fbpx

Persoonlijk leiderschap begint bij bewustzijn

Persoonlijk leiderschap begint bij bewustzijn

guido heezen

Als voldoende medewerkers een betere versie van zichzelf zijn geworden, merk je dat aan de organisatiecultuur. Zonder dat je daartoe opdracht hebt gegeven, gaan mensen respectvoller met elkaar om.

Als werkgever wil je de omstandigheden creëren waaronder medewerkers bevlogen kunnen zijn. Alleen dat laatste stukje – het stukje dat bij de medewerker zelf ligt – daarover heb je als werkgever niet zoveel controle. Hoe je als mens met jezelf omgaat, en hoe je je opstelt in het intermenselijk contact, dat ligt buiten de beïnvloedingssfeer van de organisatie. Je kunt bijvoorbeeld niet tegen een chronisch overwerkte of overspannen medewerker zeggen: kom op, ik heb voor jou aan alle voorwaarden voldaan om bevlogen te raken, ga nou eens met wat meer wijsheid en intrinsieke motivatie in je werk aan de slag.

Een gemeenschappelijke taal
Je kunt persoonlijk leiderschap wel stimuleren en faciliteren. Je kunt medewerkers in trainingen verschillende instrumenten aanreiken. Per persoon kun je kijken wat iemand nodig heeft om een betere versie van zichzelf te worden. Dat kan een training zijn op het vlak van energie- of tijdsmanagement, of een coachingtraject om beter om te gaan met faalangst of agressie.

Los daarvan kun je organisatiebrede trainingen aanbieden in concentratie-, feedback- of mindfullnesstechnieken. Ook kun je facultatieve informatie-uurtjes organiseren over specifieke onderwerpen zoals werkdruk en stress. Of over fit en energiek blijven en voeding. Zo vergroot je het bewustzijn bij mensen en ontwikkel je samen een taal, die het vervolgens eenvoudig maakt om persoonlijke of teamstrubbelingen aan te kaarten.

Bewuste onbekwaamheid

Persoonlijk leiderschap begint bij bewustzijn. Neem een concentratietraining: als je weet dat je het minimaal twintig minuten duurt voordat je echt goed geconcentreerd aan iets belangrijks kunt werken, dan kan er een intern alarmbelletje afgaan als je na een uur ploeteren nog niets bent opgeschoten. Je weet dan: als ik voortdurend op mijn telefoon blijf kijken, dan kom ik dus nooit in een flow. En vervolgens kun je besluiten daar iets aan te doen. Als je je eenmaal bewust bent geworden van je eigen onbekwaamheid, dan komt bewuste bekwaamheid binnen handbereik. Ook maken dit soort inzichten het mogelijk om om ondersteuning te vragen. En een gemeenschappelijke taal helpt daarbij. Je kan dan tegen je collega’s zeggen: de komende twee uur ben ik even helemaal uit de lucht, want ik moet nu even echt iets afmaken.

Boven jezelf en de situatie uitstijgen

Persoonlijk leiderschap gaat niet alleen over de omgang met jezelf, maar ook over de omgang met de ander. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je je aan iemand ergert? Ben je dan in staat om naar jezelf te kijken en te denken: waarom raak ik zo van slag van deze opmerking? Het zijn immers maar trillingen in de lucht. Wat zegt dat over mijn eigen uitdagingen? Door op cruciale momenten even boven jezelf en de situatie uit te stijgen, door onproductieve reacties te herkennen en te benoemen, kan de omgang met jezelf en anderen ingrijpend veranderen. Dat wat je triggert is namelijk in afgezwakte vorm je eigen uitdaging. Persoonlijk leiderschap zorgt voor meer bewustzijn, ontspanning en een beter functioneren. Niet alleen in je privéleven, maar ook in je werk.

Management development voor betere teamprestaties

Zo’n bewuste houding ontwikkel je niet zomaar on the job. Daarvoor moet je vaak even weg uit je werkomgeving, vaak zelfs gescheiden van je teamgenoten. In specifieke trainingen kun je ontdekken welke gedachtepatronen en emoties jouw gedrag onbewust sturen. Die automatische reacties zijn vaak in het verleden ontstaan. Zijn ze nu ook nog helpend? Als het antwoord ‘nee’ is, kun je met technieken zoals Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) gedrag ontwikkelen dat wel effectief is. Dit soort trainingen zijn relatief kostbaar, maar leveren bijzonder veel op. Dat geldt zeker voor leidinggevenden. Als zij leren handelen op een manier die goed is voor henzelf en hun omgeving, dan heeft iedereen daar wat aan. Dat maakt leiderschapsontwikkeling in veel gevallen de snelste manier om teamprestaties te verbeteren.

De juiste organisatiecultuur

Als voldoende medewerkers een betere versie van zichzelf zijn geworden, merk je dat aan de organisatiecultuur. Zonder dat je daartoe opdracht hebt gegeven, gaan mensen respectvoller met elkaar om. Ze begrijpen dat je door verschillende filters naar de wereld kunt kijken. Ze weten dat je daardoor dezelfde situatie volledig anders kunnen ervaren. Ze worden toleranter en inclusiever. Wanneer nieuwe medewerkers de organisatie binnenkomen, passen ze zich onwillekeurig aan dat prettige organisatie-aura aan. Zo’n goede energie binnen je organisatie straalt ook uit naar buiten. Klanten en leveranciers voelen het. Ze zullen graag zaken met je willen doen. Dat is de grote kracht van een organisatie die investeert in persoonlijk leiderschap. Die heeft niet alleen medewerkers die beter presteren, respectvoller samenwerken en creatiever durven te opereren, maar maakt ook nog eens de rest van de wereld bewust of onbewust een beetje mooier.

Bevlogenheid in je werk

In een serie van tien blogs legt directeur Guido Heezen van Effectory uit onder welke voorwaarden bevlogenheid op het werk kan ontstaan. Bevlogenheid is de mate waarin medewerkers opgaan in hun werk. Bevlogen medewerkers leren snel en zijn creatief. Bevlogenheid is een goede voorspeller voor klanttevredenheid, een laag personeelsverloop, hoge productiviteit en winstgevendheid.

Over Alles over bevlogenheid

Welkom op Alles over Bevlogenheid, hét platform voor iedereen die bevlogenheid hoog in het vaandel heeft staan: leidinggevenden, HR-business partners, ondernemers én werknemers.

Bekijk al mijn Artikelen

Reageer op deze blog