fbpx

Maximale bevlogenheid door talent optimaal te benutten

Iedereen heeft een talent. Een goed leider kent de talenten van zijn medewerkers en weet hen zo te coachen, dat zij nóg beter worden in datgene waar zij al goed in zijn. “Je vraagt een vis ook niet om te gaan vliegen,” aldus Kees Gabriëls, CEO van prestatieverbeteringprogramma Talent ON.

Bevlogenheid is volgens Kees drie dingen. “Als eerste is dat doen waar je goed in bent; je talent inzetten. Ten tweede verbind je dat talent aan een ideaal, liefst aan een duurzame missie of visie en aan praktische doelen waarmee je die visie realiseert. Ten derde doe je dat samen. Je kunt namelijk bevlogen zijn van jezelf en ver komen in je eentje, maar met een team kom je verder. Door elkaar te helpen als het tegenzit of überhaupt een drempel weg te nemen om te beginnen, ben je veel gemotiveerder je taak te volbrengen.”

Geen verschil door Corona

Corona verandert daar niks aan, meent Kees. “Ja, we hebben een nieuwe setting waarin we werken en waar we erg aan moeten wennen,” nuanceert hij. “Maar we werken nog steeds samen met andere talenten aan een doel en ideaal. Natuurlijk missen we de voordelen van live – dat vlotter, indringender en subtieler is. Maar vergeet ook de voordelen van werken op fysieke afstand niet. Je kunt nu eenvoudiger vaker en korter overleggen – juist in locatie- en bedrijfsoverstijgend verband – en thuis kun je veel meer in je eigen ritme werken, als de omgeving een beetje meewerkt tenminste.

Leidinggevenden: geef leiding!

Kees gelooft daarbij in de juiste mindset. “Het heeft er mee te maken of je de voordelen ziet en ergens een voordeel van wilt maken. Datzelfde geldt voor leidinggevenden. Willen zij druk zijn met hun eigen werk, problemen oplossen en plannen of willen zij zich volledig richten op hetgeen dat eigenlijk van hen verwacht wordt: leiding geven? In mijn ogen is dat medewerkers in hun kracht zetten, samenwerking stimuleren en zo maximaal helpen ontwikkelen. Van een 7,5 een 9 maken. Daar is zoveel te winnen! De ‘baas’ is niet voor niets de belangrijkste omgevingsfactor voor werkplezier. Met de juiste skills en het trainen daarvan, kun je als leidinggevende echt het verschil maken en betere resultaten boeken bovendien. Moet je voorstellen wat dat voor impact kan hebben op BV Nederland, met meer dan 1 miljoen leidinggevenden.”

Niet te moeilijk denken

“Het wordt soms ook wel heel moeilijk gemaakt,” vindt Kees. “Een visie klinkt voor veel teamleiders of middenmanagers heel ingewikkeld. Heel zonde, want heb je je visie helder, dan krijg je je team als vanzelf mee en misschien zelfs wel bevlogen. Zo sprak ik laatst de teamleider van een administratie. Mijn gesprekspartner merkte op dat zijn collega’s de financiële stukken zagen als een kijkje in het verleden, terwijl hij het juist als een kijkje in de toekomst zag. Toen zijn medewerkers dat hoorden, kon je de kwartjes bijna horen vallen. Ineens werd er druk gebrainstormd. Als dat zo is, zeiden ze, dan kunnen we onze rapporten beter anders inrichten. Prachtig toch, wat zo’n inzicht kan betekenen voor een team of organisatie!”

Last van draken

Naast een heldere purpose en praktische doelen, moedigt Kees een talentgedreven manier van werken aan. “Elk mens is een talent, een team is een verzameling talenten en een organisatie is een verzameling teams. Organisatieontwikkeling is dus een optelsom van talenttrajecten,” legt Kees uit. “Het is daarom van belang dat je de talenten van je medewerkers kent én wat hun ‘draken’ zijn. Dat zijn overtuigingen als ‘ik kan het niet’, ‘ik durf het niet’, ‘mijn ouders vinden het niks’, et cetera. Door het drakengedrag dat daarbij hoort, raken we steeds meer verwijderd van datgene waar we goed in zijn of waar we als kind al zoveel plezier in hadden.”

Observeren zorgt voor inzicht

Om erachter te komen wat ieders talent is, kun je volgens Kees het beste twee weken lang je medewerkers in stilte observeren. “Noteer alle kleine succesmomenten per medewerker. Schrijf op wat er goed ging en vooral ook waarom – voor zover je daar inzicht in hebt. Deze notities zijn de basis van een goed gesprek. Complimenteer de medewerker en vraag bijvoorbeeld waarom hij of zij denkt dat dit zo goed is gegaan en of hij of zij zoiets vaker doet. Zo leer je de drijfveren en het talent van je personeel steeds een beetje beter kennen.”

Verdeel de taken

Is eenmaal helder wat ieders talent is, dan kun je daar taken bij zoeken. Kees gelooft in het opsplitsen van werk, binnen helder afgesproken verantwoordelijkheden. “Veel gebeurt nu omdat het altijd zo gebeurt of omdat iemand vraagt ‘wie heeft er tijd?’. Beter zou zijn om te kijken wie iets het beste kan. Als CEO van Talent ON is de omzet mijn verantwoordelijkheid, maar ik heb niet voor alle werkzaamheden binnen deze rol talent. Liever vraag ik een collega om een relatiecadeautje te bedenken of een koud contact te bellen. Door eigenaarschap in te richten en vanuit daar elkaar te helpen, kom je op een plezierige manier verder. Echt goede samenwerking is bovendien elkaar coachen; dat betekent aanmoedigen én kritisch zijn.”

Blauw alleen werkte niet

De aan Nyenrode afgestudeerde bedrijfskundige heeft niet altijd volgens deze talentgedreven aanpak gewerkt. “Ik begon heel ‘blauw’, want op Nyenrode leerde je destijds niet hoe je mensen meekrijgt. Daar liep ik op vast. Als CEO van Neckermann moest ik met 700 medewerkers de transitie van print naar digitaal maken en ik vroeg me af hoe ik van 700 obstakels 700 helpers kon maken. Jan de Dreu, met wie ik inmiddels een aantal boeken heb geschreven, zei me toen ‘met jouw aanpak nooit’. Hij meende dat organisaties een gevolg zijn en mensen de oorzaak. Dat sloeg in als een bom. Ik had altijd aan gevolgbestrijding gedaan!”

Het bedrijfsleven een inspirerende plek

Sindsdien is het zijn missie om van organisaties een inspirerende plek te maken. Kees is enthousiast: “Ik voel in elk telefoontje, elk mailtje, elke vergadering dat het hier om gaat. Dat ik samen met een fijn team met mijn talent – verhelderen – op mijn manier dagelijks kan bijdragen aan de verbinding tussen mens en bedrijf. Werk is een potentiële bron voor bevlogenheid en door mijn opdrachtgevers praktische handvatten te bieden, kunnen zij die potentie maximaal benutten. Daar word ik nou bevlogen van!”

Over Alles over bevlogenheid

Welkom op Alles over Bevlogenheid, hét platform voor iedereen die bevlogenheid hoog in het vaandel heeft staan: leidinggevenden, HR-business partners, ondernemers én werknemers.

Bekijk al mijn Artikelen

Reageer op deze blog