fbpx
Bevlogen benen

Bevlogen met sterke benen

Baanbrekend neurologisch onderzoek heeft iets onverwachts aan het licht gebracht. Krachttraining voor de benen is cruciaal voor de vitaliteit van de hersenen en het zenuwstelsel.

Gezonde zenuwcellen

Nog een keer lezen…? Krachttraining stuurt onmisbare signalen naar de hersenen. Die signalen (boodschappen) zijn nodig voor de aanmaak van gezonde zenuwcellen. Gezonde zenuwcellen zijn essentieel voor het functioneren van de hersenen en het zenuwstelsel.

Goed omgaan met stress

Oké, nog een keer dan. Bezuinigen op krachttraining voor de benen maakt het voor het lichaam moeilijk om nieuwe zenuwcellen aan te maken. Nieuwe zenuwcellen zijn elementaire bouwstenen om goed om te gaan met stress. En om de uitdagingen in ons leven het hoofd te kunnen bieden. Misschien zelfs wel om een bevlogen leven te leiden…

Cruciaal voor je hersenen

Waarom dit onderzoeksresultaat drie keer herhalen? Omdat bijna niemand bij creativiteit -uitdagingen het hoofd kunnen bieden- en veerkracht -goed om kunnen gaan met stress- denkt aan sterke benen. Laat staan bij bevlogenheid! Inspirerend leiderschap, goede coaching, flow in je energie…daar denken we aan. Krachttraining lijkt daar helemaal geen relatie mee te hebben. Sterke benen hebben is handig om te schaatsen, hardlopen of skieën. Maar cruciaal voor het goed werken van je hersenen en daarom essentieel voor bevlogen medewerkers? Dat is zo mind-blowing, daar lees je snel overheen.

Bevlogenheid bij Fit20

Hoofd in de hoofdrol

Toch is het vanuit een evolutionair perspectief logisch dat de kracht van onze benen onze overlevingskracht bepaalde. Maar in onze zittende wereld waar ons hoofd de hoofdrol heeft gekregen zijn we het grote belang van krachtige beenspieren vergeten. Ons overleven hangt er niet meer van af. Lijkt het althans. Dit onderzoek, en steeds meer andere onderzoeken laten zien dat we er met die veronderstelling helemaal naast zitten (zitten!).

Zo normaal als tandenpoetsen

Sterke beenspieren, sterke spieren überhaupt, moeten bovenaan de agenda. Krachttraining moet zo normaal worden als dagelijks je tandenpoetsen. Het moet niet de sluitpost zijn van de persoonlijke en bedrijfsbegroting. Het moet er fundamenteel in opgenomen worden.

Sterke benen geven je vleugels

Het mooie is dat krachttraining niet iets is waar je uren aan hoeft te spenderen. Sterker (!) nog, de meest effectieve krachttraining duurt maar 20 minuten per week. Het kan zonder omkleden en douchen, tussen twee vergaderingen door. Doen. Want sterke benen geven je vleugels.

Reageer op deze blog