fbpx
Betrokkenheid bij medewerkers

Hoe motiveer je je werknemers? 5 handige tips!

De motivatie van je werknemers is erg belangrijk voor de prestaties van je organisatie. Gedemotiveerde werknemers presteren ondermaats en hebben een grotere kans op een burn-out. Één van de taken van een leidinggevende is het motiveren en gemotiveerd houden van je werknemers. Jij wordt er tenslotte op afgerekend als de prestaties tegenvallen. Maar hoe houd je nu precies je werknemers gemotiveerd en bevlogen? In dit artikel enkele tips! 

Zorg voor een fijne werkomgeving

Het creëren van een fijne werkomgeving is een redelijk makkelijke manier om de engagement van je werknemers te verhogen. Als je dit als organisatie goed hebt geregeld dan zullen je medewerkers met meer plezier naar het werk komen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de werkplek niet koud en kil is maar warm en uitnodigend. Zorg voor een paar planten op het kantoor en geef de muur een mooi likje verf. Zorg daarbij ook voor een stukje ontspanning waar werknemers even hun gedachten kunnen verzetten om daarna weer gemotiveerd aan de slag te gaan. Wat vaak goed helpt is een pingpong- of een pooltafel maar ook een fijne plek met comfortabele bank of lekkere stoel waar mensen tot rust kunnen komen doen het ook goed. Zorg er wel voor dat andere collega’s hier geen geluidsoverlast van ervaren. 

Wellicht interessant: Hoe verhoog ik de employee engagement?

Faciliteer je medewerkers in een gezonde levensstijl

Gezond eten en voldoende beweging is goed voor de mentale gesteldheid en vitaliteit van mensen. Sommige mensen hebben hier echter wel moeite mee om dit consistent te doen. Iedereen is natuurlijk verantwoordelijk voor zijn eigen gezondheid maar je kunt dit als bedrijf wel stimuleren. Dit komt ten goede van de motivatie maar ook van de gezondheid van je medewerkers. Een mooi voorbeeld hiervan is het softwarebedrijf AFAS. Zij stellen “ Een gezond bedrijf begint met gezonde medewerkers. “ Dit doen zij door gratis fruit, jus d’orange en verse munt thee beschikbaar te stellen voor alle werknemers. Daarbij hebben ze een in-house restaurant waar ze uitsluitend werken met biologische en ecologische producten. Iedere ochtend kun je via een broodjes bestelsysteem de lekkerste en gezonde broodjes bestellen. Ideaal als je je daar geen zorgen meer over hoeft te maken toch? 

Beweging zorgt voor energie

Om de vitaliteit van werknemers te verhogen is beweging erg belangrijk. Bij AFAS werken ze bijvoorbeeld met sta-bureaus, stimuleren ze werknemers een ommetje te maken, de trap te nemen i.p.v de lift en er is zelfs een fitnessruimte aanwezig in het gebouw. Daarbij organiseren ze regelmatig sportieve activiteiten en kun je je inschrijven voor bijvoorbeeld een yoga workshop. 

Motivatie is niet te koop 

Een grote misvatting is dat geld een grote motivator is voor werknemers. Van een salarisverhoging gaan mensen niet harder werken. Geld is een middel en geen doel op zich. Mensen hebben geld wel nodig om hun primaire behoeftes te kunnen onderhouden. Behoeftes zoals eten, drinken en een dak boven hun hoofd. Als de basis goed is verzorgd dan is er ruimte voor de rest. Geld kan wel een teken zijn van waardering, maar let op, werknemers zijn al na enkele maanden gewend aan de salarisverhoging. Onderbetaling leidt daarentegen wel tot demotivatie. 

Geld is een vorm van extrinsieke motivatie. Dat wil zeggen dat je gemotiveerd wordt omdat je ervoor beloond wordt of omdat je bang bent niet beloond te worden als je de werkzaamheden niet doet. De tegenhanger hiervan is intrinsieke motivatie oftewel de motivatie die vanuit de werknemers zelf komt. Door dit te stimuleren motiveer je je werknemers op lange termijn.  

Geef je werknemers waardering

Maar hoe verhoog je nu de intrinsieke motivatie van je werknemers? Om te beginnen doe je dit door ze vertrouwen te geven. Laat ze zelf dingen uitvinden en problemen oplossen. Stel realistische doelen en laat ze hun eigen planning indelen. Geef ze daarbij de ruimte om zichzelf te ontplooien. Dit kan bijvoorbeeld door ze uitzicht te bieden op een betere functie, constant uitdaging te geven en ze trainingen en cursussen aan te bieden. Dus uitdaging, ontplooiing en vertrouwen zijn belangrijke factoren om je medewerkers gemotiveerd te houden. Ten slotte en wellicht de meest belangrijke factor voor een gemotiveerde medewerker is betrokkenheid. Door je werknemers te betrekken bij belangrijke beslissingen en plannen geef je ze het gevoel dat ze ertoe doen en zullen ze zich daarom meer inspannen om de doelen te bereiken.   

Over Ronald Warmerdam

Ronald is mede-eigenaar van IMPACT on the Job. Samen met zijn collega’s zorgt hij voor bevlogen presterende teams: Met meer plezier, minder gedoe, meer eigenaarschap en vanuit heldere gezamenlijke doelen betere resultaten scoren.

Ronald krijgt een kick als mensen hun talenten ontdekken, inzetten, doorzetten en zichzelf overwinnen.Ronald gelooft dat bevlogenheid dé motor is voor meer werkplezier, betere prestaties en meer succes voor medewerkers, leidinggevenden en hun bedrijven. Daarom is hij als één van de initiatiefnemers in 2017 gestart met de Week van de Bevlogenheid. Met als hoger doel: In 2025 is 80% van werkend Nederland bevlogen en trots. Daarnaast is hij een ervaren team- en leiderschapscoach en één van de drijvende krachten achter het online-platform weekvandebevlogenheid.nl.

Bekijk al mijn Artikelen

Reageer op deze blog