fbpx
tips motivatie

Even niet gemotiveerd? 10 tips voor hernieuwde motivatie!

Als we geïnspireerd zijn, dan zijn we automatisch gemotiveerd en is de engagement hoog. Maar Iedereen heeft soms wel periode waarin hij/zij even minder gemotiveerd is. Dit kan komen doordat je niet lekker in je vel zit, je geen doelen voor jezelf hebt of je bent de purpose even kwijt. Voor deze momenten hebben wij een aantal tips voor je om hernieuwde inspiratie op te doen of je motivatie te herontdekken.

Probeer niet te klagen en denk positief

Iemand die niet tevreden in zijn/haar werk is, heeft vaak de neiging om te gaan klagen. Dit klagen leidt tot meer negatieve gedachten en bovendien bestaat er het risico dat je je collega’s ermee ‘besmet’. Focus daarom op wat je wel kunt veranderen en niet op waar je geen invloed op hebt. Luister ook goed naar je gedachten en probeer de negatieve te blokken en te vervangen door de goede. De kracht van positief denken is sterker dan je denkt. 

Wees dankbaar

Als je je even in een negatieve mood bevindt, dan helpt het om stil te staan bij de dingen waar je dankbaar voor bent. Het gevoel van dankbaarheid kan namelijk je negatieve gevoelens verdrijven. Probeer dit iedere dag een paar minuten en wie weet komt je inspiratie en motivatie weer terug. 

Één dag één doel

Wordt je werk je teveel of juist te saai, dan kan je motivatie opeens heel snel verdwijnen. Neem daarom een stapje terug en stel jezelf één doel per dag. Dit doel kan iets kleins zijn maar ook wat uitdagender. Probeer dat doel zo goed mogelijk te volbrengen en beloon jezelf als het gelukt is. Door doelen te stellen en deze succesvol volbrengen, krijg je onbewust meer vertrouwen in je eigen kunnen. Op die manier kun je jezelf blijven uitdagen. Zo blijft het niet saai!

Lees inspirerende quotes

Door de eeuwen heen zijn er veel markante en bekende figuren geweest met inspirerende uitspraken en quotes. En heel internet staat er vol mee, dus heb je even geen inspiratie ga eens googlen. Een van deze quotes zet je vast aan het denken!

Zoek een buddy

Lukt het je niet meer om jezelf te motiveren, zoek dan iemand die dat wel kan. Bij voorkeur iemand met dezelfde interesses. Bijvoorbeeld een kennis van de sportschool of een collega van het werk. Je hoeft niet per se dezelfde doelen te hebben, zolang je elkaar maar blijft aanmoedigen je doelen te halen.

Visualiseer je doelen 

Een leuke manier om jezelf te blijven motiveren is om een doel wat je voor jezelf hebt gesteld te visualiseren. Dit kan bijvoorbeeld zijn door een foto op de koelkast of op je bureaublad achtergrond. De afbeelding moet laten zien wat het doel is wat je wilt behalen. Dat kan een financieel doel zijn zoals een trip naar Australië of een fysiek doel zoals het lopen van een marathon. Ga daarom op zoek naar plaatjes die jou motiveren dit doel te behalen. Zodra je de focus verliest, verlies je ook je motivatie en daarom is dit een perfecte manier om jezelf eraan te blijven herinneren. 

Game on

Een andere speelse manier van motiveren is om er een spelletje van te maken. Door er een soort wedstrijd of competitie element in te brengen, push jij jezelf en je collega’s om beter te presteren en scherp te blijven. Bovendien kan het ook leiden tot meer inspiratie. Iedereen wil tenslotte winnen.

Minidoelen

Stel je werkt aan een langdurig project wat maanden of jaren duurt dan is het weleens moeilijk om gemotiveerd te blijven. De oplossing is daarom om kleinere doelen of mini-doelen op te stellen richting het einddoel. 

Laat je inspireren, iedere dag weer

Inspiratie is de beste motivatie en kun je uit alles halen. Het is dus ook niet zo moeilijk om iedere dag je te laten inspireren. Jezelf iedere dag weer laten inspireren, helpt bij je bevlogenheid op lange termijn. Bronnen van inspiratie kunnen bijvoorbeeld zijn: vakbladen, online fora, inspirerende blog, boeken van succesvolle mensen, succesverhalen, muziek en films maar ook familie, vrienden en mensen die je ontmoet. 

Blijf leren

Denken dat je alles al weet is de grootste is een van de grootste inspiratie killers. Probeer jezelf daarom uit te dagen door iedere dag iets te leren. Volg een cursus, lees een boek of bekijk tutorials op YouTube. Het hoeft niet eens iets werk gerelateerd te zijn. Zoek iets buiten je comfort zone waar je altijd al meer van had willen weten. Wellicht haal je hier nieuwe inspiratie uit die je direct weer toe kan passen op professioneel maar ook op persoonlijk vlak. 

Over Berd Warmelts

Berd is mede-eigenaar van IMPACT on the Job. Herkenbare uitdagingen? - Hoe zorg ik ervoor dat mijn team de doelen wel haalt ondanks alle turbulentie? - Hoe krijg ik de gewenste gedragsverandering van binnenuit? - Hoe versterk ik de prestatie- en leercultuur binnen mijn team(s)? - Hoe stimuleer ik lef, zelfsturing en klantgericht gedrag?

Bekijk al mijn Artikelen

Reageer op deze blog