fbpx

Leiderschap? Maak het persoonlijk!

Persoonlijk leiderschap is een term die pas echt inhoud en waarde krijgt als je hem persoonlijk maakt. Daarvan is Michiel de Haan, directeur van plantenexporteur Royal Lemkes, overtuigd. Als mensenmens stimuleert hij zijn collega’s maximaal om hun talent te ontdekken en hun persoonlijke leiderschapskwaliteiten te ontwikkelen. Wat dat inhoudt? Daarover vertelt hij graag, in geuren en kleuren.

Een nuchtere man met gevoel voor humor, dat is Michiel de Haan. Dat betekent niet dat hij geen grootse ambities heeft; integendeel. “Ik lééf voor duurzame groei. Van onze mensen, het bedrijf, de business van onze partners en het milieu. Let’s plantify the future, together!”

Mensen maken het verschil

Royal Lemkes is een familiebedrijf en gelooft dat de bedrijfscultuur in grote mate bijdraagt aan het succes. “We investeren daarom in duurzame ontwikkeling met veel aandacht voor persoonlijke groei, vitaliteit en diversiteit. Bij ons krijg je volop mogelijkheden om zelf sturing te geven aan je loopbaan én we doen er alles aan om je daarin te ondersteunen. Met aandacht voor wie je bent, wat je doet en wat je kan. Ons uitgangspunt is: als jij groeit en bloeit, doen wij dat ook!”

Hart en ziel

Zelf krijgt Michiel energie van het werken met mensen. “Ik heb een hele zware baan waarin ik de hele dag koffie moet drinken met mensen,” lacht hij. “Hart en ziel is wat mij betreft het toverwoord voor bevlogen teamwork. Het is dus heel waardevol om te achterhalen wat mensen drijft. Alleen door dóór te vragen, kom je te weten waar hun passie ligt. En hun zorg!”

Kernwaarden in de spotlight

Hij komt net terug van een introductiebijeenkomst met nieuwe medewerkers. “Daar word ik heel enthousiast van,” beaamt hij. Verbinding is dan ook één van de vijf kernwaarden van Royal Lemkes. Naast betrouwbaarheid, klantbetrokkenheid en vakmanschap heeft het exportbedrijf ook persoonlijk leiderschap op dat lijstje staan. “Elk jaar zetten we twee kernwaarden in de spotlight. Dat betekent dat we met onze medewerkers hierover in gesprek gaan in de plan-, ontwikkel-, en evaluatiegesprekken, zodat ze concreet plannen maken hoe zij zichzelf kunnen verbeteren binnen deze thema’s.”

Levenswijsheid

Michiel is zich ervan bewust dat termen maar termen blijven als je ze niet concreet maakt. “Persoonlijk leiderschap is ook zo’n potentieel holle frase,” vindt hij. “Wij geven er al bij de onboarding invulling aan door medewerkers een psychologische insight discovery test te laten doen en het boek ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ Van Stephen Covey cadeau te geven. In mijn ogen is dat geen managementboek, maar een levenswijsheidboek. Het helpt namelijk enorm om ook je privéleven op orde te krijgen. Zo kwam er in mijn Dirk van den Broek-tijd een collega naar me toe om mij hartelijk te bedanken. Hij stond op het punt te gaan scheiden, maar door dit boek was het weer helemaal goed gekomen tussen hem en zijn vrouw.”

Maak het concreet

Naast ‘Pizza met Covey’-trainingsbijeenkomsten, waarbij Michiel zelf op de zeepkist plaatsneemt om zijn collega’s te enthousiasmeren proactief in het leven te staan, gaan hij en zijn HR-medewerkers geregeld in gesprek met het personeel. “Persoonlijk leiderschap is een veelkoppige term en niet alle dimensies zijn voor iedereen relevant. We kijken samen wat voor elke specifieke medewerker van toepassing is en leren hem of haar hoe de cirkel van invloed vergroot kan worden door persoonlijk leiderschap te tonen.

Dat kan door zaken bóven tafel te bespreken, mét mensen te praten in plaats van over hen en geen aannames te doen, maar te checken.” Daarnaast gelooft Michiel in de kracht van kwetsbaarheid. “Medewerkers zien mij ook wel eens in tranen. Als je durft te delen wat er thuis of op de werkvloer speelt, dan creëer je verbinding.”

Persoonlijk leiderschap stimuleren

Persoonlijk leiderschap wordt bij Royal Lemkes op drie verschillende manieren gestimuleerd. “Ten eerste door ons aanbod. In de Plantify Academy bieden we opleidingen aan waarmee medewerkers zichzelf kunnen blijven ontwikkelen op het gebied van leiderschap, vakinhoudelijke kennis, of met een cursus op maat. Daarnaast organiseren we inspiratiemiddagen met leuke sprekers en hebben we bijvoorbeeld onlangs een Plantify-bieb opgericht om lezen te bevorderen.
Ten tweede is er een belangrijke rol weggelegd voor de leidinggevende. Die heeft de schone taak zijn medewerkers maximaal te motiveren en begeleiden bij persoonlijke groei. Ten derde is het natuurlijk de verantwoordelijkheid van de medewerker zelf om stappen te zetten. Het heet niet voor niets persoonlijk leiderschap. Als je weet hoe je je wilt ontwikkelen, kunnen wij daar de juiste coaching voor aanbieden.”

Werkgever van het jaar

De aanpak van Michiel en zijn directieteam leidde tot diverse bekroningen. Zo behoort Royal Lemkes tot de SUB40, de top 40 van ‘woest aantrekkelijke ondernemingen in de tuinbouwsector’ en ontving ze al twee keer op rij de titel ‘Werkgever van het jaar***’. “In 2019-2020 zelfs met een 8,5 voor medewerkersbetrokkenheid en verkozen tot nummer 1 in de categorie retail en handel. Daar zijn we behoorlijk trots op.” Ook het ziekteverzuim onder de ruim 200 medewerkers met meer dan 15 nationaliteiten is bijzonder laag, evenals het uitvalpercentage. “En als iemand toch vertrekt, dan is dat altijd via de voordeur.”

Zelfverklaard duurzaamheidsfreak

Zijn eigen manier van leidinggeven beschrijft Michiel als ‘bezield’. “Ik ben sterk overtuigd van ‘business as a force for good’. Sinds 2006, toen Al Gore zijn beroemde documentaire ‘An Inconvenient Truth’ over klimaatverandering uitbracht, ben ik zelfverklaard duurzaamheidsfreak. Ik zie het als mijn heilige taak om te helpen de horticulture branche te verduurzamen, want ook onze branche heeft een inconvenient truth. Ik besteed daar zo’n twintig procent van mijn tijd aan. Terecht, vind ik, want we zijn verplicht aan onze kinderen en kleinkinderen om de wereld socialer en groener te maken. Nu heb ik de mazzel dat ik met mijn positie eenvoudiger grotere impact kan maken. Dat voorrecht wil ik dan ook maximaal benutten. Let’s plantify the future together!”

Over Alles over bevlogenheid

Welkom op Alles over Bevlogenheid, hét platform voor iedereen die bevlogenheid hoog in het vaandel heeft staan: leidinggevenden, HR-business partners, ondernemers én werknemers.

Bekijk al mijn Artikelen

Reageer op deze blog