fbpx
Inspirend leiderschap tips

Van leidend naar leider: Zo inspireer je anderen

Dankzij inspirerende leiders worden medewerkers meer betrokken. Wanneer medewerkers worden geïnspireerd ontstaan de échte verschillen op de werkvloer, de doorbraken die zorgen voor groei en ontwikkeling binnen een bedrijf. Geïnspireerde medewerkers zijn een een stuk productiever en inspireren op zijn of haar beurt vaak ook anderen om zich heen. Kortom; genoeg redenen om je medewerkers op de werkvloer te inspireren. Maar hoe ga je eigenlijk van het leiden van een bedrijf naar het zijn van een leider voor het bedrijf?

Uit onderzoek van Bain & Company is gebleken dat inspiratie alleen niet voldoende is. Juist de combinatie van verschillende krachten motiveert medewerkers en teams om écht het verschil te maken. Om het verschil te kunnen maken. 

Een sterke leider is niet alleen bezig met inspireren, maar laat ook zien waar het om gaat en hoe het werkt. Een sterke leider neemt het voortouw en geeft anderen het gevoel dat ze het doen voor het grotere doel. Deze leider begrijpt als geen ander dat hij of zij het alleen niet kunnen en anderen nodig hebben om het hogere doel te bereiken. Daarbij is het tevens belangrijk dat, om anderen te inspireren en te overtuigen, het van groot belang is dat de betreffende persoon anderen ook blijft betrekken in processen. Hierdoor ontstaat een gevoel van saamhorigheid en onderling begrip, wat essentieel is in voornamelijk grotere organisaties.

Hoe je anderen inspireert verschilt natuurlijk per situatie. De ene persoon is sterk in het persoonlijke contact, de ander is sterk in het enthousiasmeren en overtuigen van anderen. Om jou met dit artikel te inspireren geef ik je een aantal tips die je kunt gebruiken om zelf een inspirerende leider te worden: 

1: Denk groots

Groots denken is voor veel mensen lastig. Het hogere doel en het eind in zicht houden en daar energie, inzet en volharding in hebben wordt als moeilijk ervaren. Toch is voor een leidinggevende essentieel om groot te denken. Durf buiten de gebaande paden te kijken, durf ambitieus te zijn. Bedenk: De meeste succesvolle ondernemers en leidinggevende hebben momenten gehad dat ze werden uitgelachen. Het is immers niet voor niets dat de meest ambitieuze mensen vaak ook het meeste succes behalen. Maar ook het makkelijkste onderuit kunnen gaan. Durf kritisch te zijn maar tegelijkertijd je ogen open te houden voor kansen en ontwikkelingen. 

2: Deel je kennis en ervaringen 

Door je kennis en ervaringen met anderen te delen zorg je ervoor dat je collega’s van je kunnen leren. Het zorgt er tevens voor dat ook zij zich sneller open durven te stellen. De kracht zit hem tevens in het delen van positieve- en minder positieve ervaringen en gebeurtenissen. 

3: Wees een voorbeeld

Wees een goed voorbeeld voor jezelf en je collega’s. Geef anderen de ruimte, tijd en aandacht die ze nodig hebben. “Wees de verandering die je graag wilt zien in de wereld’’, zei Gandhi ooit. Wanneer jij uitstraalt dat je je werk fantastisch vindt en dat je gelooft in het hogere doel. Als jij positief bent en anderen hierin mee krijgt zorg je er voor dat jij het goede voorbeeld geeft aan anderen. 

4: Zet de deur open

Laat je deur altijd open staan voor anderen, ook wanneer je zelf een hogere functie hebt. Probeer je nooit beter of groter voor te doen dan je bent en behandel anderen met respect. Luister ook naar de mening van anderen en probeer iets met deze mening te doen. Zeker als je daarmee anderen kan helpen. 

Over Alles over bevlogenheid

Welkom op Alles over Bevlogenheid, hét platform voor iedereen die bevlogenheid hoog in het vaandel heeft staan: leidinggevenden, HR-business partners, ondernemers én werknemers.

Bekijk al mijn Artikelen

Reageer op deze blog