fbpx

Ontwikkelen en bevlogenheid

Dick Zirkzee

Bevlogenheid en ontwikkeling heeft alles met elkaar te maken. Bevlogenheid is vrijheid en positieve energie, de wil om iets waar te maken en voor elkaar te krijgen. Om bevlogen te kunnen zijn, is ontwikkeling nodig.

Ontwikkelen of inwikkelen?
Om kinderen rustig of in slaap te krijgen, werden ze vroeger ingebakerd, stevig in doeken gewikkeld, zodat er geen ruimte was om te bewegen. Heb je ook wel eens de behoefte je terug te trekken, je in een dekentje te wikkelen op de bank, poes tegen je aan, netflixen met een glas wijn? Heerlijk! Of is het een vlucht? Zit je vast in je relatie, baan of opdracht? En is lekker veilig synoniem geworden voor in slaap sukkelen?

Ontwikkelen is het tegenovergestelde van inwikkelen. De doeken eraf, de poes naar buiten, ketens los, wakker worden en tot leven komen.

Je ontwikkelen als mens, team en organisatie is kennis en ervaring opdoen, iets leren, groeien, presteren, een belofte van geluk. Het lijkt alsof we altijd iets moeten toevoegen, wat er eerst niet was. Denk aan Maslow met zijn piramide; ook al zo’n ontplooiings-stapelaar. Toch is er ook een andere, belangrijkere betekenis van ontwikkeling. 

Ontwikkelen is iets loslaten

In het woord ‘ontwikkeling’ zit letterlijk ‘ont-wikkelen’, ofwel het afwikkelen van wat eromheen zit. Je haalt er dus eerder iets af dan dat je erbij doet. Ook in andere talen is dat zo. In het Engels: ‘to de-velop’,in het Frans: ‘developer’, In het Duits: ‘entwickeln’ en in het Japans: ‘hatten sa seru’; letterlijk: ‘aan het licht komen’.

Je kunt dus groeien, jezelf ontwikkelen en worden wie je bent door iets van je af te halen. Of met het inmiddels door de Happinez tot cliché verworden woord: ‘loslaten’. Misschien wel: naar de kern gaan.

Gewoontes en patronen kunnen gaan knellen

Er bestaat een mooi filmpje* over hoe kreeften groeien. Een kreeft in de groei merkt op een bepaald ogenblik dat zijn schild gaat knellen, dat groeit namelijk niet mee. De kreeft kruipt onder een steen, laat zijn schild los en er groeit een nieuw schild, dat hem ruimte laat en opnieuw beschermt. Zo is dat bij mensen ook. Soms past ons schild ons ook niet meer en moeten we het afdoen om te kunnen groeien. Carl Gustav Jung heeft het in dit verband over maskers die wij opzetten om te overleven. Noem het coping, overlevingsstrategieën of gewoon aangepast gedrag om erbij te mogen horen. Onze schilden, maskers en dekentjes op de bank zijn soms even heel nuttig, fijn en zinvol, maar niet voor altijd. Bepaalde gewoontes, patronen of conditioneringen kunnen ons na verloop van tijd beknellen. Moeten wij dan onder een rots gaan zitten om ons schild los te laten?

De blik naar binnen keren

Ontwikkelen is de blik naar binnen richten. Wat maakt dat ik doe wat ik doe? Ben ik wakker genoeg, heb ik voldoende bewustzijn om te zien dat ergens iets knelt, dat er ergens iets te doen is? Wat zit me dwars? Wil ik dat echt zien? Waar moet de wikkel vanaf om meer ruimte te ervaren? Er is moed voor nodig om dit te onderzoeken.

Daarom hebben bevlogenheid en ontwikkeling zoveel met elkaar te maken. Knellende maskers, vastgeroeste gewoontes zijn niet plezierig. Vastzitten is niet actief. Door je letterlijk te ont-wikkelen, ervaar je ruimte en kun je bevlogenheid voelen. Vleugels krijgen. Plezierig geactiveerd zijn. Om bevlogen te zijn is ontwikkeling nodig. 

De 3 tips die Dick je kan geven;

  • Patronen bij mensen en organisaties herken je doordat ze drie keer of meer voorkomen. Je ziet ze, hoort ze en merkt ze. Let dus op het gedrag!
  • Kijk naar de doelstellingen van je organisatie en maak inzichtelijk welke patronen belemmeren om succesvol te zijn in het behalen van de doelstellingen
  • Durf het onbenoembare te benoemen. Soms denk je dat je iets niet kan zeggen. Zeg het want als het in jou zit zit het ook in een ander.

Over dick

Dick, Executive coach, Human Experience expert, Therapeut en Zen meester heeft een grote passie; Ten mensen begeleiden bij zelfontplooiing en groei. Als techneut voormalige interim manager en directeur weet hij hoe mensen in patronen blijven vastzitten en hoe goed het voor de mens en de organisatie is als men het durft uit deze patronen te stappen. In de loop der jaren heeft Dick veel managementervaring opgedaan in operationele, staf- en directiefuncties in profit en non-profit organisaties. Deze ervaring zet hij nu in met succes bij coaching en begeleidingsprocessen. Dick voelt zich thuis op de werkvloer als ook in de directiekamer. Hij heeft een helder opmerkingsvermogen voor de menselijke factor in bedrijfsprocessen en weet deze dagelijks met passie op een praktische wijze te vertalen naar de menselijke organisatie.

Over Alles over bevlogenheid

Welkom op Alles over Bevlogenheid, hét platform voor iedereen die bevlogenheid hoog in het vaandel heeft staan: leidinggevenden, HR-business partners, ondernemers én werknemers.

Bekijk al mijn Artikelen

Reageer op deze blog