fbpx
productiviteit killers

9 productiviteit killers op de werkvloer

Een bevlogen werknemer kun je onder andere herkennen aan zijn/haar productiviteit. Deze kan echter wel geremd worden zonder dat diegene dat wil of doorheeft. In dat geval ligt het niet aan de bevlogenheid, maar wordt dit veroorzaakt door werkstress of productiviteit remmende activiteiten en eigenschappen. Als je weet welke dit zijn kun je hier iets aan doen. In dit artikel gaan we verder in op de grootste productiviteit killers op de werkvloer. 

 

Je email checken

Misschien herken je het bij jezelf. Het (te) vaak checken van je e-mail inbox. Stop hiermee! Uit onderzoek van Microsoft is gebleken dat elke keer als je je inbox checkt, je 25 minuten aan productiviteit verliest. Beperk het daarom tot een paar keer per dag. 

 

Internetten doe maar in je vrije tijd

Hetzelfde geldt voor het internet. Probeer zo min mogelijk je socials of niet werkgerelateerde dingen te checken. Voordat je het weet zit je een half uur door een of andere site met nutteloze feitjes te scrollen, of ben je andere mensen aan het lastigvallen met je mening onder een of ander random Facebook bericht waar je later spijt van hebt. Gewoon niet doen dus. 

 

Slecht timemanagement

Een van de grootste productiviteit killers is wellicht het slecht managen van je tijd. Je zit net lekker te werken en opeens word je onderbroken door de zoveelste meeting. Hierdoor wordt je concentratie verbroken en moet je weer opstarten wanneer je uit de meeting komt. Plan daarom één vergadering per dag en het liefst aan het einde van de dag. In de ochtend ben je namelijk een stuk productiever. 

 

Je agenda is je beste vriend

Probeer al je werkzaamheden te plannen in je agenda en je daar aan te houden. Op die manier houd je inzichtelijk wat je hebt gedaan en wat je nog moet doen. Let wel op dat je niet teveel plant. Dit werkt namelijk contraproductief. Als je veel op projectbasis werkt, stel dan van tevoren een doel op en werk daar met een duidelijk stappenplan naartoe. 

 

Multitasken maakt je niet productiever

Er wordt gezegd dat vrouwen beter kunnen multitasken dan mannen. Dit is niet waar. Het schijnt dat slechts 2% van de mensen goed kunnen multitasken. Als je geluk hebt hoor jij bij die 2%, zo niet houd je dan lekker bij één ding tegelijk. Mannen doen het al jaren 😉

 

Slechte ICT

Een computer die niet doet wat je wilt of een slechte internetverbinding. Er zijn geen grotere productiviteit killers op de werkvloer dan een slecht werkende apparaten en verbindingen. Zorg als werkgever daarom dat dit tip top in orde is om het maximale rendement uit je werknemers te halen. Door slim gebruik te maken van je ICT, kun je de productiviteit op de werkvloer flink te verhogen. 

 

Irritante collega’s

Bijna iedereen heeft er wel één, een college die je niet erg mag, constant dingen vraagt om het minste of geringste of je precies op de verkeerde momenten stoort. Niets is slechter voor je productiviteit dan dit. Moet je hem dan de hele dag negeren? Nee dat ook weer niet. Je kunt er niet vanuit gaan dat hij hier vanaf weet zolang je niks zegt of de signalen niet worden opgepikt. Ga daarom het gesprek aan met die collega en stel duidelijk je grenzen. Wie weet groei je dichter naar elkaar toe en kun je elkaar in de toekomst juist versterken omdat je weet wat je aan elkaar hebt.  

 

Smijten met ijzer maakt je wijzer

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen maar bewegen is gezond! Zit je de hele dag op een stoel achter je bureau, zorg er dan voor dat je minimaal een half uur per werkdag beweegt. Ga sporten, een blokje om of neem de trap in plaats van de lift. 

 

Goede slapers zijn geen verzakers

Weer een beetje een cliché maar net als bewegen wel erg belangrijk en makkelijk toe te passen. Het zal je niet alleen op het werk helpen maar voor je gehele algemene gezondheid. Een uitgerust mens is veel productiever dan een slaapkop. Om goed uitgerust te zijn ga je op tijd naar bed, beperk je schermtijd in de avond en doe niet aan snoozen. Hoe lekker dat ook is. 

 

Herken jij deze productiviteit killers op de werkvloer? Door deze relatief simpele tips toe te passen kun je je productiviteit op het werk flink verhogen. Wat doe jij om je productiviteit op de werkvloer te verhogen? 

Over Ronald Warmerdam

Ronald is mede-eigenaar van IMPACT on the Job. Samen met zijn collega’s zorgt hij voor bevlogen presterende teams: Met meer plezier, minder gedoe, meer eigenaarschap en vanuit heldere gezamenlijke doelen betere resultaten scoren.

Ronald krijgt een kick als mensen hun talenten ontdekken, inzetten, doorzetten en zichzelf overwinnen.Ronald gelooft dat bevlogenheid dé motor is voor meer werkplezier, betere prestaties en meer succes voor medewerkers, leidinggevenden en hun bedrijven. Daarom is hij als één van de initiatiefnemers in 2017 gestart met de Week van de Bevlogenheid. Met als hoger doel: In 2025 is 80% van werkend Nederland bevlogen en trots. Daarnaast is hij een ervaren team- en leiderschapscoach en één van de drijvende krachten achter het online-platform weekvandebevlogenheid.nl.

Bekijk al mijn Artikelen

Reageer op deze blog