fbpx
Vitale medewerkers

Wil je vitale medewerkers? Gebruik deze tips voor je kantoor

Gezonde en vitale medewerkers zijn belangrijk, maar hoe houd je ze vitaal? Een groot deel van hun leven speelt zich af op de werkvloer, en juist op deze plek heb jij als ondernemer of manager een grote invloed. Een gezond ingericht gebouw heeft tevens veel invloed op het welzijn van medewerkers en daarmee indirect op dat van het hele bedrijf. Snel verdiend, toch? In dit artikel krijg je 4 praktische tips om je kantoor nog beter in te richten voor vitale medewerkers.

 

Groen is de belangrijkste kleur

Zonder dat we het in de gaten hebben ademen we. De lucht die we inademen heeft een grote invloed op hoe we ons voelen. Vul daarom het kantoor met zoveel ‘luchtzuiverende’ planten zodat je medewerkers altijd schone lucht binnen krijgen. De aanwezigheid van deze planten zorgt voor gezonder en prettiger werken en daardoor voor meer productiviteit en minder ziekteverzuim. Geen plek of mogelijkheden om echte planten of bloemen neer te zetten? Zelfs ‘nep-groen’ kan helpen. Een foto van een tropische plek, een regenwoud of een mooi bos kan erg rustgevend werken.

 

groen op de werkvloer

Goede ventilatie is essentieel

Een fijne en aangename temperatuur op het kantoor is van belang om de vitaliteit van de medewerkers optimaal te houden. Bij een gemiddelde temperatuur van 22 graden zijn we alerter en productiever. Ga maar eens bij jezelf na. Heb je zelf last gehad een verlaagde productiviteit vanwege de extreme temperaturen deze zomer? 

Goede ventilatie op kantoor is dan ook van groot belang. Het is belangrijk dat de ventilatie ook écht ventileert, en zo dus de lucht reinigt op allerlei schadelijke stoffen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat de ventilatie de temperatuur reguleert. Als mensen zelf de controle hebben over zaken als temperatuur en licht zijn ze gelukkiger op de werkvloer.

 

Goede verlichting blijft belangrijk

De hele dag in een kantoorruimte zit met TL-bakken boven je is niet erg bevorderlijk voor de vitaliteit en productiviteit. Maar de hele dag in een donkere hoek zitten ook niet. Dus wat is nu eigenlijk optimaal? Te lang doorwerken in een té donkere of juist té lichte ruimte is zelfs slecht voor je gezondheid. Het meest optimale is verlichting dat het daglicht nabootst waardoor je fitter en energieker bent.

goede verlichting werkvloer

Comfort voor iedereen 

Naast dat een gezonde dosis daglicht, goede ventilatie en veel groen op kantoor belangrijk is om de vitaliteit van je medewerkers te verbeteren, is ook een comfortabele werkplek essentieel. Tegenwoordig zie je het in vrijwel alle grote kantoorpanden wel langskomen; sta werkplekken, high-end bureaustoelen en zelfs kniestoelen. Allemaal bedoeld om het comfort te verhogen en de ergonomie voor medewerkers te verbeteren. Mensen met een kantoorfunctie zitten vaak een groot gedeelte van de dag op dezelfde plek. Kleine pijntjes kunnen al snel groot worden, en deze klachten wil je niet op de werkvloer. Een comfortabele werkplek zorgt voor een hogere productiviteit en meer werkplezier. Ga eens met je medewerkers in gesprek en vraag wat ze nodig hebben en wat wellicht het comfort op de werkvloer kan verbeteren. De feedback van je medewerkers is hierbij essentieel, dus neem dit mee in het verbeterproces. 

Vitale medewerkers leveren meer blijheid, tevredenheid en resultaat op. Voldoende reden dus om de werkplekken van je medewerkers onder de loep te nemen. Voldoet deze aan de wensen en behoeftes van je medewerkers, of valt er nog iets te verbeteren?

Heb jij tips waarmee wij en onze lezers de vitaliteit van medewerkers kunnen verbeteren? Deel ze dan onder dit artikel! 

Lees nu verder: Tips voor meer vitaliteit op de werkvloer

Over Berd Warmelts

Berd is mede-eigenaar van IMPACT on the Job. Herkenbare uitdagingen? - Hoe zorg ik ervoor dat mijn team de doelen wel haalt ondanks alle turbulentie? - Hoe krijg ik de gewenste gedragsverandering van binnenuit? - Hoe versterk ik de prestatie- en leercultuur binnen mijn team(s)? - Hoe stimuleer ik lef, zelfsturing en klantgericht gedrag?

Bekijk al mijn Artikelen

Reageer op deze blog