fbpx
Focus voor professionals

Focus voor professionals: focus op wat écht belangrijk is

De titel van dit artikel zal je doen denken aan de slogan van Interpolis. De Nederlandse verzekeraar bracht mij dankzij deze slogan op het idee om een artikel te schrijven over één van de belangrijkste eigenschappen van professionals: Focus. In dit artikel ga  ik het hebben over het belang van focus voor professionals, en de reden waarom jij op dit gebied veel kan winnen. 

“Energy flows where the attention goes. When you focus on something, it expands.”

Door te focussen bespaar je kostbare tijd, ben je effectiever en behaal je betere resultaten. Iedere keer dat je aandacht wordt verlegd verlies je je concentratie, wat slecht is voor je effectiviteit. Het klinkt zo logisch: “Als je je niet kan focussen, kan je niet helder en effectief nadenken. Wanneer je niet helder kunt nadenken, kun je niet de kwaliteit leveren die nodig is om succesvol te zijn.” Elke afleiding kost ca. 20 minuten om op hetzelfde concentratieniveau te komen als daarvoor. Dus die collega die wat aan je vraagt of het berichtje van een nieuwe mail kost je 20 minuten aan productiviteit! 

Zo focus je je beter

Hoe verzeker je jezelf van een goede focus tijdens je werk dat resulteert in betere productiviteit en een efficiëntere output? 

  1. Maak je hoofd leeg

Wanneer je hoofd vol zit met niet afgeronde taken is het moeilijk om écht te focussen. Je blijft hangen en denkt te veel na over alles wat nog gedaan moet worden. Zorg daarom voor rust en structuur in je hoofd. Maak een prioriteitenlijst aan waarop alle niet afgeronde taken staan vermeld. Geef hierbij ook aan welke taken de meeste prioriteit hebben. Plan vervolgens deze taken in, delegeer of verwijder de taak uit je prioriteitenlijst. Een goede focus begint bij een goede structuur. 

2. Creëer een fijne werkomgeving

Een fijne werkplek is voor iedereen een pré. Een plek waar jij je op je gemak voelt, waar je onbezorgd je taken uit kunt voeren en waar je gewaardeerd wordt. Enkel is een fijne werkomgeving niet altijd ook een effectieve werkomgeving. Om ervoor te zorgen dat je ook daadwerkelijk effectief kunt werken is een schone en opgeruimde werkplek van groot belang. Ruim op wat onnodig is en zorg voor meer focus op de werkvloer. Zorg dat je in stilte kunt werken als je geconcentreerd moet zijn. De menselijke geest is erg gespitst op afleiding en je luistert ongewild toch graag mee met de gesprekken van collega’s. Ga in een stilteruimte zitten, werk thuis of doe je koptelefoon op. 

3. (be)heers technologie 

Software kan er voor zorgen dat je productiviteit en focus sterk verbeterd. Anno 2019 zijn wij echter 24/7 bezig met onze mobiele telefoons. Op kantoor zit je van 9 tot 5 achter je laptop of computer en zodra wij thuis zijn hebben we meer aandacht voor Siri, posts op Instagram en inkomende mails dan voor onze partners. De notificaties en meldingen vliegen ons de hele dag om de oren, en zorgen er voor dat we eventjes zijn afgeleid. Multitasken is lastig (niemand kan multitasken, we kunnen wel simpel werk doen zoals tuinieren of afwassen en daarnaast nadenken maar niet tegelijkertijd met twee dingen bezig zijn die veel hersencapaciteit vragen.) en dit zorgt tevens vrijwel altijd voor een minder goede focus. Kies er daarom ook voor om soms de telefoon (of alle meldingen) uit te zetten. Dit zal je productiviteit en focus flink verbeteren. 

Sommige technologische ontwikkelingen kunnen ons juist wel verder helpen. In een eerder artikel schreven wij al over een aantal handige tips die de bevlogenheid en productiviteit op kantoor kunnen verbeteren. Al die digitale ontwikkelingen zijn écht niet alleen maar negatief. 

  1. Eat your frog first

Als je ‘s-ochtends begint met de taak af te ronden die belangrijk is maar waar je tegenop ziet of waar je niet zoveel zin in hebt ruimt dat geweldig op. Je bent trots op jezelf dat je het af hebt, je hoeft niet meer de hele dag te denken “ik moet die rotklus nog doen” en meestal blijkt de berg in je hoofd veel groter dan in de praktijk. Je houdt vaak uren over om andere belangrijke maar leuke taken op te pakken. 

Een goede focus zal er voor zorgen dat je mogelijkheden en kansen ontdekt, deze beter benut en dat je effectiever werkt. Zorg voor een opgeruimd hoofd, werkplek en (be)heers technologie. Zorg dat je de controle krijgt over je dagelijkse werkzaamheden. Jij bepaalt wat je iedere dag doet, jij bepaalt met welke snelheid je dit doet. Bepaal voor jezelf waar je prioriteiten liggen en waar je elke dag aan wil werken. Zorg er tevens voor dat je de kracht van je collega’s benut. Doe enkel dingen die jij begrijpt en waar jij energie van krijgt. Door samen te werken kom je verder. Zo kun jij je focussen op wat écht belangrijk is. 

Over Berd Warmelts

Berd is mede-eigenaar van IMPACT on the Job. Herkenbare uitdagingen? - Hoe zorg ik ervoor dat mijn team de doelen wel haalt ondanks alle turbulentie? - Hoe krijg ik de gewenste gedragsverandering van binnenuit? - Hoe versterk ik de prestatie- en leercultuur binnen mijn team(s)? - Hoe stimuleer ik lef, zelfsturing en klantgericht gedrag?

Bekijk al mijn Artikelen

Reageer op deze blog