fbpx

De beste versie van jezelf

Tatiana van Rijswijk

Vaak hoor ik dat mensen het zo druk hebben dat ze grenzen willen stellen in werk en privé. Dat leidt dan tot opmerkingen als ‘In het weekend gaat mijn laptop niet aan’ of ‘’s avonds moet ik echt relaxen’. Vooral milennials zijn, wat ik ervan zie, echte grensbewakers. Daar kan ik nog wat van leren.

Wat ik me wel afvraag: gaat dit eigenlijk wel over grenzen stellen en werk- en privé gescheiden houden? Of heeft het meer te maken met fysiek en mentaal fit zijn en blijven? Met iets als vitaliteit? Want als je doet waar je goed in bent dan ben je gelukkig toch? Dan ben je als mens de beste versie van jezelf. Of is dat te kort door de bocht?

Human experience management

Vitaliteit gaat over fysiek en mentaal fit zijn. Ik voeg daaraan toe: binnen de context van je woon-, werk-, technologische leefomgeving. Wij noemen dat human experience management. Human experience management gaat uit van alle rollen van de mens. Niet alleen als werknemer, ook als ouder, partner, dochter en buurman.  Het is belangrijk de mens in al deze contexten te zien. Organisaties die oog hebben voor de behoeften van hun werknemers dragen bij aan een vitale werkomgeving. Zeker in de uitdagende online-tijd waarin we nu leven, is het belangrijk dat leidinggevenden ook informeren naar het leven achter de voordeur en zo de verbinding houden met de mens in al zijn rollen.

Gelukkige medewerkers presteren beter

De human experience-organisatie integreert drie ‘experiences’. De customer-, employee- en business-experience. Zij bundelen ervaringen van klanten, zakenpartners en medewerkers tot een gezamenlijk doel. Het resultaat: een succesvollere organisatie met gelukkige en vitale medewerkers.

Neem verantwoordelijkheid voor jouw vitaliteit

Ook als mens heb je een verantwoordelijkheid bij te dragen aan je eigen vitaliteit. Wat heb je nodig als je thuis werkt en wat is jouw behoefte? Hoe zorg je dat lichaam en geest met elkaar verbonden blijven en dat je ondanks de veranderingen en de drukte in je kracht blijft staan? Hoe doe je dat? Bekijk onze circel of change (E.Baas).

Door je bewust te worden van bepaalde patronen in je leven (positief en negatief) vergroot je je de ruimte om het eens op een andere manier te proberen. Van welke valkuilen ben jij je bewust en welke blinde vlekken heb jij? Bewustwording geeft je inzicht in je kwaliteiten. Hoe zet je die het beste in? Welke besluiten neem jij om de beste versie van jezelf te kunnen zijn? En hoe zorg je dat je dit ook werkelijk doet?

Door te reflecteren op jezelf neem je even pas op de plaats, maar daarna kun je weer volle kracht vooruit. Versnellen door te vertragen, noemen wij dat.

3 tips voor jouw organisatie, je team of gewoon voor jezelf

Succesvolle organisaties en gelukkige mensen zijn in mijn ogen vitaal. Ze kijken af en toe naar binnen, maar ook naar buiten, naar onze samenleving. Een vitale organisatie kan alleen bestaan door het belangrijkste kapitaal dat ze in huis heeft: de vitale mens die de beste versie van zichzelf mag zijn. 

  • Zelfreflecteer en vraag om wat je nodig hebt om vitaal te kunnen zijn. Dit kan een vraag zijn om mentaal en of fysiek vitaal te kunnen zijn. Durf te vragen.
  • Kijk achter de voordeur van je medewerker en zie hem of haar in al zijn rollen. Stel niet alleen vragen gericht op de medewerker maar juist vragen die gaan of de medewerker als mens.
  • Heb oog en oor voor de bewuste en onbewuste kracht van het team. In een vitaal team wordt elke stem gehoord. Ook de kritische stem. 

Wij zijn Innervida

Innervida is een strategisch adviesbureau op het gebied van human experience-diensten. We zijn een team van psychologen, sociologen, therapeuten, consultants, coaches, trainers en werken interdisciplinair samen. Onze expertise en ervaring is divers, toch delen we al meer dan twintig jaar een gezamenlijke passie voor de mens. Wij werken nauw met je samen om jouw persoonlijke ambitie en de professionele ambitie van jouw team en organisatie waar te maken.

We zijn human experience-experts

Veel organisaties zien de medewerkers nog steeds als een resource. Wij zien iedereen vooral als mens. De mens is niet alleen een medewerker. Hij of zij is ook een ouder, kind, buurman, vriend, vriendin en meer. Dit alles bepaalt hoe je je werk ervaart en je in je team of organisatie gedraagt. Om die reden nemen we de woon-, werk-, technologische- en leefomgeving altijd als context mee. Daarom zijn we human experience-experts.

We vinden dat iedereen de beste versie van zichzelf kan worden

Wij geloven dat de mens weer mens mag zijn. Ons doel is dat ieder mens binnen al z’n contexten de beste versie van zichzelf is. Dat is voor een ieder anders en daarom gaan wij met oprechte aandacht, interesse en verbinding een laagje dieper. Door het ongewone gewoon te maken. Wat ons betreft is dat win-win voor zowel de mens, het team, de organisatie maar ook de samenleving.