fbpx
job crafting

Job crafting om bevlogen te blijven

 

De bevlogenheid kan dalen door verschillende factoren. Bijvoorbeeld door te weinig uitdaging in je werk (bore-out), teveel druk op het werk (burn-out), of verlies van inspiratie doordat de ‘sleur’ erin komt. Je kunt daarom het heft in eigen handen nemen door je baan opnieuw vorm te geven. Door je baan te herstructureren geven mensen een nieuwe betekenis aan hun baan wat moet leiden tot vernieuwd plezier in je werk, meer effectiviteit en een betere motivatie. Ook kan de sociale omgeving veranderen. Hierdoor zal de bevlogenheid weer stijgen wat op zijn beurt weer goed is voor de organisatie. Dit fenomeen wordt ook wel ‘Job Crafting’ genoemd. Meer hierover in dit artikel. 

 

Ben jij je baan zat? Maak hem weer leuk!

Als je geen zin meer hebt in je huidige baan dan kun je twee dingen doen. Of je stopt en zoekt een andere baan wat niet altijd even makkelijk is, of je blaast je huidige baan nieuw leven in. Dit kun je doen door hem beter aan te laten sluiten bij je persoonlijke behoeftes, interesses en capaciteiten. Hiervoor dien je goed te kijken naar de huidige situatie en erin geloven dat je iets aan kan doen en je niet per se vast zit aan je functieprofiel. 

 

Waar begin ik?

Om je baan een nieuwe betekenis te geven kijk je eerst naar de huidige situatie. Vraag jezelf hierbij de volgende dingen af: wat vind ik van mijn huidige takenpakket en hoe denk ik over het werk en mijn collega’s. Bedenk ook met welke motivatie je aan het werk gaat. Doe je het puur om brood op de plank te brengen of wil je carrière maken. 

 

Hoe maak ik mijn baan weer leuk door job crafting?

Als je deze dingen in kaart hebt gebracht kun je erover na gaan denken hoe je je baan opnieuw gaat indelen. Dit kan bijvoorbeeld zijn door bepaalde taken te laten vallen, op je wilt nemen of andere samenwerkingen aan te gaan. Zorg er wel voor dat het de organisatie of je collega’s niet op een negatieve manier beïnvloed. Er zijn vier verschillende technieken die je kan toepassen. 

 

Taak Job Crafting

Een verandering in het aantal en het soort taken in je werk. Je kunt bijvoorbeeld taken op je nemen die beter bij jou passen en andere taken verschuiven naar collega’s. Of laat wat taken vallen waar je echt niet gelukkig van wordt. 

 

Relatie Job Crafting

Een verandering van relaties die je op het werk aangaat. Misschien merk je dat je van bepaalde collega’s alleen maar negatieve energie krijgt. Maak dan de keuze of je de relatie verminderd of zelfs verbreekt. 

 

Cognitie Job Crafting 

Het opnieuw bekijken van de zingeving van je taken. Vraag aan anderen hoe zij over jouw taken denken en hoe belangrijk deze voor hen zijn. Op deze manier krijg je een nieuw beeld van het doel van de werkzaamheden die je doet en ga je er meer waarde aan hechten. 

 

Context  Job Crafting 

Verandering van werkomgeving. Ben je je werkplek zat? Kijk dan eens of je je werkplek anders in kan delen. Vrolijk de boel op met wat planten of ga in overleg eens wat vaker thuis werken. Een andere omgeving kan veel doen voor je effectiviteit en inspiratie. Het kan ook zo zijn dat je iedere dag in de file staat vanwege je werktijden. Door bijvoorbeeld wat vroeger te stoppen om zo de file te vermijden, voorkom je een hoop stress en kun je effectiever werken. 

 

Ga aan de slag met job crafting!

Nu je weet welke stappen je moet nemen om je baan opnieuw invulling te geven kun je aan de slag. Je kunt natuurlijk niet helemaal zelf gaan bepalen wat je wel en niet wilt doen. Doe dit in overleg met je werkgever of medewerker en maak het vrijblijvend en meetbaar. Door het vrijblijvend te maken leg je er geen druk op en door het meetbaar te maken geef je jezelf een doel en motivatie.

Job crafting is interessant voor zowel werkgevers als werknemers. Door je werknemers te laten job craften kun je ze langer aan je binden, zorg je voor een vernieuwde bevlogenheid waardoor de productiviteit stijgt en het verzuim daalt. 

 

Ben jij benieuwd hoe je blijvend bevlogen kan blijven presteren? Schrijf je in voor de Masterclass: Blijvend bevlogen presteren als professional.

 

Over Ronald Warmerdam

Ronald is mede-eigenaar van IMPACT on the Job. Samen met zijn collega’s zorgt hij voor bevlogen presterende teams: Met meer plezier, minder gedoe, meer eigenaarschap en vanuit heldere gezamenlijke doelen betere resultaten scoren.

Ronald krijgt een kick als mensen hun talenten ontdekken, inzetten, doorzetten en zichzelf overwinnen.Ronald gelooft dat bevlogenheid dé motor is voor meer werkplezier, betere prestaties en meer succes voor medewerkers, leidinggevenden en hun bedrijven. Daarom is hij als één van de initiatiefnemers in 2017 gestart met de Week van de Bevlogenheid. Met als hoger doel: In 2025 is 80% van werkend Nederland bevlogen en trots. Daarnaast is hij een ervaren team- en leiderschapscoach en één van de drijvende krachten achter het online-platform weekvandebevlogenheid.nl.

Bekijk al mijn Artikelen

Reageer op deze blog