fbpx
Betrokkenheid op de werkvloer

Hoe zorg je voor meer betrokkenheid op de werkvloer?

Betrokken medewerkers zijn cruciaal voor het functioneren van je organisatie. Maar hoe zorg je nou voor meer betrokkenheid op de werkvloer? In dit artikel geef ik je een aantal handige tips die ervoor kunnen zorgen dat de werkvloer weer begint te bruisen en de resultaten omhoog schieten.

Betrokkenheid begint bij betrekken

Het klinkt zo simpel, maar wordt in de praktijk nauwelijks goed uitgevoerd. Om betrokkenheid te kunnen creëren dien je mensen te betrekken bij veranderingen en toekomstplannen. Door medewerkers zich een onderdeel te laten voelen en te laten zijn van je organisatie zal men zich ook sneller betrokken voelen en zodoende meer bereid zijn om een positieve bijdrage te leveren. Klinkt logisch, toch?

Ken je medewerkers

Ieder persoon is uniek en zo ook zijn of haar kwaliteiten. Zorg ervoor dat je deze kwaliteiten kent. Ontdek wat iemand prikkelt, uitdaagt en enthousiasmeert. Door iemand te laten doen wat hij/zij leuk vindt en waar hij/zij enthousiast van wordt, zorg je ervoor dat diegene nog beter zal presteren. Door de ontwikkeling van talent te stimuleren geef je jouw medewerkers ruimte om te blijven ontdekken. Wat een positief resultaat heeft op de ontwikkeling van die persoon. Je medewerkers kennen zorgt ervoor dat je zijn of haar potentieel maximaal benut en zorgt tevens voor meer geluk en vrijheid op de werkvloer. Onze ervaring bij IMPACT on the Job is dat mensen die al heel lang samenwerken elkaar nauwelijks kennen. Niet weten wat je collega echt bezighoudt en waar hij of zij energie van krijgt. Ook belangrijke zaken die prive spelen en impact hebben op het werk blijven vaak onbesproken.

Werk samen

Betere samenwerking zorgt ervoor dat de efficiëntie stijgt en personeel meer betrokken raakt. Het Amerikaanse bedrijf Cisco wist enkele jaren geleden dankzij eigen tools en software op effectieve wijze het roer om te gooien en miljoenen te bezuinigen. Dit alles gebeurde door betere samenwerking tussen verschillende teams en snellere communicatie van resultaten en conclusies.  

Betere samenwerking binnen je organisatie zorgt ervoor dat teams vaker contact met elkaar hebben waardoor elkaars voorkeuren en beslissingen beter worden begrepen. Hierdoor krijg je sneller dingen gedaan en kost het minder energie. Daarbij zorgen samenwerkingen voor nieuwe kansen en bijzondere veranderingen die vooraf niet voor mogelijk werden gehouden.

Wees eerlijk en open

Ook dit advies klinkt vrij logisch voor velen maar wordt maar zelden optimaal uitgevoerd binnen organisaties. Transparantie is essentieel voor je organisatie maar is vaak om diverse redenen onmogelijk. Probeer zo open en transparant als mogelijk te zijn want geruchten komen namelijk snel op gang. “Wanneer medewerkers het gevoel hebben dat er informatie achtergehouden wordt, zorgen ze er zelf voor dat dit gat wordt gevuld. Vaak met onwaarheden. “, zo schrijft Jim Dougherty, senior docent aan de MIT Sloan School of Management op HBR.org. “If you can’t tell people the hard stuff, they won’t trust you”. Probeer daarom zo open en eerlijk als mogelijk te zijn, ook als dat betekent dat je slecht nieuws verkondigd.

Meer betrokkenheid op de werkvloer ontstaat door open en eerlijke communicatie binnen de organisatie. Door het maximaal benutten van ieders potentieel zal men genieten van hetgeen wat hij of zij doet. Samenwerkingen zorgen voor nieuwe ideeën, inzichten en blije gezichten. Daar draait het uiteindelijk om.

Over Berd Warmelts

Berd is mede-eigenaar van IMPACT on the Job. Herkenbare uitdagingen? - Hoe zorg ik ervoor dat mijn team de doelen wel haalt ondanks alle turbulentie? - Hoe krijg ik de gewenste gedragsverandering van binnenuit? - Hoe versterk ik de prestatie- en leercultuur binnen mijn team(s)? - Hoe stimuleer ik lef, zelfsturing en klantgericht gedrag?

Bekijk al mijn Artikelen

Reageer op deze blog