fbpx
The Ocean Cleanup door Boyan Slat.

Bevlogen ondernemers: Boyan Slat van The Ocean Cleanup

Nederlander Boyan Slat werd een tijdje geleden uitgeroepen tot ‘Champion of the World’ vanwege zijn ambitie om de oceaan te ontdoen van al het plastic afval. Een fantastische ambitie, zeker als je weet dat de Nederlander pas 24 jaar is. Ter inspiratie delen wij een deel van zijn verhaal met je.

Als 18 jarige Delftse uitvinder trok hij de stoute schoenen aan. Zijn doel? Middels het project The Ocean Cleanup wil hij al het plastic afval uit de oceanen halen. Een nobel doel, maar bovenal zeer ambitieus. Volgens onderzoekers van tijdschrift Science bereikt jaarlijks 12,7 miljoen ton plastic afval de oceanen en neemt dit getal de komende jaren toe.

Hij werd getriggerd op vakantie in Griekenland. Kijkend naar de zee zag hij minder vissen zwemmen dan plastic drijven in de zee.

Boyan Slat heeft een passie voor milieu
Foto door: The Ocean Cleanup

Boyan kwam in 2012 al met het idee om een installatie met lange drijvende armen in de zee ‘los te laten’. Dankzij de zeestroming komt het plastic vanzelf richting de armen gedreven en het als het ware gevangen wordt door de armen. Ambitieus als hij is was zijn plan om rond 2020 te starten met de grote schoonmaak in de Grote Oceaan tussen Hawaii en Californië. “Binnen 10 jaar kunnen we de helft van het plastic uit dit deel van de zee halen” gaf hij destijds aan.

 

De grote schoonmaak

Midden 2018 was het eindelijk zover. Publiek dat (toevallig) langs liep, reed of fietste over of langs The Golden Gate Bridge in San Francisco keken hun ogen uit. Een enorm gevaarte van honderden meters werd richting zee gesleept. Het project van Boyan heeft na 6 jaar dan écht gestalte gekregen. Een enorm project, ambitieus, maar zeker niet onmogelijk. “Het is alleen nog nooit gedaan” schreef Boyan. En als pionier zal je op den duur tegen de muur aan lopen. Zo gebeurde dat ook bij The Ocean Cleanup…

Na herhaaldelijk testen bleek dat het plastic niet vast werd gehouden en daarbovenop bleek nog dat een deel van de enorme armen was afgebroken. In maart van dit jaar kwam Boyan nog langs bij De Wereld Draait Door om zijn verhaal te doen.

Milieuproblemen zijn voor ons, niet voor onze kinderen

Hoewel Boyan al tijden met het idee liep, kon hij zonder externe financiers weinig beginnen. Een investering voor zijn project zou al snel in de miljoenen lopen. Iets wat de jonge ondernemer niet zelf op kon hoesten. 300 brieven richting eventuele investeerders leverden niets op totdat zijn TedX talk een ware hit werd op het internet en hij van alle kanten benaderd werd.

Boyan wordt gedreven door passie en ambitie. Hij bezit tevens een tomeloze inzet die hem verder helpt. Zijn nobele doel om de wereld te helpen is prachtig en laat zien dat de nieuwe generatie het milieu belangrijk vindt. Zo wordt hij op social media ook gesteund door een grote schare fans.

“When talking about environmental issues in general, a common response is, well that’s a long way off, that’s for our children to worry about. Hello – here I am. – Boyan Slat.

Succes komt niet vanzelf

Boyan is inmiddels bijna 8 jaar bezig en ervaart ups en downs. De aandacht in de media die hij en dus ook The Ocean Cleanup heeft gekregen heeft er sowieso al voor gezorgd dat het probleem enorm veel aandacht heeft gekregen bij het grote publiek. Maar zoals iedere pioneer eens of meermaals zal ervaren, je loopt weleens tegen een muur. Het probleem dat Boyan wil aanpakken is immers zo immens groot dat het niet zomaar is opgelost. Maar juist daarom mag Boyan Slat worden beschouwd als één van de meest inspirerende en bevlogen ondernemers van zijn generatie. Al noemt hij zichzelf liever geen ondernemer. Boyan Slat ziet zichzelf veel meer als ingenieur en uitvinder dan een ondernemer. 

Over Alles over bevlogenheid

Welkom op Alles over Bevlogenheid, hét platform voor iedereen die bevlogenheid hoog in het vaandel heeft staan: leidinggevenden, HR-business partners, ondernemers én werknemers.

Bekijk al mijn Artikelen

Reageer op deze blog