fbpx

Teamspirit zorgt voor topprestaties

Alleen ga je sneller, samen kom je verder. Wil je topresultaten boeken, dan heb je een bevlogen team nodig. Hoe creëer je zo’n enthousiaste en betrokken club medewerkers? En hoe houd je ze aan boord? Ronald Warmerdam, managing partner bij IMPACT on the job, deelt zijn expertise.

“In het verleden heb ik veel gevoetbald en in mijn huidige werk als business coach trek ik daar geregeld parallellen mee,” vertelt Ronald. “Zo vergelijk ik een team op de werkvloer graag met mijn eigen voetbalteam. We waren individueel niet de beste spelers, maar wél het beste team. Waarom? Omdat we wisten wat onze kwaliteiten waren, waar we minder goed in waren en vooral: dat we allemaal onze stinkende best deden om letterlijk en figuurlijk ons beste beentje voor te zetten.”

Basisingrediënten voor een topteam

“Om je optimaal te kunnen verbinden met het bedrijf of organisatie waarvoor je werkt, heb je een purpose en inspirerende doelen nodig,” aldus Ronald. “Wil je je maximaal kunnen verbinden met je team, dan speelt psychologische veiligheid  een belangrijke rol. Kan iedereen zeggen wat hij denkt en voelt? Ken je elkaars rode en groene knop? Weet je wat je eigen kwaliteiten en valkuilen zijn en ben je je ook bewust van de ‘rugzak’ van je buurman? Wat je hebt meegemaakt speelt mee in hoe je vandaag de dag functioneert. Wat je overtuigingen zijn, of je manier van aanpak. Sommige mensen hebben veel behoefte aan zekerheid, anderen hebben een enorme zorgdrang. Als je van die kwaliteiten op de hoogte bent, kun je je team optimaal inrichten en weet je ook wanneer het wellicht lastig wordt.”

Neem de tijd

Het leren kennen van elkaar gaat niet over één nacht ijs en investeren in het leren kennen van elkaar, loont, meent Ronald. “Het is belangrijk om de ruimte te maken en de tijd te nemen voor dit proces. Alleen dan ontstaat er vertrouwen, voel je je steeds meer thuis bij elkaar, ben je bereid net dat stapje extra te zetten en voel je de ruimte om je grenzen aan te geven.”

Prikkel de zintuigen

Hoe start je zo’n gesprek, vraag je je misschien af. “Door het verbeteren van de teamprestatie als aanleiding te nemen en samen een doel te bepalen dat je als team na 100 dagen wil hebben bereikt, creëer je een duidelijk kader voor je teamleden. Als je je openstelt, jezelf durft te bekijken in de spiegel die je teamleden je voorhouden en bereid bent te ontwikkelen, kunnen we samen verder komen en bevlogen naar ons werk gaan. Kleine kans dat medewerkers daar ‘nee’ tegen zeggen. Persoonlijkheidstesten fungeren daarin als hulpmiddelen, maar echte waarde creëer je door het gesprek met elkaar te hebben. Een externe locatie kan helpen om los te komen van de kantoorsleur en ook het prikkelen van alle zintuigen, bijvoorbeeld met video, foto’s of muziek.”

Daag ook de sterspeler uit

In een topteam hoeven leden niet allemaal hetzelfde niveau te hebben om gezamenlijk te presteren, benadrukt Ronald. “Om terug te komen op het voorbeeld van mijn oude voetbalteam…Een sterspeler scoort altijd een 8, gewoon omdat hij nu eenmaal goed is in wat hij doet. Voor een minder kundige speler is een 7 misschien wel het hoogst haalbare. De vraag is, wat is meer waard? En hoe kun je de sterspeler uitdagen om zich maximaal in te zetten en misschien wel een 9 of een 10 te scoren? Daar ben je als team samen verantwoordelijk voor.”

Aandacht is het geheim tot succes

Ook de leidinggevende heeft een belangrijke rol volgens Ronald. “In plaats van alleen te vragen hoe het met je werk gaat, hoort een leidinggevende ook te vragen hoe het met jou gaat. Hij of zij moet op zoek naar het gedeelte van de ijsberg die onzichtbaar onder water drijft, om een werknemer zo goed mogelijk tot zijn of haar recht te laten komen. Aandacht voor de individuele teamleden dus én voor de teamspirit, want als die goed is, dan heeft dat 100% effect op de teamprestaties en zit je in een positieve teamflow zonder einde. Als een lemniscaat!”

Geef het goede voorbeeld

Ronald beseft zich ook dat de oplossing eenvoudiger klinkt dan de werkelijkheid vaak toestaat. “Een manager of teamleider is toch onderdeel van het systeem en ‘de baas’ die het salaris betaalt. Het is dus van belang dat een leidinggevende zelf het goede voorbeeld geeft door zich kwetsbaar op te stellen.”

Alle zeilen bij door corona

Op afstand werken heeft enorme impact op het gevoel van verbondenheid en dus op de teamprestaties, signaleert Ronald. “Sommige mensen vinden het heerlijk, alleen achter de computer, maar de meeste mensen missen hun collega’s. Er zijn genoeg medewerkers die wegkwijnen, bepaalde dingen niet meer zien, privé en werk teveel verbinden…”

“Om daar een positieve draai aan te geven, moet je je eerst realiseren dat er iets aan de hand is. Vervolgens is het de kunst om dat bespreekbaar te maken. Hoe is dat voor jou? En voor ons? Daarna kun je kijken hoe de oplossing eruit kan zien. Eén-op-één afspraken in het bos, een virtuele borrel met langsgebrachte bitterballen, in shifts op coronaproof wijze toch samen op kantoor aan het werk… Mogelijkheden genoeg en die aandacht is belangrijk. Voor jezelf, je team én de prestatie van je team.

Wil je meer weten over dit onderwerp en doe je nog niet (gratis!) mee met de Bevlogenheidsboost 2020? Meld je dan nu aan en ontvang t/m 31 december geregeld bevlogen inspiratie in je mailbox.

bevlogenheidsboost

Over Alles over bevlogenheid

Welkom op Alles over Bevlogenheid, hét platform voor iedereen die bevlogenheid hoog in het vaandel heeft staan: leidinggevenden, HR-business partners, ondernemers én werknemers.

Bekijk al mijn Artikelen

Reageer op deze blog