Thuiswerken, langzaam wen je eraan. Hoogste tijd om uit de overlevingsmodus te gaan. Thuiswerken heeft duidelijk impact op je gelukgevoel, energieniveau en jouw vitaliteit. Julia Eisele, werkplekadviseur en expert op het gebied van vitaliteit voor bedrijven deelt in deze Blog haar Thuiswerk #Hacks met je zodat elke dag thuis aan het werk als een feest voelt.
Aandacht besteden aan een goed ingerichte werkplek thuis en je eigen werkroutines is cruciaal om energiek, bevlogen en vitaal aan het werk te zijn. Je thuiswerkplek is vaak minder ideaal dan je werkplek op kantoor als je kijkt naar ergonomie. We hebben het dan niet alleen over de meubels, maar ook over verlichting, de omgeving en jouw routines. Het leuke is dat je thuis op veel meer zaken invloed hebt dan op kantoor. Dit is echt een groot voordeel. Je kunt zelf eenvoudig je werkplek verbeteren. Gewoon door de temperatuur te veranderen (lekker met je warme sokken), de verlichting aan te passen (eindelijk mag je kaarsjes op je bureau als je daar zin in hebt) en je omgeving te beïnvloeden (jouw favoriete foto’s en bloemen op bureau, lekkere muziek erbij). En natuurlijk om jouw routines te optimaliseren. En zo heeft ieder nadeel weer zijn voordeel op z´n Cruijffiaans. De kruxk zit in ACTIE!
Misschien hoor jij er ook bij, de groeiende groep Nederlanders die fysieke klachten heeft gekregen door een minder goed ingerichte thuiswerkplek. De vraag is hoe je ermee omgaat. Leg je de verantwoordelijkheid bij een ander (je werkgever, de maatregelen van de overheid, een mondiale epidemie…) en wacht je op wat er gaat gebeuren? Dan geef je het stuur uit handen en daarmee jouw kans om invloed uit te oefenen op de afloop van dit avontuur. Kies je voor maximale invloed dan onderzoek je waar jij blij van wordt. Daar kun je zelf wél invloed op hebben. Welke stappen kan je vandaag en morgen nemen om je situatie telkens een beetje te verbeteren?
Zo heb je een positieve invloed op je eigen omgeving en verleg je de focus van onmogelijkheden naar mogelijkheden!
Als werkplekadviseur bij Vitallife heb ik in de afgelopen maanden honderden online- thuiswerkplek adviezen gegeven. Onwijs leuk om bij zoveel mensen thuis een kijkje te mogen nemen. Wat zijn er toch veel creatieve oplossingen wat betreft de thuiswerkplek! En er zijn uitdagingen, vaak zie ik dezelfde aandachtspunten bij veel werkplekadviezen weer terugkomen.
Deze heb ik deze samengevat tot mijn beste tips – de Thuiswerk #Hacks! Om je met gemakkelijke middelen en op een simpele manier te helpen bij het thuiswerken.
Na een aantal uren werk voel je je nek en schouders: pijn, spanning, kramp of een vermoeid en zeurend gevoel. Herken je dat?
Deze ongemakken zijn een goede indicatie voor een niet kloppende verhouding tussen tafel- en zithoogte. Werk je aan een eetkamertafel met een gewone stoel, dan is de verhouding doorgaans niet kloppend om er langdurig aan te werken. Je zit in verhouding te laag waardoor je je schouders gaat optrekken en spanningsklachten ontstaan. Verhoog je zithoogte door middel van een stevige kussen of bijvoorbeeld een opgevouwen deken. Ook als je een bureaustoel tot je beschikking hebt ga je aan een eettafel dus hoger zitten dan je gewend bent bij je bureau.
Heb je een werkplek met een bureau en in hoogte verstelbare stoel tot je beschikking dan is het ook hier zaak om de verhoudingen kritisch te onderzoeken.
Langdurig zitten heeft veel nadelige gezondheidseffecten. Niets voor niets stelt Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie, Amsterdam VU: “Zitten is het nieuwe roken”. In Nederland zijn we met zijn allen koploper in Europe als het gaat om langdurig zitten. Meer dan 32% van ons zitten elke dag meer dan 7,5 uur! Fysieke klachten en een verhoogde kans op gezondheidsrisico’s als hart-en vaatziektes, diabetes en dementie liggen op de loer. De lichamelijke inactiviteit heeft invloed op een verminderede functie van onze spieren en stofwisseling, maar ook de functies van ons brein.
Het thuiswerken helpt hierbij niet. Waar je pre-corona nog met de fiets naar je werk ging ben je nu binnen een paar stappen op je werkplek. Reden genoeg om in beweging te komen!
Onderbreek je werkdag dus een aantal keren voor een beweeg-moment. Denk daarbij aan een ommetje met stevige pas, trap lopen, een paar squats, of een rondje springen op de trampoline van je kinderen. Doe een dansje in de woonkamer, rek en strek een beetje en zwaai met je armen.
Met alles waarvan je hart sneller gaat kloppen doe je jezelf een groot cadeau. Belangrijke tip om de slagingskans dat je blijvend gaat bewegen te verhogen is om de drempel voor jezelf zo laag mogelijk te maken en voor acties te kiezen die je ook leuk vindt. Zo wordt van “moeten” – “willen”.
Nu de dagen weer korter worden en er minder daglicht beschikbaar is kan het thuiswerken een extra harde stempel op je drukken als je gevoelig bent voor de winterdip. Er is de kans dat je minder naar buiten gaat omdat je in de ochtend niet eerst moet reizen naar je werk.
In het ochtendlicht is de concentratie van blauw licht heel hoog. Blauw licht zorgt ervoor dat de productie van melantoline – het stofje dat ons slaperig maakt – gaat stoppen en zorgt dus voor alertheid en meer energie. Maak er slim gebruik van een maak een ommetje buiten zodra het lekker licht is. Daarnaast wil je zo veel mogelijk licht overdag in je huis – natuurlijk of niet. Dus trek de gordijnen open en zet terwijl je werkt alle lampen aan. Een goede tafel- of bureaulamp op je werkplek zorgt voor meer energie de hele werkdag door en voorkomt dat je vermoeid raakt.
Tijdens het werken met een computerscherm vermindert de knipperfunctie van onze ogen met maar liefst 50%! Dat wil zeggen dat we veel minder vaak met onze ogen knipperen. Het knipperen heeft een aantal belangrijke functies. Naast het reinigen en vochtig houden van onze ogen geeft ons oog, open of gesloten, een belangrijk signaal af naar ons lichaam en brein. Open betekend activiteit en alertheid. Is het oog gesloten dan gaat ons lijf over op herstel. Dat gebeurt in een fractie van een seconde. Maak slim gebruik van deze functie en sluit je ogen regelmatig en met aandacht en geef jezelf hiermee een mini-vakantie.
Hoe zorg je voor dat je iedere dag met plezier, energiek en bevlogen aan het werk gaat thuis?
Kijk eens kritisch naar je eigen werkplek die je hebt gecreëerd. Wat vindt jezelf belangrijk, wat zijn jouw persoonlijke waarden? Weet je bijvoorbeeld van jezelf dat je overzicht en order heel belangrijk vindt en is het op je werkplek een rommeltje van spullen die nog moest opruimen en stapels papieren? Dan is dit een ongemerkte energienemer…..
Met deze Hack tillen we het nog een niveau hoger: nadat je jouw persoonlijke energienemers te lijf bent gegaan is het de kunst om juist energiegevers toe te voegen. Waar wordt je blij van? Denk bijvoorbeeld aan een bos bloemen of een leuke plant bij je werkplek of een foto van je favoriete vakantiebestemming. Zo maak je optimaal gebruik van de voordelen van thuiswerken en creëer je een omgeving die je werkplezier en energie verhogen. Iedere dag weer een feestje!
Meer tips om het beste uit je thuiswerkplek te halen kan je nalezen in mijn ebook “Stressvrij thuiswerken” geef ik inspirerende webinars voor bedrijven over de Thuiswerk #Hacks en Vitaliteit op de werkplek.