fbpx
drie tips tegen winterdip

Voorkom een winterdip met deze drie tips!

Nu de klok op de wintertijd is gezet worden de dagen korter waardoor je in het donker vertrekt naar je werk en in het donker thuiskomt. Daar komt ook nog eens bij dat de dagen kouder en natter worden en winter nog moet beginnen. Voor velen is dit niet de meest plezierige periode van het jaar en deze mensen hebben last van een zogenaamde ‘winterdip’. Ook de bevlogenheid kan hierdoor dalen zonder dat je dat zelf in de gaten hebt. 

In dit artikel drie tips tegen de winterdip. 

 

Licht, heel veel licht

Moet je vroeg van je werk en zit je de hele dag op kantoor dan maakt je lichaam waarschijnlijk te weinig vitamine D aan. Een tekort aan vitamine D heeft een verband je gemoedstoestand. Mensen met een tekort hebben namelijk vaker last van somberheid en depressie gerelateerde klachten. Daarnaast is vitamine D ook goed voor je immuunsysteem. Je lichaam maakt zelf vitamine D aan door het opnemen van zonlicht. Daarnaast kun je het ook binnenkrijgen door voeding zoals vette vis, halvarine en vlees. 

Dus heb jij een tekort aan vitamine D in de winter, probeer dan minimaal een half uur per dag zon te pakken door bijvoorbeeld in je pauze naar buiten te gaan. Lukt je dit niet, dan bestaan er nog speciale lichttherapieen (niet voor iedereen beschikbaar) waardoor je vitamine D level op peil kan brengen. Blijf daarbij gezond eten met voorkeur producten met een hoog gehalte aan vitamine D. 

 

Blijf actief

Een winterdip kan ook leiden tot verminderde activiteit. Je hebt door je dip minder zin om naar de sportschool te fietsen in het donker. Of je voelt je futloos waardoor je eerder geneigd bent om ‘s avonds op de bank te ploffen. Probeer dit echter te voorkomen en blijf actief. Er zijn meerdere dingen die je kunt doen om actief te blijven. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om wat vaker de fiets naar het werk te pakken als dit mogelijk is. Als je nog niet sport, begin daar dan zo snel mogelijk mee. Ga voordat je gaat werken sporten of ren de somberheid van je af na het werk. Sporten zorgt namelijk voor de aanmaak van allerlei ‘feel good stofjes’ die jouw de winter door kunnen helpen. Daarnaast is sporten ook goed voor tal van andere dingen zoals je zelfvertrouwen, stress, slapen en je sociale leven. 

 

Houd structuur in je leven en blijf positief

Buiten is het donker en koud in de wintertijd. Voor veel mensen is het daarom erg lastig om bijvoorbeeld uit bed te komen of dingen te gaan ondernemen. Het is daarom belangrijk om de dingen die je in de zomer doet te blijven doen. Mensen met een normale depressie hebben baat bij structuur en ritme in hun leven. Dus waarom ook niet bij een winterdepressie? Als je alleen maar binnen blijft zitten en niks onderneemt krijg je bovendien eén te weinig licht, en te weinig beweging. Actief bezig zijn betekent ook niet meteen sporten.  Ga gezellig wat drinken met vrienden of collega’s, doe een spelletje of richt je huis of kantoor gezellig in. Kortom doe dingen waar je blij van wordt en positieve energie van krijgt. Dit kan je enorm helpen die vervelende winterdip tegen te gaan. 

 

Dus merk jij dat je de laatste tijd wat somberder bent, minder bevlogen, minder eetlust hebt, slecht slaapt of andere depressie gerelateerde klachten hebt. Dan heb je waarschijnlijk last van een winterdip. Probeer het tegen te gaan door deze drie tips toe te passen en voordat je het weet is het weer zomer! 

 

Over Ronald Warmerdam

Ronald is mede-eigenaar van IMPACT on the Job. Samen met zijn collega’s zorgt hij voor bevlogen presterende teams: Met meer plezier, minder gedoe, meer eigenaarschap en vanuit heldere gezamenlijke doelen betere resultaten scoren.

Ronald krijgt een kick als mensen hun talenten ontdekken, inzetten, doorzetten en zichzelf overwinnen.Ronald gelooft dat bevlogenheid dé motor is voor meer werkplezier, betere prestaties en meer succes voor medewerkers, leidinggevenden en hun bedrijven. Daarom is hij als één van de initiatiefnemers in 2017 gestart met de Week van de Bevlogenheid. Met als hoger doel: In 2025 is 80% van werkend Nederland bevlogen en trots. Daarnaast is hij een ervaren team- en leiderschapscoach en één van de drijvende krachten achter het online-platform weekvandebevlogenheid.nl.

Bekijk al mijn Artikelen

Reageer op deze blog