fbpx
Succesvol leiderschap

Succesvol leiderschap: de meest belangrijke eigenschappen

De meest inspirerende leiders uit de 21e eeuw hebben een aantal belangrijke zaken gemeen: ze hebben een helder doel opgesteld, stellen anderen in staat om te excelleren en hebben een onuitputtelijke bron van energie, kracht en doorzettingsvermogen. Nelson Mandela, Bill Gates en Barack Obama, allen lijken ze geboren leiders. Maar hoe word je eigenlijk een succesvolle leider, en wat zijn de belangrijkste eigenschappen van succesvol leiderschap? In dit artikel vertel ik je er graag meer over. 

 

Eerlijkheid en integriteit 

Eerlijkheid duurt het langst. Maar ook op korte termijn zijn eerlijkheid en integriteit de meest belangrijke eigenschappen voor succesvolle leiders. Kijk maar naar jezelf en je omgeving. Denk na over een ondernemer of inspirerende leider die jij kent en waar jij waardering voor hebt. Waarschijnlijk is deze persoon altijd eerlijk en oprecht tegen jou geweest. Anders was diegene niet de eerste persoon die in je opkwam, toch? 

Dwight D. Eisenhower, de 34e president van de Verenigde Staten, kwam ooit met de volgende inspirerende uitspraak hierover: “The supreme quality of leadership is unquestionably integrity.” Eerlijkheid en integriteit lijken onlosmakelijk verbonden met succesvolle leiders. Deze twee eigenschappen maken een goede leider, of zijn in ieder geval de basis voor succesvol leiderschap. Alles begint bij jezelf. Door eerlijk, oprecht en trouw te zijn bouw je vertrouwen op en leg je een solide basis waarop je kunt excelleren. Hierdoor zullen je team, partners, klanten en kennissen vertrouwen krijgen in hetgeen je doet. Blijf bij je normen en waarden. Eerlijkheid duurt immers het langst.

 

Passie en doorzettingsvermogen 

Walt Disney, de succesvolle ondernemer achter het gelijknamige ‘Walt Disney World’ werd op jonge leeftijd door een lokale krant ontslagen omdat hij geen goede ideeën op kon brengen en niet creatief genoeg was. Oprah Winfrey, de “Queen of TV” werd voordat ze haar succesvolle TV-show zorgvuldig op ging bouwen, ontslagen door een lokale nieuwszender. Er zijn vele verhalen bekend waar de meest succesvolle en/of inspirerende personen eerst onderuit zijn gehaald of gegaan. Om succesvol te worden moet je ook eens onderuit zijn gegaan. Om succes te hebben moet je ook weten hoe het is om te falen. Waar het in Amerika doodnormaal is om eerst een paar keer failliet te gaan voordat je succes hebt, en het zelfs getuigt van lef en het nemen van risico’s, wordt het in Nederland geassocieerd met falen, roekeloosheid en schaamte. 

Als leider is het van groot belang dat je beschikt over een dosis passie en doorzettingsvermogen. Een gevoel van binnen wat je dag in dag uit weer motiveert om er vol voor te gaan en het uiterste uit jezelf en je team te halen. Echter begint een vurige passie van binnen pas écht als je doet wat je leuk vindt, en waar je intrinsiek door gemotiveerd raakt.

 

Creativiteit

Creativiteit is één van de belangrijkste eigenschappen van een succesvolle leider. Creativiteit onderscheid leiders van volgers. In de snel veranderende wereld waarin we ons bevinden is het essentieel om als leider innovatief en creatief te zijn. Het is dé manier om jezelf en je team te onderscheiden van de competitie. Durf creatief te zijn, ben niet bang om te veranderen en blijf altijd innoveren. Alleen wanneer je ‘out-of-the-box’ durft te denken kun je tot ‘out-of-the-box’ ideeën komen en deze ideeën werkelijkheid laten worden. De meest creatieve ondernemers van deze eeuw hadden allen één ding gemeen: ze durfden paden te bewandelen waar anderen nog niet waren geweest. Ideeën waarvoor ze eerst door anderen werden uitgelachen en waar cynisch over werd gepraat en om werd gelachen. Denk aan Bill Gates, Steve Jobs en Elon Musk. Een reis naar Mars was volgens velen onmogelijk, maar al jaren geleden had Elon dit idee en zijn wens wereldkundig gemaakt. Met het bedrijf SpaceX is hij nu hard op weg om deze onwerkelijke doelstelling te realiseren. En door zijn tomeloze inzet, passie en doorzettingsvermogen gaan steeds meer mensen nu geloven in de creativiteit van deze ondernemer. 

Succesvolle leiders kenmerken zichzelf door een tomeloze inzet, een passie voor wat ze doen en een flinke berg aan creativiteit. Wat is volgens jou nog een belangrijk kenmerk van succesvol leiderschap?

Over Berd Warmelts

Berd is mede-eigenaar van IMPACT on the Job. Herkenbare uitdagingen? - Hoe zorg ik ervoor dat mijn team de doelen wel haalt ondanks alle turbulentie? - Hoe krijg ik de gewenste gedragsverandering van binnenuit? - Hoe versterk ik de prestatie- en leercultuur binnen mijn team(s)? - Hoe stimuleer ik lef, zelfsturing en klantgericht gedrag?

Bekijk al mijn Artikelen

Reageer op deze blog