fbpx
Geen werkstress op vakantie

Geen werkstress op vakantie? Gebruik deze handige tips

De vakantietijd is aangebroken en dit is voor veel mensen een tijd om te ontspannen en weer op te laden. Alhoewel sommige mensen weinig ‘rust’ krijgen op een vakantie door een drukke planning of een lange vliegreis. Met opladen wordt dan eerder bedoeld, even niet aan het werk denken of ermee bezig zijn. Toch vinden veel mensen het moeilijk hun werk los te laten en ervaren dus werkstress terwijl ze op vakantie zijn. Volgens een onderzoek van Acties.nl kan bijna de helft (46%) van de Nederlanders het werk niet loslaten op vakantie. 14% geeft zelfs aan helemaal niet op vakantie te gaan vanwege de hoeveelheid werk. Toch is het nemen van een goede break essentieel voor je prestaties en je vitaliteit. In dit artikel geef ik je enkele tips om jouw vakantie zoveel mogelijk ‘werk vrij’ te maken. 

Zo min mogelijk ‘connected’

Omdat we tegenwoordig overal en altijd maar bereikbaar zijn is het belangrijk dat je tijdens je vakantie zo min mogelijk afgeleid wordt. Voor sommige is dit lastig omdat ze graag op de hoogte willen blijven, ze niet een hoop werk weg willen werken als ze terugkomen of omdat het werk simpelweg geen twee weken kan blijven liggen. Als jij hier moeite mee hebt dan kun je de volgende dingen doen om je bereikbaarheid zoveel mogelijk te minimaliseren:

Maak goede afspraken 

Maak van tevoren duidelijke afspraken met je baas of collega’s wat betreft je bereikbaarheid. Hier bestaan geen officiële regels over maar arbeidspsychologen geven aan dat het niet gezond is om tijdens je rust lastig gevallen te worden met werkgerelateerde kwesties. 

Op vakantie is ook echt op vakantie

Hierdoor worden degene die je willen bereiken op de automatisch op de hoogte gesteld van je welverdiende vakantie, en kun je deze mensen doorverwijzen naar iemand anders die je werkzaamheden waarneemt.

Laat die telefoon in je koffer!

Tijdens je vakantie ga je vaak veel leuke dingen ondernemen. Laat tijdens deze trips je telefoon in je koffer. Op die manier hoef je niet aan het werk te denken wat werkstress kan veroorzaken en kun je volop genieten van hetgeen je aan het doen bent. Als je dit bevalt kun je er ook voor kiezen ook op andere momenten de telefoon in de koffer te laten. 

Zet je notificaties uit

Zorg dat je notificaties uit staan tijdens je vakantie. Op die manier kom je ook niet in de verleiding om je berichtjes en e-mails te lezen. 

Toch verbonden blijven?

In het geval je toch verbonden wilt blijven is het verstandig om iedere dag of 1 keer in de twee dagen een vaste tijd in te plannen waarin je je mailtjes en berichten kan beantwoorden. Hou je aan deze tijd en ga vervolgens weer lekker op het strand liggen met die overheerlijke cocktail. 

Een goede voorbereiding is halve werk

Draag voordat je op vakantie gaat je werk goed over. Zorg dat jouw taken goed worden overgedragen aan je collega’s en stel een duidelijk aanspreekpunt aan. Zet het naast een mondelinge toelichting duidelijk op papier om misverstanden te voorkomen. Breng daarnaast al je collega’s tijdelijk op de hoogte van je vakantie. Op deze manier kunnen zij nog op tijd iets van je vragen voordat jij lekker aan het backpacken bent door Zuid Amerika of wanneer je in een onmogelijke ‘’ontspannen’’ houding op je hippe yoga retraite op Bali bent. 

Zorg voor een tussendag

Omdat je na een lange vlieg- of autoreis vaak niet goed bent uitgerust is het verstandig om een buffer-dag te pakken voordat je weer begint met werken. Plan dit verstandig en kom dus niet op zondag terug als je maandag weer aan de slag moet. 

Probeer op deze dag ook zo weinig mogelijk aan het werk te denken. Neem deze dag om nog even bij te komen. Draai een wasje, lees je vakantieboek nog even uit, ruim je huis op of of ga langs bij vrienden. Ga vervolgens op tijd naar bed zodat je weer fris aan de start kan.

Hou deze tips aan en je krijgt gegarandeerd een heerlijk ontspannen vakantie. Door de werkstress op vakantie zoveel mogelijk te verlagen, zorg je ervoor dat je prestaties na je welverdiende vakantie alleen maar beter worden. Zeg dat maar eens tegen je baas de volgende keer dat hij je stoort!

Lees ook: Meer bevlogenheid door minder werkstress

 

Over Ronald Warmerdam

Ronald is mede-eigenaar van IMPACT on the Job. Samen met zijn collega’s zorgt hij voor bevlogen presterende teams: Met meer plezier, minder gedoe, meer eigenaarschap en vanuit heldere gezamenlijke doelen betere resultaten scoren.

Ronald krijgt een kick als mensen hun talenten ontdekken, inzetten, doorzetten en zichzelf overwinnen.Ronald gelooft dat bevlogenheid dé motor is voor meer werkplezier, betere prestaties en meer succes voor medewerkers, leidinggevenden en hun bedrijven. Daarom is hij als één van de initiatiefnemers in 2017 gestart met de Week van de Bevlogenheid. Met als hoger doel: In 2025 is 80% van werkend Nederland bevlogen en trots. Daarnaast is hij een ervaren team- en leiderschapscoach en één van de drijvende krachten achter het online-platform weekvandebevlogenheid.nl.

Bekijk al mijn Artikelen

Reageer op deze blog