fbpx
Bevlogenheid killers | Weekvandebevlogenheid.nl

Bevlogenheidskillers in beeld

Bevlogenheid is de haast magische, state-of-mind die ontstaat wanneer mensen:
Sterk betrokken zijn bij het werk omdat het bijdraagt aan het gezamenlijke hogere doel/purpose (toewijding);
Datgene doen waar ze plezier aan beleven en helemaal opgaan in het werk (absorptie/flow-ervaring);
Hierbij bruisen van energie en zich krachtig en trots voelen (vitaliteit).

Prachtig natuurlijk, maar hoe kan het zijn dat bevlogen mensen niet altijd bevlogen blijven? Wat is er gebeurd? Waar is dat energieke bevlogen gevoel naar toe? Bevlogenheid tegen alles bestand, er zijn genoeg factoren die die bevlogenheid kunnen verlagen. Hieronder een aantal om in de gaten te houden.

1. Te weinig uitdaging
Iedereen gaat hier anders mee om, de ene persoon kan 10 jaar dezelfde functie uitoefenen en nog steeds een gelukkig en voldaan hebben. De andere is na een jaar al uitgekeken en toe aan wat nieuws. Het gaat om de persoonlijke uitdaging. Wanneer je over het algemeen niet meer je best hoeft te doen om iets te bereiken op het werk kan verveling snel toeslaan. Dag bevlogenheid.

2. Te veel uitdaging
Continu op je tenen lopen en targets nooit halen, net niet snappen waar het over gaat en regelmatig kritiek krijgen dat je het beter moet doen. Dit is een gouden formule om je bevlogen gevoel kapot te maken. In het begin zie je het als een uitdaging en werk je je uit de naad, maak je lange uren op kantoor en ren je overal achteraan. Echter wanneer na al deze inspanningen blijkt dat het doel toch onhaalbaar is, raak je gedemotiveerd. Je zelfvertrouwen gaat naar beneden en je voelt je bezwaard. Bevlogenheid maakt plaats voor een gevoel van mislukking. Stel grenzen. Laat je leidinggevende weten wanneer je te veel op je bord hebt. Of wanneer de functie of promotie niet bij je past. Daar zit geen schaamte in.

3. Geen invloed hebben
Gezien worden en invloed hebben. Mensen willen graag ergens aan bijdragen, dit kan bijvoorbeeld de manager zijn die invloed op de directie wilt uitoefenen. Of een meisje die in een bakkerij werkt en een tip geeft over een andere smaak brood. Wanneer de leidinggevende geen gehoor heeft voor de mening van de werknemer, zal de werknemer op een gegeven moment niks meer bijdragen. Wat resulteert in einde betrokkenheid en einde betrokkenheid is einde bevlogenheid.

4. Te lang, te hoge werkdruk
In het begin maakt het niet uit, omdat er sprake is van absorptie, daardoor kan je dagen lang (over)werken en nog steeds adrenaline voelen. Maar na een bepaalde periode (dit is voor iedereen verschillend), gaat het ten koste van je nachtrust, gezondheid en je sociale activiteiten. Ook tijdens de vakanties ben je druk aan het werk? Het is dan slechts een kwestie van tijd voordat de lol eraf is, je raakt uitgeput. Ciao Bevlogenheid.

5. Geen waardering
Hier kunnen we kort over zijn. Geen waardering is geen bevlogenheid. Waardering, dit kan o.a. zijn in de vorm van geld, complimenten of dat er geluisterd wordt naar je mening. Waardering in welke vorm dan ook is de grootste drijfveer achter onze motivatie. Geen waardering, adios bevlogenheid.

Dit zijn de meest voorkomende redenen achter het verdwijnen van bevlogenheid. Hou ze goed in de gaten! En wil je meer weten over bevlogenheid? Kom naar het event: Succesvol werken aan bevlogenheid.

Over Martine de Troije

Waarom doe je wat je doet? Dat is al meer dan 20 jaar mijn fascinatie. En...ben je je bewust van het feit dat je altijd een keuze hebt? In werk. In je leven. Laat dát nu precies mijn missie zijn als leiderschapscoach. Waar ik mijn werk van gemaakt heb en waar mijn vuurtje van gaat branden. Mijn why!

Bekijk al mijn Artikelen

Reageer op deze blog