fbpx

Inspirerend Leiderschap

Iedereen is zelf verantwoordelijk voor zijn of haar bevlogenheid. Maar we moeten de rol van de leidinggevende hierin niet onderschatten. Deze kan namelijk ontzettend groot zijn in het creëren én aanhouden van belovenheid. Wil je weten hoe je dit aan kan pakken en waar je als leidinggevende mee kunt beginnen? Wij nemen je hierin mee.

Iedereen heeft wel een leider van wie zijn of haar leiderschap jou inspireert. Een collega; familie of iemand op de werkvloer. Een inspirerende leider kan ook verder weg staan; denk aan Elon Musk, Barack Obama, André Kuipers en Martin Luther King. Een goede leider doet zijn werk goed, focust zich op de toekomst, neemt risico en houdt van verandering.

Betekenis leiderschap
Leiderschap is de positie die een leider in een bepaalde groep neemt. De leider probeert de beoogde doelen te bereiken, en de leden van de groep handelen onder zijn verantwoordelijkheid. Een goede leider neemt beslissingen, organiseert, lost problemen op, ontwikkelt en versterkt relaties en beïnvloedt mensen op een positieve manier. Een goede leider heeft een sterke aantrekkingskracht op mensen, en kan mensen in beweging brengen.

Verschil tussen manager en leider
Er zit een groot verschil tussen managen en leidinggeven, en tussen een manager en een leider. Een leider is bezig met de toekomst en innovatie en houdt zich weinig bezig met controle en beheersing. Een leider denkt out of the box, ziet mogelijkheden en neemt het voortouw. Een visionair worden ze ook vaak genoemd. Een manager doet het juist andersom, hij of zij managet de werkvloer en zorgt er voor dat het werk wordt gedaan, niet goedschiks dan maar kwaadschiks. Een manager werkt systematisch en is vaak goed in analyse en optimalisatie. De manager is een rationele doener, terwijl een leider visie heeft, inspireert en de toekomst in het vizier heeft. Een leider stuurt bij indien nodig, een manager controleert.

Leiderschapsstijlen
“Wel of niet instappen?”, een essentiële vraag voor leiders dat veel zegt over het type leider dat je bent. Er zijn verschillende leiderschapsstijlen, zoals coachend, inspirerend, participatief en directief. Welke leiderschapsstijl is nu het beste om te hanteren? 

Allereerst kun je een leiderschapsstijl niet helemaal zelf kiezen. Uiteraard heb je invloed op je eigen manier van leidinggeven en kun je dit trainen, maar je persoonlijkheid bepaalt dit grotendeels. De beste manier om leiding te geven is de inspirerende en coachende stijl. De slechte manier om leiding te geven is de democratische en dominante manier van leidinggeven. “Doe dit, doe dat.” of enkel doelen opstellen en weinig tot geen sturing of advies bieden. Ieder team heeft behoefte aan een goede leider die ze op weg kan helpen, die ze begrijpt en adviseert en die ze ondersteuning biedt waar nodig. Een goede leider geeft richting en zorgt er voor dat iedereen in het team weet waar die heen wil. Een goede leider zorgt voor een fijne werksfeer en zorgt voor zijn team. 

Ben je benieuwd naar meer informatie over inspirerend leiderschap? Of ben je benieuwd hoe je jouw leiderschapskwaliteiten kan verbeteren?
Neem dan snel een kijkje in onze blogs, best practices en inspirerende interviews.

Podcast

Blogs

Bevlogen leiderschap is de sleutel tot succes - Kees de jong & Marjolein theunissen

Bevlogenheid van medewerkers dooft of wakkert aan door de kwaliteiten van de leider, dat durft Kees de Jong wel te stellen. Lees meer in dit blog!

talent optimaal benutten - Kees Gabriels & Marjolein theunissen

Iedereen heeft een talent. Een goede leider kent de talenten van zijn medewerkers en weet hen zo te coachen, dat zij nóg beter worden. Hoe?

www.oscarvandebeek.com

Leiding geven in een hybride organisatie - Barbara stam

Als online verzekeraar kon InShared snel schakelen. Vanaf vrijdag 13 maart werkten een kleine 200 collega’s vanuit huis. Barbara neemt ons mee in dit proces.

Leiderschap is luisteren - Guido heezen

Wat is de rol leidinggevenden tijdens de coronacrisis? Het creëren van een sfeer waarin medewerkers zich welkom en gewaardeerd voelen.

De partners van

Alles over bevlogenheid