fbpx
Bevlogenheid in de Sport

Bevlogen HELDen in de sport

Bevlogen HELDen in de sport

Helden zijn van alle tijden. Vandaag de dag kun je sporters zien als de moderne helden. Mensen houden van helden en hebben deze helden ook nodig. We zien deze mensen als helden omdat ze tot prestaties komen die wij als ‘’gewone’’ mensen indrukwekkend en inspirerend vinden. Wij smullen van ongekende sportprestaties en sporters die hun grenzen verleggen waar je dacht dat dat niet meer mogelijk was. In elke tak van sport is er altijd wel één de beste in wat hij/zij doet en die er vaak er alles voor laat om de top te bereiken. Deze uitblinkers zijn erg bevlogen en dat maakt ze tot HELDEN binnen de sport. Alleen door bevlogenheid hebben zij tot deze prestaties kunnen komen. Ook zijn zij vaak een inspiratie voor hun teamgenoten of andere sporters net als jij als bevlogen leidinggevende of werknemer een inspiratie kan zijn voor je collega’s.

Bevlogen Leiderschap en Sport

Bevlogen Leiderschap zal leiden tot o.a. een betere werksfeer, minder ziekteverzuim, meer productiviteit en betrokkenheid. Deze personen worden ook wel HELDen genoemd. Met HELD wordt bedoeld: (H)Hoog (E)Energieke (L)Leidingnemende (D) Doener. Er zijn veel overeenkomsten met topsporters en het bedrijfsleven. De manier waarop topsporters kun doelen weten te bereiken kan een grote inspiratie zijn voor leidinggevenden maar ook voor ondernemers en werknemers. Hieronder enkele voorbeelden van zeer bevlogen topsporters.

Bibian Mentel

Bibian Mentel is een Nederlandse snowboardster en  drievoudig gouden medaillewinnaar op de paralympische spelen op het onderdeel snowboardcross. In 2001 werd er bij haar kanker geconstateerd en heeft ze noodgedwongen moeten kiezen voor haar gezondheid en haar been moeten laten amputeren. Dit heeft Bibian er niet van weerhouden alsnog de beste te worden. Zo heeft Bibian jarenlang gelobbyd om ervoor te zorgen dat snowboarden een onderdeel op de paralympische spelen werd. Toen dit was gelukt heeft ze drie gouden plakken behaald en in 2018 een punt achter haar lange en indrukwekkende loopbaan gezet.

Bibian Mentel
Bibian Mentel

Doorzettingsvermogen & Levenslust

Bibian is een HELD op meerdere manieren. Haar doorzettingsvermogen is zeer indrukwekkend te noemen. Zo stond ze een half jaar na amputatie alweer op haar snowboard en liet ze zich niet uit het veld slaan toen de kanker opnieuw terugkwam. Haar energie om door te gaan na alle tegenslagen geeft aan hoe bevlogen ze is voor haar passie snowboarden. Ze heeft dankzij deze bevlogenheid en energie een hoger doel weten te bereiken en ze heeft er eigenhandig voor gezorgd dat snowboarden een olympisch onderdeel is geworden. Ze heeft gedacht in de middelen die ze had en hier actiegericht naar gehandeld. Daarnaast heeft ze verschillende awards gewonnen waaronder ‘meest invloedrijke vrouw in de sport 2018’’.  Met een goede passie, levenslust, een zeer sterke mentale weerbaarheid en een hoger doel is Bibian het levende bewijs van een bevlogen mens.

Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo is een Portugees profvoetballer die heeft gevoetbald voor o.a. Manchester United, Real Madrid en Juventus. Ronaldo heeft inmiddels een zeer indrukwekkende carrière en kan gerust 1 van de beste voetballers op het moment en misschien wel aller tijden worden genoemd. Zo heeft hij vrijwel alle prijzen gepakt die je als voetballer kunt pakken en heeft hij meerdere awards op zijn naam staan. Op zijn 34e staat hij nog steeds aan de top en breekt hij record na record. Dit alles heeft hij bereikt door een stuk talent maar ook door erg veel training, geloof in jezelf en doorzettingsvermogen. Dit in tegenstelling tot zijn rivaal Messi die het moet hebben van zijn natuurtalent. Naast zijn prestaties op het veld is Ronaldo regelmatig veel in de media door zijn excentrieke levensstijl en een schandaaltje hier en daar.

Cristiano Ronaldo Ballon d'Or
Cristiano Ronaldo met zijn 5 gewonnen Ballon d’Or

Bevlogen Superster

Je kunt van hem houden of hem haten maar niemand kan de bevlogenheid van Ronaldo ontkennen. Ronaldo heeft namelijk een hoger doel en dat is ‘’de beste aller tijden’’ worden. Hiervoor heeft hij persoonlijke stappen genomen die de basis vormen voor zijn succes. Naast veel trainen zorgt Ronaldo ervoor dat hij fysiek en mentaal altijd in topvorm is. Daarbij heeft hij een heel groot ego wat voor sommige misschien als negatief kan worden ervaren maar in zijn geval werkt het in zijn voordeel. Hij is zeer zelfverzekerd en hij laat zich niet zo snel uit het veld slaan. Hij is een leider op het veld en heeft een winnaarsmentaliteit en kan presteren onder hoge druk. Dit geeft aan hoe stressbestendig hij is en dat hij zich niks aantrekt van alle media om hem heen. Hij is een voorbeeld in vele opzichten en niet alleen voor voetballers. Hij inspireert en doet mensen geloven dat alles mogelijk is door hard werken en passie te hebben voor wat je doet.

Dafne Schippers

Dafne Schippers is een Nederlandse atlete met vele successen in de meerkamp en later ook op de sprint. Zo werd ze wereldkampioene op de 200m sprint, werd ze meerdere malen Europees Kampioene en won ze meerdere medailles op de Olympische Spelen.

Dafne Schippers
Dafne Schippers na haar overwinning op het WK 200m sprint

Jong en Bevlogen

Dafne Schippers is een goed voorbeeld van een bevlogen sporter. Zo gaf ze in een filmpje op 16 jarige leeftijd al aan dat ze jaren later goud zou gaan pakken op de Olympische Spelen in Rio wat ze vervolgens ook deed. Over zelfvertrouwen gesproken. Juist in een sport waarbij je bij uitstek zoveel onzekerheid hebt en erg veel concurrentie. Je moet erg sterk in je schoenen staan, goed met tegenslagen om kunnen gaan en op het juiste moment kunnen pieken. Dit kan alleen als de basis goed zit. Zo moet je net als op je werk mentaal en fysiek in goede conditie zijn om optimaal te kunnen presteren. Daarnaast moet je een hoger doel hebben om naartoe te werken. In het geval van Dafne is dit een gouden plak maar dit kan bijvoorbeeld ook een nieuwe functie zijn op je werk. Dafne is een voorbeeld van de ‘’maakbaarheid’’ van succes. Zij heeft een carrièreswitch gemaakt en door geloof en hard te trainen haar doelen gerealiseerd.

Toewijding, Doorzettingsvermogen & Focus

Als je naar de bovenste drie sporters kijkt dan hebben ze allemaal dezelfde eigenschappen gemeen. Ze hebben een grote passie voor hun sport en daar lijkt alles voor te moeten wijken. Dit alles komt voort uit een bepaalde drive om de beste of de snelste te worden. Om constant op een hoog niveau te blijven presteren is er veel toewijding, doorzettingsvermogen en focus nodig. Daarnaast moeten ze mentaal en fysiek in topconditie zijn. Hiervoor nemen ze bepaalde persoonlijke stappen en wijken ze niet af van hun doel. Deze bevlogenheid is de sleutel tot het succes van deze sporters.

Succes is Maakbaar

Ook jij als ondernemer, leidinggevende of werknemer kan door het nemen van bepaalde persoonlijke stappen je individuele prestaties verhogen. Je kunt succes dus als het ware ”maken”. Door jezelf doelen te stellen en een goede balans te vinden in je fysiek en geest en je eigen capaciteiten kom je in een bepaalde flow waardoor jij als leidinggevende of als werknemer mooie dingen bereiken. Goede prestaties op de werkvloer door toewijding, doorzettingsvermogen en focus.

Wil je meer weten over bevlogenheid en de persoonlijke stappen die je moet nemen om dit te bereiken? Lees er alles over in het boek ”Word een Held” van Bas Kodden.

Over Alles over bevlogenheid

Welkom op Alles over Bevlogenheid, hét platform voor iedereen die bevlogenheid hoog in het vaandel heeft staan: leidinggevenden, HR-business partners, ondernemers én werknemers.

Bekijk al mijn Artikelen

Reageer op deze blog