fbpx
Bevlogen ondernemerschap in loondienst | www.weekvandebevlogenheid.nl

Je voelen als een zelfstandige en toch in loondienst, het kan!

ZZP’ers are taking over! Althans zo lijkt het, volgens het CBS groeit het aantal ZZP’ers fors met ongeveer 100.000 per jaar. Maar bijna 50% stopt na vijf jaar. In het ‘Live your dreams’ tijdperk waar we nu in zitten lijkt het alsof zelfstandig ondernemerschap het enige pad naar geluk is. Echter, het is niet voor iedereen weggelegd en ondernemen staat niet altijd gelijk aan geluk. Je bevlogen voelen dát staat gelijk aan geluk. En ja, veel bevlogen mensen ondernemen maar vergeet niet dat ook mensen in loondienst ondernemend kunnen zijn.

Wees dus gerust ‘eigen baas’ op het werk!
Hieronder een aantal manieren hoe je op het werk kan ondernemen.

1. Probeer verder te kijken dan alleen je eigen werk
Het is makkelijk om verstrikt te raken in je eigen web van to do’s. Maar vergeet niet dat jouw werk onderdeel is van een groter geheel. Wees je bewust van jouw bijdrage en effect op collega’s, andere afdelingen en klanten! Dit maakt je zicht op de wereld breder en laat je voelen dat je een waardevol onderdeel van iets groters bent. Tevens zorgt het ervoor dat je kunt nadenken over de vraag hoe je jouw werk kan optimaliseren. Ondernemers kijken altijd naar het totale plaatje.

2. Bepaal je eigen prioriteiten
Accepteer, accepteer, accepteer. De hele dag door accepteer je meetings en voordat je het weet is je agenda vol met prioriteiten van anderen. Tip, blokkeer gewoon lege ruimte in je agenda om te werken aan je eigen prioriteiten in relatie tot het nog beter en leuker maken van je eigen job!

3. Weet waar je goed in bent
En waar je niet goed in bent. Zie je collega’s niet als concurrenten maar als medestanders, jullie zitten samen in een team. Als jij ergens minder goed in bent is het handig om hulp van een ander te vragen. Waarom zou jij vijf uur aan een presentatie-layout werken terwijl je weet dat ‘Annemarie’ daar heel goed in is en het klusje binnen een uurtje voor je heeft geklaard? Andersom gebruik jij jouw skills weer om anderen te helpen. Win-win. Slimme ondernemers helpen anderen en laten zich helpen.

4. Sharing is caring
Vertel je collega’s over je projecten, ideeën en enthousiasmeer ze. Hiermee voelen ze zich meer betrokken bij jou en je werk. Zo creëer je meer zichtbaarheid, draagvlak en waardering voor jouw rol binnen de organisatie. Wellicht komen ze met tips die je goed kunt gebruiken! Sta hier maximaal voor open en bedank voor iedere tip! Het geeft de tipgever het waardevolle gevoel dat ze ergens aan hebben kunnen bijdragen. Dit geldt niet alleen voor zakelijke dingen maar ook privé, je weet nooit wat voor briljante oplossingen anderen hebben voor jouw uitdagingen ‘met je tuin’ of welk ‘mannetje’ ze kennen om jouw huis te schilderen. Dit is niet alles: je vergroot hiermee je netwerk! Deze mensen kunnen ambassadeurs voor je worden én je promoten bij anderen. Yeah!

5. Sta stil
Rennen, vliegen en overwerken. Stop! De rem erop. Wat ben ik precies aan het doen? Vergeet niet om af en toe momenten voor jezelf te pakken. Sta stil en bedenk of je nog wel in de juiste richting in aan het rennen bent. Af en toe stilstaan zorgt ervoor dat je goed om je heen kunt kijken en, indien nodig, van koers kunt veranderen. Door stil te staan en even rust te pakken komt er ruimte voor nieuwe dingen, voor nieuwe ideeën. Dit kan zo simpel zijn als in stilte je koffie/thee drinken of een flinke boswandeling te doen.

6. Zorg dat je bevlogen bent
Doe je werk met glimmende ogen van enthousiasme! Bevlogenheid is zo’n heerlijk gevoel; Je voelt je waardevol en bent écht gemotiveerd zijn om aan een bepaalde klus te werken! Bevlogenheid zorgt ervoor dat je bruist van de energie en een gevoel van onoverwinnelijkheid hebt. Meer weten over hoe je bevlogen kan blijven of worden? Klik hier.

7. Moeilijke keuzes maken en toon lef
Een ondernemer heeft er regelmatig mee te maken… en ook in je eigen werk kun je er vaak niet omheen: je moet soms moeilijke keuzes maken. Ben je het niet eens met je leidinggevende? Doe je nog wel waar je blij van wordt? Vind je dat je een loonsverhoging of promotie verdient? Of heb je pas promotie gemaakt en blijkt je nieuwe functie niet te zijn wat je ervan had verwacht? Trek de stoute schoenen aan, schrijf op waarom je deze emoties ervaart, onderbouw deze en vraag een gesprek aan met je leidinggevende. Het is eng, maar je bent aan het ondernemen. Neem het maar van me aan: wanneer dit lukt voel je je als een koning. Meer tips over lef tonen? Klik hier.

8. Plezier maken
Ondernemen is ook: leuk vinden wat je doet. Plezier maken. Weg met de uitspraak ‘play hard, work hard’! Je kunt immers ook plezier en zelfs ontspanning ervaren tijdens het werk, een lekker muziekje opzetten (mits je werk het toelaat), tijd nemen om anekdotes te delen met je collega’s en keihard lachen, met het mooie weer buiten staan met je koffie en genieten van de zon terwijl je een projectvergadering doet. Plezier hebben kan in de kleinste dingen zitten. Gun jezelf dat.

Benieuwd welke tips wetenschapper Willen van Rhenen heeft voor succesvol en bevlogen ondernemen? Ook nieuwsgierig naar de ervaringen van de CEO van een Software bedrijf, Bas van der Veldt van AFAS Software? En wil je de verhalen horen van beroepsavonturier Wilco van Rooijen? Kom dan naar het event: Succesvol Werken aan Bevlogenheid, donderdagmiddag 15 juni in het AFAS Da Vinci Theater. Check hier de tickets en informatie.

Over Martine de Troije

Waarom doe je wat je doet? Dat is al meer dan 20 jaar mijn fascinatie. En...ben je je bewust van het feit dat je altijd een keuze hebt? In werk. In je leven. Laat dát nu precies mijn missie zijn als leiderschapscoach. Waar ik mijn werk van gemaakt heb en waar mijn vuurtje van gaat branden. Mijn why!

Bekijk al mijn Artikelen

Reageer op deze blog