Wat gebeurt er als je het idee hebt dat jouw werk geen toegevoegde waarde heeft? Een tijdje geleden was er veel te doen over de zogeheten ‘bullshit banen’. Banen waarvan het werk dat gedaan wordt niet gemist zou worden als het niet wordt uitgevoerd. Maar wat doet dat met je bevlogenheid?
Zinloos werk
Ik heb een tijdje bij een bedrijf gewerkt waar ik drie keer per week bezig was met het volgende:
Een stapel fysieke dossiers doornemen om vervolgens bij het betreffende digitale dossier te checken of er al informatie was binnengekomen. Het kwam regelmatig voor dat ik zo’n 10 keer hetzelfde dossier in mijn handen had zonder dat er ook maar iets binnenkwam. Verschrikkelijk vond ik dat. Ondanks alle digitale mogelijkheden gebeurt dit soort werk nog steeds heel veel.
Bijdragen aan de maatschappij
In de basis wil iedereen iets bijdragen. Toch blijkt uit cijfers dat in Nederland zo’n 40% van de mensen hun baan ziet als zinloos of overbodig. Vaak zijn het wel goedbetaalde banen en genieten ze een bepaald aanzicht of respect. Organisaties zullen zelf niet snel toegeven dat dit ‘bullshit banen’ zijn, maar het knaagt wel bij de uitvoerders van deze banen.
Ik geloof dat ‘werken voor het geld’ voor heel veel mensen niet is weggelegd. En nu velen van ons de basis (onderdak, eten) goed op orde hebben, gaat zo’n bullshit baan knagen. Want wat beteken je nu eigenlijk voor de maatschappij? Welke voldoening haal je uit je werk?
Wake-up call
Ik heb veel verhalen gelezen van mensen die een burn-out hebben gehad en dat beschouwen als wake-up call. Pas na die burn-out realiseren ze zich ineens dat ze geen voldoening haalden uit hun werk en gaan ze hun hart volgen. Ook spreek ik regelmatig met ondernemers die voor zichzelf begonnen zijn na een burn-out en op een andere manier willen werken. Bijdragen aan de maatschappij is daar altijd een onderdeel van: iets toevoegen, het leven van de ander of de wereld een stukje beter maken.
Maar waarom zou je wachten tot de wake-up call van een burn-out? Waarschijnlijk is het ook binnen je huidige werk mogelijk om meer waardevol werk te doen. Je moet je er dan natuurlijk wel eerst van bewust zijn dat je (te) weinig voldoening uit je werk haalt, en weten waar je dan wel voldoening uit zou (willen) halen.
Werken naar waarden
Waardevol werken heeft het woord ‘waarde’ in zich. Om waardevol werk te kunnen doen, is het belangrijk dat je weet welke waarden voor jou belangrijk zijn. Vragen die je daarbij kunt stellen, zijn:
- Op welke manier wil je leven?
- Wat is voor jou belangrijk?
- Waar haal je voldoening uit?
- Waar word je heel kwaad van?
Wanneer het werk dat je doet niet past bij jouw waarden, zul je er nooit bevlogen van worden. Bevlogenheid vraagt namelijk om een motivatie van binnenuit. En voor iets dat niet bij je past, wordt je ook niet van binnenuit gemotiveerd.
Om bevlogen te kunnen werken én samen te kunnen werken is het essentieel dat je de waarden van jezelf en je collega’s weet. De waarden zijn het fundament waarop je kunt bouwen. Wat is de toegevoegde waarde van jouw werk?
Over Lucienne de Bie
Lucienne begeleid vanuit Bie Organized bedrijven bij het creëren van bevlogen teams die duurzaam samen presteren. De werkwijze is een combinatie van positieve psychologie en effectief werken, met als doel om mensen vanuit talent en plezier met elkaar te laten samenwerken.
Mensen die doen waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden, presteren beter en zijn minder (vaak) ziek. Door inzicht te krijgen in de kwaliteiten van medewerkers kun je je team beter laten functioneren en effectiever samenwerken.
Voor medewerkers zelf is het vaak al heel verhelderend om hun kwaliteiten en (mogelijke) energielekkages binnen het werk naar boven te halen. In de combinatie met een bespreking hiervan in het team ontstaat meer begrip voor elkaar.
Ik onderzoek met je wat je verder helpt bij het behalen van je (team-)doelen en richt me daarbij vooral op wat voor jou/jullie werkt. Dat motiveert, geeft energie en beloont zichzelf met topprestaties.
- Wat is de toegevoegde waarde van jouw werk? - 15 oktober 2019
- Wat je geeft krijg je terug: meer betrokkenheid begint bij jezelf - 30 september 2019
- Zonder uitdaging geen bevlogenheid - 19 september 2019
Reageer op deze blog