fbpx
Duurzaam inzetbare medewerkers

5 tips voor duurzaam inzetbare medewerkers

Duurzame inzetbaarheid is een begrip waar veel bedrijven zich vandaag de dag mee bezighouden. Ook niet gek als je kijkt naar de maatschappelijke en economische ontwikkelingen die de duurzame inzetbaarheid van medewerkers belangrijker maakt dan ooit tevoren. Flexibilisering, nieuwe technologieën, verhoogde pensioenleeftijd, verhoogde werkdruk en globalisering vragen om aanpassingsvermogen. Zowel van een werkgever als werknemer. Maar hoe maak je jouw medewerkers duurzaam inzetbaar?

Duurzame inzetbaarheid gaat hand-in-hand met bevlogen medewerkers. Medewerkers aan het bedrijf binden en bevlogen aan het werk houden gaat niet om een goed salaris en voldoende vakantiedagen. Het gaat om waardering, een steentje kunnen bijdragen, persoonlijke ontwikkeling en meer. Ofwel het creëren van de juiste voorwaarden voor duurzame inzetbaarheid.

5 tips voor duurzaam inzetbare medewerkers

Tip 1. Ga in gesprek

Investeren in duurzame inzetbaarheid is pas écht effectief als er draagvlak is binnen het bedrijf. Draagvlak creëren doe je door te luisteren naar je medewerkers en in te spelen op hun wensen en behoeften. Ga in gesprek en inventariseer. Stel bijvoorbeeld de volgende vragen: Waar ligt de behoefte? Wat zijn de drijfveren? Of hoe kun je als bedrijf een (nog) betere werkgever worden? Hier komt super waardevolle informatie uit die je kunt gebruiken als basis voor de vervolgstappen richting duurzaam inzetbare medewerkers.

Tip 2. Investeer in de leefstijl van medewerkers

Gezonde en fitte medewerkers verzuimen minder, zijn productiever, zijn gelukkiger in hun baan en werken langer door. Met andere woorden: ze zijn duurzaam inzetbaar. Het loont om te investeren in de vitaliteit van medewerkers. Denk hierbij aan workshops, voorlichtingen of programma’s op het gebied van gezonde voeding, voldoende beweging, slaap of stressmanagement.

Tip 3. Geef het goede voorbeeld

Duurzame inzetbaarheid vraagt om een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de werkgever en werknemer. Leidinggevenden hebben hierbij een belangrijke rol. Uit diverse onderzoeken blijkt dat leidinggevenden de grootste impact hebben op het team wanneer het gaat om betrokkenheid en werkplezier. Diverse toonaangevende organisaties geven leidinggevenden daarom een spilfunctie bij het verbeteren van de inzetbaarheid van medewerkers. Door als leidinggevende het goede voorbeeld te geven kun je dus direct invloed uitoefenen op de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

Tip 4. Start met jobrotatie

Jobrotatie is op Schiphol of bij Defensie al een normaal begrip. Bij jobrotatie geef je medewerkers de mogelijkheid om het bedrijf vanuit verschillende invalshoeken te bekijken doordat ze ‘roteren in hun job’. Dit zorgt voor meer betrokkenheid, betere samenwerking, ontwikkeling van nieuwe vaardigheden, meer uitdaging. Kortom: duurzaam inzetbare medewerkers! Je kunt werken met een kort- of langdurige jobrotatie. Kortdurige jobrotatie is het makkelijkste om mee te starten. Je laat hierbij medewerkers meedraaien met andere afdelingen. Bijvoorbeeld een dag per week.

Voorbeelden voor jobrotatie:

  • Laat salesmedewerkers meedraaien met productie.
  • Zet een medewerker van kantoor achter de receptie werken.
  • Laat iemand die nooit contact heeft met klanten een klantgerichte rol vervullen.
  • Roteer managers van verschillende afdelingen.

Tip 5. Investeer in betrokkenheid

Uit onderzoek blijkt dat werknemers die zich betrokken voelen bij de organisatie, met meer plezier naar het werk gaan en meer voldoening uit hun werk halen. Esther de Kleuver, directeur Gezond en Veilig Werken bij het ministerie van SZW, is veel in gesprek met werkgevers over duurzame inzetbaarheid. Zij ziet dat werkgevers duurzame inzetbaarheid vooral associëren met betrokken medewerkers en dat dit betrokken medewerkers leidt tot hogere productiviteit, meer tevredenheid en lager verzuim. Employee engagement lijkt dus een belangrijk onderwerp te zijn als je het hebt over duurzame inzetbaarheid.

Hoe zorg je voor betrokken medewerkers? Hieronder enkele suggesties.

  • Zorg dat elke medewerker een doel heeft binnen het bedrijf. Bijvoorbeeld het volgen van een opleiding of doorgroeimogelijkheden.
  • Benut kwaliteiten en talent. Zorg dat de juiste mensen op de juiste plekken zitten zodat kwaliteiten en talent optimaal benut worden.
  • Vier successen, ook al zijn ze maar klein. Het hoeft niet telkens een uitgebreid personeelsfeest te zijn, maar benoem dat iets een succes is. Iedereen wil succesvol zijn.
  • Wees betrokken. Betrokken werkgevers hebben betrokken medewerkers, dus toon betrokkenheid.

Duurzame inzetbaarheid komt in de basis neer op goed werkgeverschap en dat kan op verschillende manieren ingevuld worden afhankelijk van waar je als bedrijf de focus op wilt leggen. Een ding is in ieder geval zeker en dat is dat je niet meer ontkomt aan investeren in duurzaam inzetbare medewerkers. Je wilt immers een bedrijf waar bevlogen, gezonde medewerkers werken die zich graag lang willen blijven inzetten voor het bedrijf. Hoe duurzaam inzetbaar zijn jouw medewerkers?

Over Lisa Huiskamp

Lisa Huiskamp, voedingsdeskundige en leefstijlcoach, van The Body Practice helpt en begeleidt particulieren en bedrijven op het gebied van gezondheid. Dit doet ze met behulp van drie essentiële pijlers: voeding, lichaamsbeweging en balans. Deze elementen vormen, naar eigen zeggen, de basis voor een gezond en fit lichaam. ‘’Als je deze elementen op een harmonieuze wijze toepast in je leven creëer je de randvoorwaarden voor een gezond en fit lichaam’’. Lisa verzorgt persoonlijke en groepsbegeleiding, workshops en voorlichtingen.

Bekijk al mijn Artikelen

Reageer op deze blog