fbpx

Leiding geven in een hybride organisatie

Barbara stam

Als online verzekeraar kon InShared snel schakelen. Vanaf vrijdag 13 maart werkten een kleine 200 collega’s vanuit huis. Voor velen was dat vertrouwd en voor anderen was dat nieuw. Want een call center bedien je toch niet vanuit huis? Zeker wel, en het bleek vele voordelen te hebben. Niet in de laatste plaats voor de klant die regelmatig opmerkte dat het zo heerlijk rustig was zonder het achtergrondgeluid van bellende collega’s. En collega’s werden fanatiek, té fanatiek. Alsof ze wilden laten zien dat het thuiswerken en de verantwoordelijkheid die daarbij hoort, aan hen besteed was. De performance schoot omhoog, de werkdagen werden net iets langer dan goed was en Teams draaide overuren. De combinatie van volle werkdagen en jonge kinderen begeleiden bleek een enorme uitdaging, zo ervaarde ook ik aan den lijve.

aandacht voor vitaliteit

Aandacht voor vitaliteit bleek dus nog harder nodig dan normaal. We gaven collega’s een grote eigen verantwoordelijkheid en maximale flexibiliteit in het maken van hun uren. We maakten meetings iets korter zodat je aansluitend wat tijd had voor een frisse neus, een kopje koffie of een wasje. We stimuleerden mensen tussen de bedrijven door een wandeling te maken om in beweging te komen. Collega’s stuurden elkaar ter inspiratie foto’s van hun nieuwe werkplek: achter een fietsbureau of op een loopband met laptop.

Creatieve ideeën

Collega’s stonden niet meer in de file en reisden niet het land door om een zakelijk contacten te treffen. Dat ervaarde vrijwel iedereen als een verademing. Maar we misten elkaar en ons kantoor. Het praatje bij het koffiezetapparaat, de gezamenlijke lunch en de wandeling over ons prachtige landgoed Den Treek. Maar InShared zou InShared niet zijn als de creatieve ideeën niet als paddenstoelen uit de grond kwamen: online bingo, pubquizen, vrijmibo’s, wandelbila’s, buitenlunches, kampvuurgesprekken, online coaching voor collega’s die het zwaar hebben, verrassende vragen aan elkaar voordat een team de inhoud indook en online peptalks van onze algemeen directeur Fleur Dujardin. En ook op afstand bleek verbinding mogelijk. Dagstarts gaven focus op het werk én elkaar. Een van de teamleiders introduceerde de kleuren groen, oranje en rood als eenvoudig jargon voor het welvinden. Bij rood, belde hij diegene na de dagstart en dat leidde tot waardering en steun.

Gesprekken 'on the go'

En er gebeurde nog iets. Vergaderingen kregen online meer focus, mensen luisterden beter naar elkaar en notoire te-laat-komers bleken prima in staat zich op tijd te melden. Maar ook de grote nadelen waren voelbaar. Online besprekingen vinden plaats tussen 2 of meer mensen en gaan over een specifiek probleem, uitdaging of project. Er zijn bijna geen toevallige ontmoetingen meer, waar uitwisseling leidt tot kruisbestuiving, nieuwe ideeën en inspiratie. En juist dat mis ik het meest, ik noem het de gesprekken ‘on the go’.

En nu?

Eén ding weten we zeker: het wordt nooit meer als vanouds en we streven naar het beste uit beide werelden. Geen files meer, maximale flexibiliteit maar in verbinding. Dat vraagt van álle medewerkers aandacht voor elkaar, creativiteit, doorvragen, benoemen wat je ziet gebeuren bij de ander, alternatieve manieren van elkaar spreken, informeren en aansteken. En het management leeft voor, om te laten zien dat verbinding ook op afstand mogelijk is.

Over de auteur...

Barbara Stam (49) is sinds april 2018 Manager Operations bij InShared. Ze geeft leiding aan 70 FTE verdeeld over customer support, fraude en (letsel)schadebehandeling. Het liefst houdt ze zich bezig met het beste halen uit mensen, projecten en samenwerkingen. Dat geldt ook in haar vrije tijd waarin ze met man en 3 zoons graag reist en steden bezoekt, met vrienden tennist en wandelt en zelf graag schrijft.

Over Alles over bevlogenheid

Welkom op Alles over Bevlogenheid, hét platform voor iedereen die bevlogenheid hoog in het vaandel heeft staan: leidinggevenden, HR-business partners, ondernemers én werknemers.

Bekijk al mijn Artikelen

Reageer op deze blog