fbpx

Maak er een sport van om vitaal te blijven

Wanneer je je niet fit voelt, is het lastiger om bevlogen te zijn. Uitdagingen en tegenslagen worden ineens onoverkomelijke bergen, die je met met een lach op je gezicht had kunnen trotseren als je had gewerkt aan je conditie. Robert Timmer, algemeen directeur bij Indutrade Benelux, is zich heel bewust van de voordelen van vitaliteit. “De balans die beweging oplevert, gun ik iedereen.”

Drie keer per week is hij in de sportschool te vinden. Om te boksen met vrienden en zichzelf letterlijk en figuurlijk te stretchen in een fitnesscircuit met een personal trainer. “Ik heb dat nodig,” beaamt Robert. “Het houdt me fris en alert en doordat ik ontlaad, kan ik uitdagingen beter aan.”

Achterop de vuilniswagen

Genoeg mensen in zijn omgeving vinden dat hij makkelijk praten heeft, met zo’n fantastische baan. “Ik ben ervan overtuigd dat het niet alleen met het soort baan te maken heeft,” zegt Robert. “Toen ik klaar was met mijn studie, kreeg ik te horen dat ik niet in dienst hoefde. De arbeidsmarkt lag op zijn gat en niemand zat op me te wachten. Daar heb ik wel een klein deukje van opgelopen. Toch bleef ik niet stilzitten; ik pakte al het werk dat er was met beide handen aan. Zo heb ik een paar weken vuilnis opgehaald. Ook tijdens die job haalde ik eruit wat er in zat. Na drie dagen genegeerd te zijn door mijn collega’s – die dachten dat dit studentje het niet langer vol zou houden – werd ik geaccepteerd en hadden we samen de grootste lol in het behalen van nieuwe records.”

Focus op het positieve

“Het moet dus ook wel een beetje in je DNA zitten om positief te blijven en aan je mentale én fysieke fitheid te werken. Ik ben geen overdreven positivo, maar kan wel over de situatie heen kijken. Niet alles is te voorspellen, kijk maar naar corona. Door echter te focussen op wat je uit een probleemsituatie kunt leren, heb je sneller een oplossing gevonden. En dat leidt dan weer tot bevlogenheid.”

Kwestie van trainen

Positiviteit is volgens Robert een kwestie van het aanpassen van je levensstijl en trainen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, dat beseft hij zich ook. “Het begint bij ‘gewoon beginnen’. Kies een activiteit waar je blij van wordt en blok daarvoor tijd in je agenda. Er is voor iedereen wel iets op de wereld waar hij harder van gaat lopen. Maak afspraken met vrienden of familie om jezelf makkelijker aan je nieuwe levensstijl te houden. Na een aantal weken zit het in je systeem en kun je niet meer zonder, let maar op!”

Risico voor jezelf

Robert heeft als algemeen directeur veel contact met de directieleden van de 22 bedrijven die Indutrade in de BENELUX onder haar hoede heeft. “Sommigen heb ik verrast door hen ‘een groot risico’ te noemen. Niet vanwege hun prestaties, maar omdat ze slordig met hun eigen gezondheid omgaan. Voorrang geven aan je persoonlijk welzijn is voor een werkgever minstens net zo belangrijk als hoge omzetcijfers.”

Reset van de ratrace

Corona kwam in dat geval als geroepen, vindt Robert. “Het is een mooi reset-moment geweest voor de ratrace en ritmes waarin we zaten. Er zijn zaken weggevallen die we missen, maar zeker ook dingen waar we prima zonder kunnen. Zo reed ik behoorlijk veel file per maand, wat ik nu heb verruild voor effectieve videoconferencing. Het soort contact is door corona ook veranderd; we zijn er meer mens van geworden. En als mensen-mens vind ik dat heel prettig. Uiteraard kunnen we niet zonder live ontmoetingen, het wordt dus de kunst om een goede balans te vinden.”

Simpele oplossingen

Robert bevestigt dat corona drukt op de bevlogenheid van medewerkers. “Bewegen is hierin echt het toverwoord,” meent hij. “De energie die dat geeft, zorgt voor een hele goede balans. Dat gun ik iedereen! En het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Zo voer ik alle telefoongesprekken staand en hebben we op kantoor zit-sta-bureaus voor de nodige beweging.”

300 kilometer fietsen?

Door veel over vitaliteit te praten met zijn medewerkers én het goede voorbeeld te geven, heeft Robert al diverse mensen kunnen helpen aan een betere energiebalans. “Met een aantal liefhebbers van verschillende Indutrade-bedrijven wielrennen we geregeld. We hadden ons zelfs ingeschreven voor een tocht van 300 kilometer in Zweden tijdens de Midzomernacht. Die ronde ging niet door vanwege corona.” Hij lacht. “Stiekem vond ik dat niet zo erg, want die afstand is voor mij wel een opgave. Als goede generalist vind ik heel veel sporten leuk en besteed ik mijn tijd liever aan verschillende dingen dan me toe te leggen op één activiteit in het bijzonder. De variatie houdt me op de been. Letterlijk en figuurlijk!”

Over Alles over bevlogenheid

Welkom op Alles over Bevlogenheid, hét platform voor iedereen die bevlogenheid hoog in het vaandel heeft staan: leidinggevenden, HR-business partners, ondernemers én werknemers.

Bekijk al mijn Artikelen

Reageer op deze blog