fbpx
Lef en betrokkenheid

Organisatiefit: één van de belangrijkste vereisten voor bevlogenheid

Het belang van een inspirerende leider, leuke en behulpzame collega’s en een passend bedrijf zijn essentieel voor de bevlogenheid. Je wordt pas écht bevlogen als je een goede fit hebt met je omgeving. In dit artikel ga ik in op één van de belangrijkste vereisten voor bevlogenheid: organisatie fit. 

Het begint allemaal bij een goede organisatie fit. Diverse PO-fitstudies (person-organisation fit) gaan uit van het standpunt dat het individu een enorm belang hecht aan interactie met zijn omgeving. Deze PO-fitstudies laten tevens zien dat het gedrag van medewerkers wordt beïnvloed door omgevingsfactoren en persoonskenmerken.  Onderzoekers Kristof-Brown en Taris kwamen na diverse onderzoeken tot een interessante conclusie. Volgens deze onderzoeken heeft een goede fit tussen medewerker en zijn omgeving een positief effect op zowel zijn eigen prestaties als die van de organisatie.

Mensen hebben de natuurlijke neiging om bij een organisatie te werken waar zij goed passen. Gevoelens van erbij horen zijn het sterkst wanneer mensen merken dat zij hun waarden kunnen delen met anderen in hun sociale omgeving. Volgens onderzoek van Chatman (1991) voelen mensen zich aangetrokken tot een organisatie als de waarden van de organisatie overeenkomen met hun eigen waarden.

Het belang van een goede organisatiecultuur

Een positieve dynamiek in organisaties leidt tot verbeterde prestaties onder medewerkers. Een mooie quote hierover is van Jack Welch, ex-CEO van General Electric. “Culture drives great results.” Waarom willen zoveel mensen werken voor bedrijven als Coolblue of AFAS? Vaak is dit om de boodschap van het bedrijf, het hogere doel. Maar misschien nog vaker is het om het feit dat medewerkers goed praten over deze organisaties en ze worden uitgedaagd en geënthousiasmeerd.

Uitleg begrip organisatiecultuur: De verzameling van normen, waarden en gedragsuitingen die gedeeld worden door de leden van de organisatie en de leden aan elkaar. 

“Zonder een passende cultuur, die door iedere medewerker wordt omarmd, zal de effectiviteit van werknemers binnen een organisatie snel verminderen. In het snel veranderende tijdperk waarin wij nu leven heeft geen enkele organisatie zekerheid en is stabiliteit eerder een stagnatie dan het doel van gelijkmatigheid. Zonder een passende cultuur is de kans dat een organisatie ten onder gaat groot, erg groot.” zo schrijft Bas Kodden in zijn nieuwste boek, ‘De kunst van duurzaam presteren’. 

Voordelen van goede organisatie fit

Een hoge PO-fit zorgt ervoor dat mensen: gelukkiger zijn, beter presteren en tevreden zijn met hun baan. Bovendien zijn ze meer toegewijd aan de organisatie dan mensen die geen goede organisatiefit hebben. 

Lees ook: Het verschil tussen tevreden en bevlogen medewerkers

De definitie van succesvolle bedrijven

Bedrijven die voortdurend winst maken en meer dan gemiddelde inkomsten weten te boeken worden gezien als succesvol. Maar wil iedereen dan ook werken voor succesvolle bedrijven? Of wordt iemand niet aangetrokken door deze winstgevendheid, maar door andere aspecten? Het zal sommigen wellicht verbazen, maar er zijn voor de meeste medewerkers belangrijkere motivaties dan winst, omzet of salaris. Loyaliteit is namelijk niet te koop. Nóg belangrijker voor de meeste medewerkers zijn de kansen op ontwikkeling, groei, erkenning, autonomie, verantwoordelijkheid en een fijne werkomgeving. Zorg dat mensen geïnspireerd raken door de werkomgeving.

Apple als schoolvoorbeeld

Apple begon in een zeer concurrerende markt waar bedrijven als Nokia, Microsoft en IBM domineerden en had geen unieke producten. Het bedrijf, dat één van de vijf meest waardevolle bedrijven ter wereld is en wereldwijd wordt geprezen, was zelfs op een haar na failliet gegaan. De cultuur en de stijl van leidinggeven zijn bij Apple bepalend geweest voor de enorme successen van het bedrijven. Zo werd Steve Jobs jarenlang gezien als één van de meest inspirerende ondernemers en marketeers ter wereld en hierdoor ontstond intern een competitieve maar gezonde werkdruk waarin iedereen het uiterste uit zichzelf wilde halen. Deze unieke cultuur heeft ervoor gezorgd dat medewerkers die hierbij passen sneller bevlogen zijn en betere resultaten halen. Een essentieel onderdeel om tot duurzame prestaties te komen. 

Ga op zoek naar jullie bestaansreden 

Een van de belangrijkste factoren die het succes van de organisatie bepalen, is het geheel van normen en waarden die worden gedeeld in een bedrijf of organisatie. Dankzij het hogere doel, de purpose van het bedrijf, houd je mensen gemotiveerd. Laat zien waar je voor staat en vind medewerkers die hierbij passen. Zo creëer en behoud je de bevlogenheid binnen je organisatie.

Lees ook: Hoe zorg je voor meer bevlogenheid op de werkvloer? 

Over Berd Warmelts

Berd is mede-eigenaar van IMPACT on the Job. Herkenbare uitdagingen? - Hoe zorg ik ervoor dat mijn team de doelen wel haalt ondanks alle turbulentie? - Hoe krijg ik de gewenste gedragsverandering van binnenuit? - Hoe versterk ik de prestatie- en leercultuur binnen mijn team(s)? - Hoe stimuleer ik lef, zelfsturing en klantgericht gedrag?

Bekijk al mijn Artikelen

Reageer op deze blog