop naar je collega toe als je hem nodig hebt i.p.v hem of haar een e-mail te sturen. 
  • Vermijd liften: Vermijd zoveel mogelijk de lift en neem de trap. Door de trap te nemen geef je je bovenbenen genoeg beweging die ze toch al zo weinig krijgen als je de hele dag zittend doorbrengt. 
  • Neem de fiets naar het werk: Woon jij op fietsafstand van je werk maar pak je toch de auto of trein? Overweeg dan om een fiets aan te schaffen. 

Meer vitaliteit als werkgever

Vitaal zijn betekent niet alleen goed bewegen en gezond eten. Een werknemer die mentaal goed in vorm is is ook een vorm van vitaliteit. Veel werknemers zijn lichamelijk misschien wel in orde maar bij sommige schort het aan de mentale vitaliteit. Dit kan komen door bijvoorbeeld te veel routine, saaie klusjes of weinig toekomstperspectief. Wat kun je doen als werkgever om de mentale vitaliteit onder je werknemers te verhogen?

 

  • Voorkom een bore-out: Een bore-out is een vorm van extreme verveling op het werk. Dit wordt veroorzaakt door te veel routinematig werk of te weinig uitdaging. Voorkom dit door met je medewerkers in gesprek te gaan of ze het gevoel hebben of ze nog genoeg uitgedaagd worden. Indien dit niet zo is, geef ze wisselende taken binnen het bedrijf met meer verantwoordelijkheden, stuur ze op een cursus of stel een nieuw toekomstplan met ze op. 
  • Organiseer borrels en teamuitjes: Sociale contacten zijn altijd goed voor de mens. Even ontspannen en even niet aan werk denken. Daarbij kun je beter ‘bonden’ met je collega’s en leer je ze misschien op een heel andere manier kennen. 
  • Beperk schermtijd: Iedereen zit tegenwoordig veel op zijn telefoon of beeldscherm te turen. Dit is slecht voor de mentale vitaliteit. Creëer daarom flexibele werkplekken waar je even tot rust kan komen. Organiseer creatieve brainstormsessies of ga een rondje lopen met je collega’s. 

 

Neem een lifestyle coach

Veel mensen willen heel graag structureel gezond eten en beweging maar toch lukt het ze niet. Hierdoor komen ze in een soort van vicieuze cirkel terecht waar het heel moeilijk is om uit te komen. Voor deze mensen kan een lifestyle coach goed zijn. Een lifestyle coach helpt je doelen en prioriteiten in het leven te stellen en helpt je ook bij het opzetten van een gezond eetschema en motiveert je om te sporten. Het begint natuurlijk met het ‘zelf echt willen’ maar het uiteindelijke doel is natuurlijk dat je jezelf een nieuwe en gezonde levensstijl aanmeet. 

 

Maak vitaliteit een onderdeel van het bedrijfs DNA

Als organisatie kun je de basis leggen door je medewerkers zo goed mogelijk te faciliteren en bewustzijn te creëren over het belang van vitaliteit. Naast alle kleine dingen zoals zorgen voor flexibele werktijden, verzorgen van gezonde catering en ergonomische werkplekken hebben ook de leidinggevenden een belangrijke rol hierin. Bevlogenheid werkt namelijk besmettelijk. Zorg als organisatie dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Dat kun je doen door je leidinggevenden hun werknemers te laten aansporen, faciliteren, coachen, applaudisseren en inspireren. Onderschat de kracht van bevlogenheid niet als organisatie en investeer hierin. Een werknemer die zich goed voelt is veel productiever en gelukkiger. Hij of zij zal dit dan ook graag uitdragen naar de buitenwereld.

Lees ook: Hoe motiveer je je werknemers? 5 handige tips!

Over Ronald Warmerdam

Ronald is mede-eigenaar van IMPACT on the Job. Samen met zijn collega’s zorgt hij voor bevlogen presterende teams: Met meer plezier, minder gedoe, meer eigenaarschap en vanuit heldere gezamenlijke doelen betere resultaten scoren.

Ronald krijgt een kick als mensen hun talenten ontdekken, inzetten, doorzetten en zichzelf overwinnen.Ronald gelooft dat bevlogenheid dé motor is voor meer werkplezier, betere prestaties en meer succes voor medewerkers, leidinggevenden en hun bedrijven. Daarom is hij als één van de initiatiefnemers in 2017 gestart met de Week van de Bevlogenheid. Met als hoger doel: In 2025 is 80% van werkend Nederland bevlogen en trots. Daarnaast is hij een ervaren team- en leiderschapscoach en één van de drijvende krachten achter het online-platform weekvandebevlogenheid.nl.

Bekijk al mijn Artikelen

Reageer op deze blog