fbpx

Kikker voor ontbijt

Julia Eisele

Vol van energie en daadkracht begin je aan je werkdag thuis. Je hebt een aantal belangrijke zaken die  je vandaag wilt aanpakken. Je hebt er zin in… Je gaat aan de slag, helaas wordt je een aantal keren onderbroken: de kinderen komen van school thuis, de postbode, een klant belt met een belangrijke vraag. Nu je toch al bent gestopt nog even de was aan zetten…. Waar was je ook alweer mee bezig?  Het einde van de werkdag komt snel dichterbij, wat is er met de klok gebeurd? Jouw belangrijkste taak is nog steeds niet af. Misschien toch nog een uurtje extra vanavond werken of een mailtje tussendoor terwijl het eten op het vuur staat? Klinkt bekend?

De kunst van het succesvol thuiswerken
Thuiswerken heeft, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie zeker invloed op je focus en de mate waarin je met aandacht aan het werk bent. Voor sommigen kan het thuiswerken een verademing zijn, zonder de storende omgevingsgeluiden en de onregelmatige onderbrekingen op kantoor. Voor anderen is het thuiswerken een hele nieuwe oefening in focus. Iets wat ze nog heel graag willen masteren. De kunst van aandachtig werken en alle afleidingen trotseren kan hét verschil maken als het gaat om een succesvol en bevlogen zijn.

focus-feitje

Op het moment dat je wordt onderbroken terwijl je gefocust aan het werk bent kost iedere onderbreking je minstens 6 tot 15 minuten. Wanneer je partner of kind je een vraag stelt, een telefoontje tussendoor of zelfs een ping van de Whatsapp. Iedere onderbreking haalt je uit je focus en kost tijd voordat je weer met dezelfde aandacht aan het werk bent. 

Hoe complexer de taak hoe langer het duurt om te herstellen van de onderbreking. Bij een simpele  taak, zoals het opmaken van een mailtje, kost dit minstens 6 minuten voordat je de draad weer hebt opgepakt. Een echte denktaak, zoals het opmaken van een presentatie of verslag, vraagt minstens een kwartier voordat je focus weer hersteld is.

Je -not- to do lijst

Wat kun je doen om je slagingskans te verhogen en jezelf een kans te geven om met een voldaan gevoel terug te kijken op een succesvolle werkdag? Het werkt super goed om aan het begin van de dag doelen te stellen. Benoem één tot maximaal drie taken, die je in ieder geval aan het einde van de werkdag af wilt hebben. Jouw Top 3 van de dag. Alle andere taken zet je op je not-to-do lijst. Heb je je doelen bereikt en nog werkdag over? Geweldig, dan kun je een extra taak van je not-to-do lijst afhandelen als bonus.

bewustwording is de eerste stap

Merk je op dat het je nog niet gemakkelijk lukt om je volle focus te richten op de Top 3 van de dag? Maak een lijstje van alles, en dan ook echt alles, wat je in de loop van je werkdag hebt gedaan.

Markeer in het vervolg alle taken die ook daadwerkelijk een positieve bijdrage hebben geleverd bij het behalen van je doel. Wat valt je op? Wat ga je morgen anders doen?

Laserfocus aan, kikker voor ontbijt

Onderzoek wijst uit dat je daadkracht en vaardigheid om met volle focus aan het werk te zijn in de ochtend het beste is. Maak daarom gebruik van de eerste uren van de dag om je belangrijkste taak op te pakken. Ook als dit niet de taak is waar je het meeste zin in hebt. Met “eating the frog” voorkom je uitstelgedrag. Dit menselijke gedrag verschuilt de angst om te falen bij het aanpakken van de echt belangrijke en impactvolle taken. Jezelf afleiden met veel minder belangrijke en gemakkelijkere taken is daarbij een geliefde maar weinig succesvolle strategie.

Ont-focus voor maximaal resultaat

Ieder succesvolle sporter kent het geheim van prestatie- en herstelperiodes voor maximaal resultaat. Dit geldt ook voor jou tijdens je werkdag. Om bevlogen en met volle aandacht en focus een werkdag in te vullen – én aan het einde van de dag ook nog energie over te houden – is het van cruciaal belang om regelmatig pauzes te nemen zodat je lichaam en geest kan herstellen. Uitgebreide pauzes tijdens je werkdag zijn natuurlijk belangrijk. Neem de tijd om je werkplek te verlaten, om te eten en te drinken en loop een rondje. Dit is algemeen bekend. Het nemen van regelmatige micropauzes is het echte grote geheim. Onze focus werkt als een elastiek: als dit elastiek continue op spanning staat zal het op gegeven moment knappen. Met micropauze haal je even de spanning eraf. Het is van belang om regelmatig te ont-focussen, dat wil zeggen om te kiezen voor een open aandacht in plaats van de laserfocus.

5 tips voor een effectieve micropauze

  1. Neem bij voorkeur elk uur een korte micropauze.
    Een micropauze duurt maar kort, een halve- tot 5 minuten hooguit.
  2. Sta op van je werkplek een maak een aantal bewegingen om de bloedcirculatie weer op gang te brengen. Denk aan een paar passen stevig lopen of traplopen, rekoefeningen voor je schouders, met je armen zwaaien.
  3. Adem diep in en uit, tijdens het geconcentreerde werken met de computer is de kans groot dat je ademhaling oppervlakkig wordt. Door diep door te ademen verzorg je je lichaam en hersenen met nieuwe zuurstof.
  4. Sluit je ogen bewust en knipper een paar keer. Tijdens het langdurige werken met de beeldscherm neemt je knipperfunctie met 50% af. Door aandachtig te knipperen geef je je ogen en daarmee je gehele lichaam kans om te herstellen.
  5. Open aandacht is de snelweg tot herstel van je geestkracht. Open aandacht is het ontbreken van focus. Neem dus geen nieuwe informatie tot je, tijdens je micropauze ben je offline.

Denk aan uit het raam staren, mediteren, maar bijvoorbeeld ook doodles tekenen of kleuren hoort bij open aandacht.

Over Alles over bevlogenheid

Welkom op Alles over Bevlogenheid, hét platform voor iedereen die bevlogenheid hoog in het vaandel heeft staan: leidinggevenden, HR-business partners, ondernemers én werknemers.

Bekijk al mijn Artikelen

Reageer op deze blog