fbpx
werkstress verminderen

Werkstress verminderen: 4 effectieve tips!

Iedereen heeft weleens last van werkstress. Vooral in de prestatiegerichte cultuur van vandaag de dag. Toch is stress op het werk vrij normaal en sommigen presteren zelfs beter onder stress. Langdurige werkstress is echter niet gezond en kan op ten duur leiden tot mentale en fysieke klachten met als gevolg een vermindering in productiviteit en erger nog, een burn-out. Mensen zijn vaak bang om als zwak te worden gezien en worden daardoor de dupe omdat ze hun grenzen op het werk niet aangeven. Voor deze mensen vier effectieve tips om de werkstress te verminderen. 

 

1 Stel realistische doelen 

Als je baas je een nieuwe opdracht of project geeft, zorg er dan voor dat je samen realistische doelen stelt. Neem hierbij je andere taken ook mee. Als je baas of leidinggevende niet op de hoogte is van al je werk, dan bestaat de kans dat hij teleurgesteld wordt wat heel makkelijk voorkomen had kunnen worden. Maak daarom samen een logische planning met eventuele deadlines zodat jullie beiden niet voor verrassingen komen te staan. 

 

2 Maak een duidelijke afbakening 

Bij een nieuw project, taak of opdracht krijg je vaak veel info in één keer te verwerken. Zo effectief mogelijk te kunnen werken is het belangrijk voor jezelf om te weten wat er van je verwacht wordt qua tijd en prioriteit. Dit kun je makkelijk bepalen door twee simpele stappen te nemen. 

  1. Vraag je leidinggevende hoe belangrijk de opdracht is. Aan de hand van het antwoord kun je de prioriteit bepalen t.o.v. je andere taken om daar vervolgens je agenda op af te stemmen. 
  2. Vraag wanneer het af moet zijn, wat de consequenties zijn als je het niet af hebt voor die tijd, of het verzetbaar is en hoe belangrijk de opdracht is t.o.v. je andere opdrachten. 

 

Door dit inzichtelijk te maken weet je waar je aan toe bent en kun je je tijd hierop indelen en kun je de werkstress aanzienlijk verminderen. 

 

3 Leer vaker nee zeggen

Het komt je misschien wel bekend voor, die collega die al het werk maar op jou of andere collega’s dumpt. Veel mensen durven geen nee te zeggen omdat ze bang zijn om niet leuk gevonden te worden. Maar als je veel werk van iedereen gaat aannemen, gaan mensen op je vertrouwen en bestaat er de kans dat je eigen werk eronder gaat lijden. Leer daarom vaker nee zeggen. Dit betekent niet dat je op alles nee moet gaan zeggen, want een beetje collegialiteit op zijn tijd is ook niet verkeerd. Zeg daarom niet meteen nee maar pas bijvoorbeeld de stappen die die in de vorige tip worden beschreven. Geef ook altijd een reden waarom je het werk op dat moment niet kan aannemen. Als je een goede reden hebt, dan zal die collega dat ook wel begrijpen. 

 

4 Delegeren

Als je een leidinggevende bent of je hebt mensen voor je werken, gebruik deze dan ook. Voor sommigen is het moeilijk om te delegeren. Maar waarvoor heb je anders werknemers? De meer taken je kan delegeren, hoe minder werkdruk en stress je zelf zal ervaren. 

Indien je voor een baas werkt kun je altijd naar je baas toe stappen en vragen welke taken met minder prioriteit hij eventueel zou kunnen toebedelen aan iemand anders. Op die manier kun jij je bezig houden met belangrijke taken en deze zo goed mogelijk doen. Delegeren van taken kan zelfs positief werken voor de algemene productiviteit van een team of organisatie. 

 

Heb jij het gevoel dat de werkstress bij jou teveel wordt? Een verandering in houding, je grenzen aangeven en een goede communicatie met je leidinggevende en collega’s is een goed begin om de deze werkstress te verminderen. Zodra de stress vermindert zul je merken dat je je over het algemeen beter zal gaan voelen, je effectiever kan werken en daarmee je productiviteit stijgt. Ook buiten het werk om kun je je beter focussen op de dingen die echt belangrijk zijn. Dus ga ermee aan de slag en je zal zien dat het werkt. Succes!

Over Berd Warmelts

Berd is mede-eigenaar van IMPACT on the Job. Herkenbare uitdagingen? - Hoe zorg ik ervoor dat mijn team de doelen wel haalt ondanks alle turbulentie? - Hoe krijg ik de gewenste gedragsverandering van binnenuit? - Hoe versterk ik de prestatie- en leercultuur binnen mijn team(s)? - Hoe stimuleer ik lef, zelfsturing en klantgericht gedrag?

Bekijk al mijn Artikelen

Reageer op deze blog