fbpx

Waar ben jij trots op in je werk?

Eduard van Brakel

Trots. Het lijkt wel alsof we dat niet mogen zijn. Niet teveel in ieder geval. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg, is het mantra waarmee veel mensen in Nederland zijn opgevoed en opgegroeid. Het is best leuk als je een topprestatie hebt geleverd, maar je moet wel normaal blijven doen.

En eigenlijk is dat raar, want trots zijn op prestaties is goed voor mensen. Als je ergens tijd in hebt gestoken, moeite voor hebt gedaan en je hebt dus iets neergezet waar je met veel voldoening op terugkijkt, waarom zou je dan niet trots zijn? Dat is juist goed, goed voor de passie, goed voor de bevlogenheid.

Want wanneer word je goed in iets? Dat is als je iets graag doet, als je het leuk vindt. Toptennissers zijn ooit begonnen met tennissen omdat het ze leuk leek, ze zijn er ermee doorgegaan omdat ze het leuk vonden en er steeds beter in werden en hebben toen naar manieren gezocht om nóg beter te worden. Dit gaat met ups en downs, er zitten ook momenten tussen die niet leuk zijn, maar wel met plezier als basis.

Vanuit plezier komen prestaties

Vanuit dat plezier, komen prestaties en dat is niet alleen in de sport zo, maar ook op het werk. Niemand raakt gemotiveerd als we alleen maar horen wat we fout doen. Geen collega die beter werk aflevert als hij of zijn voortdurend op zijn of haar verbeterpunten wordt gewezen. Niemand die optimaal presteert als er een hijgende manager in je nek hangt die je wijst op alles wat niet goed gaat, of welke consequenties fouten hebben. Als er op die manier gewerkt wordt, is er geen trots, is er geen bevlogenheid.

Dat is er wel als we mogen werken aan waar we goed in zijn. Als we werken leuk mogen maken, door te lachen. Als we mogen werken aan mooie projecten en niet bang hoeven zijn om een foutje te maken. Als de werkomgeving veilig is, dan gebeurt er meer goeds, komen er resultaten, zijn mensen bevlogen én zijn ze trots. Dan vertellen we honderduit over wat we doen, hoe leuk het is en hoe we kunnen bijdragen.

Trots

Dan zijn we trots. Trots op onszelf. Trots op ons team. Trots op de organisatie. En dan komen we opeens met zijn alleen veel verder. Dus laat trots toe in je organisatie. Moedig het aan. En vraag het gewoon eens aan elkaar: waar ben jij trots op in je werk? En wat moet er gebeuren zodat je nog vaker trots kunt zijn?