fbpx
Cement in jouw organisatie

Hoe zit het nu met het cement in jouw organisatie?

Eerder deze week nam ik een groep HR professionals van grote werkgevers mee in de 2e verdieping van het Huis van Werkvermogen: “Normen en Waarden”. Vrij vertaald gaat het dan om gemotiveerd zijn. Voor mij is dit DE meest bepalende verdieping van het huis. Tientallen relevante onderwerpen spelen hierbij mee, zoals drijfveren, persoonlijkheid, copinggedrag, verandervermogen, zelfmanagement en de werk-privé balans. Maar ook bijvoorbeeld generaties, je normen en waarden en de “purpose” van jouw organisatie. Waarvoor ben je er als organisatie, waar wil je naartoe en hoe is die match met de werknemer? Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Zo wordt ook de cultuur in de organisatie mede bepaald door wat hier speelt. Ik kan er wel een boek over schrijven …

HOE ZIT HET MET HET CEMENT IN JOUW ORGANISATIE?

Vanmorgen moest ik denken aan onze 2e woning die ik aan het opknappen ben. Die was vervallen als schuur, maar wordt nu weer een volwaardige woning. Dat kan ook omdat de basis nog uitstekend is. Een zeer goede fundering (gezondheid) waarop de rest van het huis rust. Met een spouwmuur, waarbij het cement alle stenen nog perfect op hun plek houdt. Dat doet me denken aan de huidige maanden die wij met zijn allen in deze arbeidsmarkt doormaken. Hoe zit het met het cement in jouw organisatie? Hoe stevig staat jouw huis en dat van je collega’s?

HET BELANG VAN VERBINDING

Nu is cement voor velerlei uitleg vatbaar, maar ik doel nu specifiek op de verbinding en sociale interactie. We weten allemaal: verbinding is één van de 3 psychologische basisbehoeften van de mens. Je kunt de hele dag vullen hoor, met bijvoorbeeld Teams of Zoom. Maar word jij er gelukkig van? Recent las ik ook over een onderzoek dat al rapporteerde dat het geluksgevoel van werkend Nederland met meer dan 1 volle punt is gedaald. Ja, deze tijd doet veel met nagenoeg alle mensen. Ik focus daarbij nu even op werknemers. Wellicht ervaar je ook dat de afgelopen maanden soms vermoeiend zijn. Terwijl je feitelijk niet meer uren werkt. Ook ik was – als bevlogen mens – gistermiddag oprecht moe. De hele dag calls… Ja, dat is niet alleen inspannend, maar het is ook niet perse iets wat mij gelukkig maakt. Vanuit bevlogenheid luister ik naar deze signalen en geef er aan toe. Dat is de basis van herstel. Maar maak jij je ook zorgen over wat deze tijd doet met de verbinding tussen werknemers, binnen teams, binnen jouw organisatie? En hoe dit uitwerkt op bijvoorbeeld motivatie, betrokkenheid en bevlogenheid? Zitten al jouw collega’s lekker in een flow? Zijn ze toegewijd? En hoe zit het met hun vitaliteit?

DE BALANS IS VERSTOORD

Dan kom ik weer op het cement. Je kunt het ook de smeerolie binnen de organisatie noemen. Veel werk blijkt ook nu met thuis (of op 1,5 meter) werken gewoon plaats te kunnen vinden. Maar intussen is de balans tussen energielekken en energiebronnen wel aan het veranderen. Denk aan de spontane “5 minuten” gesprekjes en ontmoetingen die je normaal gesproken op je werkplek meemaakt. Die zijn enorm van waarde voor het gevoel van verbinding en ook jouw energie. Het cement zit ook in dat schouderklopje, het compliment of de steun die jij van collega’s ervaart. Je kunt nog zoveel aan interventies op het vlak van Duurzame Inzetbaarheid bedenken, maar de sociale interactie binnen organisaties is en blijft ongelofelijk van belang. En dat staat in deze periode onder druk. Op die belangrijke 2e verdieping gaat het namelijk ook om ieders behoefte aan steun, samenwerking, autonomie, ontwikkelmogelijkheden en erkenning. Hoe organiseer je steun als je collega niet naast je zit? Hoe zit dat met samenwerken als je veroordeelt bent tot online werken? Ervaart een ieder de grotere vrijheid thuis als positief (en kan hij/zij hier makkelijk uit zichzelf mee omgaan)? Hoe werk je aan ontwikkeling als de reguliere paden nu fysiek even niet tot de mogelijkheden behoren? En … hoe borg je dat werknemers zich gezien en gehoord voelen?

HEB JE LEUKE IDEEËN OF VOORBEELDEN?

Bij NN houden we samen met werkgevers, adviseurs en dienstverleners Nederland vitaal en veerkrachtig, met oplossingen van nu en morgen. Zo help ik vanmiddag een HR team van een grote zorginstelling met de interpretatie en opvolging van een medewerkersonderzoek naar onder andere gezondheid, werkvermogen, werkgeluk en bevlogenheid.

Heb jij leuke voorbeelden hoe hier in jouw organisatie aan wordt gewerkt? Ik ben altijd benieuwd naar goede ideeën of leuke voorbeelden! Deel het hier gerust of zoek me op als je als HR professional hierover eens wilt sparren.

Over Frank Brinkmans

Frank Brinkmans is werkzaam bij Nationale-Nederlanden. Als Senior Consultant Duurzame Inzetbaarheid is hij onder andere verantwoordelijk voor de dienstverlening richting klanten (werkgevers). Hij inspireert anderen graag over het vak Duurzame Inzetbaarheid. Dit doet hij in workshops, als spreker, maar ook haalt hij veel werkplezier uit het op papier zetten van zijn gedachten. Laat je vanaf nu ook op deze plek inspireren door deze bevlogen professional!

Bekijk al mijn Artikelen

Reageer op deze blog