fbpx
Zelfvertrouwen is bevlogenheid

Zelfvertrouwen is bevlogenheid

Bij een bevlogen mens schort het niet aan zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is essentieel om een bevlogen mens te worden. Dat geldt voor jezelf maar ook zeker voor je collega’s om je heen. Bevlogenheid werkt vaak ook aanstekelijk maar het kan ook andersom werken. Als een collega meer succes heeft dan jij kan dat voor mensen demotiverend werken en je zelfvertrouwen doen dalen. Er zijn wat simpele tips en richtlijnen waar je je aan kan houden om meer zelfvertrouwen te krijgen en te behouden. Hoe? Je leest het hieronder.

Zorg goed voor jezelf

Een gezonde portie zelfvertrouwen begint bij een goede lichamelijke gesteldheid. Het is daarom belangrijk dat je fysiek in shape bent en gezond eet. Sporten zorgt er namelijk voor dat er endorfines vrijkomen. Endorfine wordt gezien als één van de vier gelukshormonen die ervoor zorgen dat je je happy voelt. Ga dus na een inspannende dag lekker hardlopen of de gym in. Je zal op korte termijn een betere gemoedstoestand krijgen en een positieve kijk op dingen waaronder jezelf. Je krijgt er niet alleen een mooier lichaam door, wat ook zorgt voor meer zelfvertrouwen, gebruik deze tijd ook even om je hoofd te legen en niet aan werk te denken.

Een leuk feitje. Niet heel lang geleden is er een onderzoek uitgebracht waaruit blijkt dat het trainen van je benen cruciaal is voor de gezondheid van je hersenen en het zenuwstelsel.

Eet gezond

Sporten staat gelijk aan een gezonde levensstijl en dat betekent ook gezond eten. Een snack op zijn tijd mag maar maak er geen gewoonte van. Een snelle snack met veel snelle suikers levert op korte termijn veel energie op maar die energie gaat ook net zo snel weer weg. Eet daarom gezonde dingen die minder snel energie afgeven zoals volkoren, groente en fruit.

Lukt het je je niet om na een zware dag jezelf op te peppen om te gaan sporten? Of blijf je een onregelmatig en ongezond eetpatroon houden, schakel dan een life coach in. Deze helpen je vaste sport- en voedingsschema’s in te bouwen en motiveren je je hieraan te houden.

Lichaamstaal is van groot belang

Lichaamstaal

Lichaamstaal verraadt vaak hoe een mens zich van binnen voelt. Dus kijk je vaak naar de grond of durf je mensen niet zo goed aan te kijken dan schort er iets aan je zelfvertrouwen en moet je hieraan werken. Sterkere persoonlijkheden voelen dit aan en kunnen hier misbruik van maken. Je kunt hier echter heel gemakkelijk iets aan doen.

Lichaamstaal werkt namelijk twee kanten op. Je lichaamshouding kan er namelijk ook voor zorgen hoe jij je gaat voelen. Dus barst je niet van het zelfvertrouwen maar zet je jezelf ertoe om mensen recht in de ogen aan te kijken en een positieve rechte positie aan te nemen en wat meer te glimlachen dan geef je je hersenen het signaal dat het wel goed zit. Je zal niet meteen barsten van het zelfvertrouwen maar je zal zien dat je er enkel goede reacties op zal krijgen waardoor het wel een boost krijgt. Probeer het eens!

Blijf jezelf uitdagen

Deze regel geldt voor iedereen. Of je nu helemaal geen zelfvertrouwen hebt of dat je erin omkomt, te weinig uitdaging leidt tot minder zelfvertrouwen. Want hoe weet je nu waar je staat zonder jezelf uit te dagen. Een mens heeft uitdagingen nodig om zijn zelfvertrouwen als het ware te ‘testen’. Lukt het je een uitdaging te voltooien dan geeft dit je een nieuw vertrouwen in jezelf en kun je gaan kijken naar de volgende uitdaging. Dus ga bij jezelf na wat je heel graag wilt leren of leuk lijkt om te doen maar niet per se binnen je comfort zone zit en ga het doen. Dit kan bijvoorbeeld zijn op het vlak van kennis. Ga je verdiepen in onderwerpen waar je niet veel van af weet of ga bepaalde vaardigheden leren waar je niet goed in bent. Of confronteer jezelf met je angsten. Probeer risico’s te nemen op het werk maar ook op een persoonlijk niveau. Stap uit die comfortzone en probeer nieuwe dingen. Je zult zien dat je meer in je mars hebt dan je denkt! Ook als je al denkt dat je alles al hebt.

Positiviteit

Negatieve denkpatronen zijn een resultaat van weinig zelfvertrouwen. Je kunt gevangen raken in dit soort patronen en dit zorgt voor de gevreesde vicieuze cirkel. Negatieve gedachten zorgen voor negatieve situaties en daar wordt niemand vrolijk van. Probeer daarom alles met een positieve bril te bekijken, inclusief jezelf. Luister niet naar het negatieve innerlijke stemmetje en ga denken in mogelijkheden.

Wees om te beginnen niet te streng voor jezelf. Ben je een perfectionist dan is dat al snel heel slecht voor je zelfvertrouwen. Niks ik goed genoeg voor jou en hierdoor maak je het jezelf erg moeilijk. Spreek met jezelf af wat goed genoeg is en wees niet bang om fouten te maken. Iedereen maakt ten slotte fouten en is ergens wel onzeker. Leer van je fouten, zet het van je af en doe het de volgende keer beter.

Blijf weg van negativiteit

Een andere belangrijke factor om positief in het leven te blijven staan is om jezelf te distantiëren van negativiteit. Negativiteit kan bijvoorbeeld zijn vervelende collega’s die jouw eigenwaarde omlaag halen met plagerijtjes en vervelende opmerkingen. Je kunt deze mensen links laten liggen en het contact vermijden maar je kunt ook voor jezelf opkomen. Hierdoor reken je in één keer af met deze negativiteit en voel je je beter over jezelf omdat je voor jezelf opgekomen bent. Ga het gesprek aan op een assertieve manier. Laat de andere partij in zijn/haar waarde maar maak wel duidelijk dat je ergens niet van gediend bent. Op deze manier zal dit een positieve uitwerking hebben omdat de andere partij respect voor je gaat krijgen en de wisselwerking zelfs voor altijd kan veranderen.

Stel doelen en beloon jezelf

Wat ik je al laatste mee wil geven is om doelen voor jezelf te stellen. Door doelen te stellen kun je jezelf uitdagen en heb je een stok achter de deur om actie te ondernemen. Dit zorgt voor positieve energie. Dit kunnen grote doelen maar ook kleine doelen zijn. Het is belangrijk dat daar altijd een hoger doel boven hangt waardoor je jezelf continu blijft uitdagen. Beloon jezelf bij het behalen van ieder doel groot of klein. Dus trakteer jezelf op een nieuwe outfit, ga op vakantie of neem lekker een dagje vrij.

Door deze tips te volgen krijgt je zelfvertrouwen op termijn een flinke boost. Door het nieuw verworven zelfvertrouwen ben jij klaar om een bevlogen mens te worden. Veel succes!

Over Alles over bevlogenheid

Welkom op Alles over Bevlogenheid, hét platform voor iedereen die bevlogenheid hoog in het vaandel heeft staan: leidinggevenden, HR-business partners, ondernemers én werknemers.

Bekijk al mijn Artikelen

Reageer op deze blog