fbpx
Great man theory uitgelegd

Leiderschap: de Great Man Theory

Wat maakt die ene persoon een betere en meer succesvolle leider dan de ander? En hoe kan het dat sommige mannen of vrouwen boven anderen uitstijgen? In dit artikel ga ik in op de Great Man Theory, een theorie die antwoord geeft op deze vragen en vertelt ons dat leiders worden geboren, niet gemaakt. Een niet onomstreden theorie overigens, met een kern van waarheid en diverse interessante discussiepunten.  

Wat is leiderschap?

Leiderschap is invloed. Niet meer en niet minder.” zo omschreef John C. Maxwell het eens. Als je anderen inspireert om meer te dromen, leren, doen en worden, dan ben je een leider. Een goede leider heeft de capaciteit om een visie te vertalen naar realiteit, en dankzij een heldere focus anderen hierin mee te krijgen. Een leider geeft leiding aan mensen zonder mensen te dwingen. De definitie van De Valk Leadership Company is wat mij betreft allesomvattend: “Leiderschap is het proces van sociale beïnvloeding om mensen optimaal in te zetten zodat doelen worden gerealiseerd.”

Uitleg Great man Theory

Wat is de Great Man Theory? 

De Great Man Theory is een theorie uit de 19e eeuw waarmee grotendeels de historie uitgelegd kan worden dankzij de impact van succesvolle leiders (ook wel Helden genoemd). Unieke ‘influencers’ (dit woord kende ze toen nog niet) die dankzij een natuurlijke aanleg zoals intellectueel en een enorme durf een bijzonder groot effect hebben gehad op de geschiedenis. De ontwikkeling van de theorie wordt vooral toegeschreven aan de Schotse filosoof Thomas Carlyle. Hij gaf jarenlang lezingen rondom het onderwerp heldendom en publiceerde later nog verschillende stukken zoals Hero-Worship en The heroic in History.

“Great leaders are born possessing certain traits that enable them to rise and lead.”

Wat maakt die ene persoon een betere en een meer succesvolle leider dan de ander? Voor de meeste is het antwoord op deze vraag een raadsel, maar volgens deze theorie zijn deze vragen logisch te beantwoorden. Ieder individu komt ter wereld met bepaalde kenmerken en eigenschappen. Bij leiders wijken deze af, waardoor ze in staat zijn om grote dingen te doen en uiteindelijk in de geschiedenisboeken te komen. 

“Leaders are gifts of God to mankind. A measure of divinity is attributed to leaders and their actions. “

Ik vind dit verhaal vooral interessant omdat het gaat over leiderschap en het laat zien wat de speciale eigenschappen zijn waarover succesvolle leiders vaak beschikken. En hoewel deze theorie niet door iedereen wordt erkend, ben ik van mening dat we er veel inspiratie uit kunnen halen. 

Wellicht ook interessant: Bevlogen leiderschap 

Hieronder vind je een overzicht van deze veelvoorkomende eigenschappen en kenmerken: 

  1. Intelligentie
  2. Charme 
  3. Overtuigingskracht
  4. Moed 
  5. Oordeel
  6. Intuïtie 
  7. Agressiviteit 

Belangrijk om te vermelden dat volgens de theorie de eigenschappen vaak vastliggen in de genen van de familie die generatie op generatie worden doorgegeven. “Het is onverklaarbaar, maar iets in hun anatomie, fysiologie of persoonlijkheid zorgt er voor dat ze anders denken, doen en presteren dan anderen.”

Kun jij je vinden in de uitleg van de Great Man Theory? Denk jij dat het worden van een succesvolle leider in je genen zit? Ik hoor het graag! 

Over Berd Warmelts

Berd is mede-eigenaar van IMPACT on the Job. Herkenbare uitdagingen? - Hoe zorg ik ervoor dat mijn team de doelen wel haalt ondanks alle turbulentie? - Hoe krijg ik de gewenste gedragsverandering van binnenuit? - Hoe versterk ik de prestatie- en leercultuur binnen mijn team(s)? - Hoe stimuleer ik lef, zelfsturing en klantgericht gedrag?

Bekijk al mijn Artikelen

Reageer op deze blog