fbpx

Vitaliteit als basis voor succesvol (net)werken.

Nathal van rijn

“Een gezonde geest zit in een gezond lichaam”. Deze uitspraak is zeker niet van mij, maar wel op mij van toepassing en in denk op velen zo niet allen. Als werkgever staat vitaliteit van mijn medewerkers daarom altijd hoog in het vaandel. Maar hoe doe je dat, medewerkers vitaal laten zijn? Door de daad bij het woord te voegen. Onderstaand geef ik een mooi voorbeeld uit de praktijk. Een voorbeeld dat niet alleen leidt tot vitale medewerkers, maar tot een vitale omgeving.

Kort nadat ik in 2009 directievoorzitter was geworden van de Rabobank in Almere, heb ik een onderzoekje laten uitvoeren naar hetgeen de inwoners trots op waren. Dit om te toetsten waar wij ons marketingbudget aan uit zouden moeten geven.

“wat wil je dat nooit uit Almere verdwijnt”?

De concrete vraag die werd voorgelegd was: “Wat wil je dat nooit uit Almere verdwijnt?” De antwoorden waren heel duidelijk en eenvoudig:

Enkele jaren later haakte vlak voor aanvang van het evenement de hoofdsponsor van de Triatlon af en dreigde de Triatlon voor Almere verloren te gaan. Een uitstekend moment om ons als sponsor aan het evenement te verbinden, maar niet alleen met geld. Als we ons ergens aan verbinden, dan is dat met hart en ziel. Samen met de organisatie van de Triatlon hebben wij nagedacht over de mogelijkheden om het evenement en de stad nog  meer aan elkaar te verbinden.

Business team

Daaruit ontstond het idee om een Business-Team onderdeel toe te voegen. Een mini Triatlon voor Almeerse bedrijven. 380 meter zwemmen, 7 kilometer fietsen en 2 kilometer hardlopen en dan de volgende teamdeelnemer aantikken voor de estafette. Allemaal door het centrum van Almere.

Maar hoe krijg je het Almeerse bedrijfsleven zo gek dat ze mee gaan doen? Door zelf het goede voorbeeld te geven! Wij hebben als directie gelijk aangegeven om mee te doen en onze medewerkers opgeroepen om eveneens een team te maken en mee te doen. Onze accountmanagers namen de vraag mee naar hun klanten om mee te doen.

Al snel ontstond er een nieuwe energie rond het evenement en veel belangstelling om deel te nemen, maar ook een vorm van onzekerheid bij medewerkers en klanten. Kan ik dit wel? De vraag die opkwam was of er niet getraind kon worden. Uiteraard hebben wij dit vanuit de bank georganiseerd en ook aan onze bedrijfsrelaties aangeboden. Dat was het begin van een  nieuwe Triatlon-golf door Almere.

niet meer weg te denken

Het eerste jaar deden er 50 bedrijventeams mee aan deze Business-Team Relay, waarvan 10 van de Rabobank. Afgelopen jaar was dit aantal opgelopen naar 150 teams. Het evenement is niet meer uit Almere weg te denken en ook andere bedrijven hebben zich inmiddels aan de Triatlon verbonden. Uiteraard is de onderlinge competitie tussen teams, bedrijven en medewerkers aanstekelijk, maar de verbinding die tussen deelnemers ontstaat om dit soort uitdagingen samen aan te gaan, is heel groot. Het is iets waar in Almere het hele jaar over gesproken wordt en waar mensen elkaar van kennen. 

Voor de Rabobank was dit een startsein om met (groepjes) mee te doen aan allerlei sportieve evenementen. Van wandelen tot hardlopen en wielrennen (Alpe d’HuZes). Voor ieder-wat-wils zou je kunnen zeggen en altijd gesteund in woord en daad vanuit de directie. Hoogtepunt was wellicht de deelname aan de New York marathon in 2015. Een team van 20 medewerkers heeft maanden getraind om hier aan deel te kunnen nemen. Uiteindelijk zijn er 12 naar NY gevlogen om te rennen. Ik heb zelf niet meegedaan, maar ben ze wel wezen aanmoedigen. Wat een prestatie van deze medewerkers!

Wat heeft dit met vitaliteit te maken?

Misschien vraag je je af wat dit alles met vitaliteit te maken heeft? Het antwoord is veel. Er is een beweging op gang gekomen waar iedereen op zijn/haar manier aan deel wilde nemen. Met elkaar sporten/bewegen. Een direct verband is moeilijk aan te tonen, maar het verzuim liep in deze jaren terug van bijna 8% naar minder dan 4%. De medewerker tevredenheid was een van de hoogste binnen de hele Rabobank groep. De getallen van de andere bedrijven ken ik niet, maar het zou mij niet verbazen als deze vergelijkbaar zijn. Mooi bijkomend effect was, dat door onze rol in dit evenement ook onze positie in de zakelijke markt behoorlijk werd verstevigd.

Een gezonde geest zit wel degelijk in een gezond lichaam!
Ik wens iedereen veel vitaliteit!

Groet, Nathal van Rijn