fbpx
Gezondheid op de werkvloer

3 tips om gezondheid bespreekbaar te maken op de werkvloer

Gezondheid bespreekbaar maken op de werkvloer is niet binnen elke bedrijfscultuur even eenvoudig. De meeste HR-managers mengen zich niet graag in het privégedrag van medewerkers omdat dit vaak beladen en gevoelig onderwerpen zijn en betutteling door de werkgever wordt niet gewaardeerd. Tegelijkertijd verwachten werkgevers topprestaties van hun werknemers en de meeste werknemers willen graag het beste uit zichzelf halen.

Volgens werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW is een werknemer in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor zijn loopbaan en gezondheid, maar de werkgeversorganisaties zijn wel van mening dat het belangrijk is dat gezondheid makkelijk bespreekbaar moet zijn op de werkvloer. Daar dient de werkgever verantwoordelijkheid in te nemen. Dit vergt een stuk maatwerk waarbij goede kennis en de juiste aanpak noodzakelijk zijn. Elke medewerker en situatie is immers anders.

Hoe maak je gezondheid bespreekbaar op de werkvloer?

  • Een duidelijke visie op het gebied van gezondheid & vitaliteit

Heeft het bedrijf een duidelijke visie op het gebied van gezondheid? Dit is noodzakelijk om het gesprek aan te kunnen gaan en gezondheid bespreekbaar te maken. Je mag als werkgever verlangen van je medewerkers dat zij gezond en productief zijn. En als medewerker mag je verwachten dat een bedrijf hierin het voortouw neemt en voorwaarden opstelt.

  • Bouw aan een goede relatie tussen leidinggevende en medewerker

Gezondheid is een persoonlijk onderwerp en om dit bespreekbaar te maken vormt een goede relatie de basis. Zonder een vertrouwensrelatie is de kans klein dat een medewerker openstaat voor een openhartig gesprek over de gezondheid en leefstijl.

  • De juiste timing en setting

Kies het juiste moment en de juiste setting om een dergelijk onderwerp als gezondheid aan te snijden.  Bijvoorbeeld tijdens een functionerings- of feedbackgesprek. Dit is een goed moment om een medewerker te vragen hoe het gaat, wat hem bezighoudt en of hij zich fit en vitaal voelt. Een ongeschikter moment zou zijn om tijdens de vrijdagmiddagborrel te vragen hoe het met iemand gaat en er vervolgens een heel gesprek van maken. Uiteraard nodigt zo’n setting uit tot een informeel gesprek, maar je kan er dan beter op een geschikter moment een (formeler) vervolg aan geven.

Waar moet je op letten om gezondheid bespreekbaar te maken?

Het laatste wat je wilt als leidinggevende is dat een medewerker wordt gekwetst of in de verdediging schiet. Daarom is het raadzaam om op een aantal zaken te letten.

  • Leg niet te veel de nadruk op de verminderde productiviteit.
  • Probeer geen gelijk te halen en opdrachten te geven. Een medewerker moet intrinsiek gemotiveerd te zijn om de leefstijl te veranderen. Geef het gevoel dat je naast de medewerker staat en samen tot een oplossing wil komen. Voorkom dat je opdrachten geeft waar de medewerker (nog) niet achterstaat zoals gezonder eten, meer bewegen of minder alcohol drinken.
  • Spreek de medewerker niet aan op het feit dat het de eigen schuld is dat hij in deze situatie terecht is gekomen.
  • Gebruik de juiste verwoording. Het is minder dreigend en makkelijker om te praten over energie en veerkracht dan over overgewicht en gezondheidsrisico’s. Je kunt makkelijk de diepte ingaan met deze thema’s zonder dat het direct als dreiging voelt voor een medewerker.

Lees ook: 5 tips voor duurzaam inzetbare medewerkers

Gezondheid is dus een gezamenlijke verantwoordelijkheid van zowel de werkgever als werknemer. Het bespreekbaar maken is echter een taak waarin je als werkgever het voortouw kan nemen en het goede voorbeeld kan geven. Laat je niet afschrikken doordat het nog geen gemeengoed is in jullie bedrijfscultuur. Des te meer reden om hier verandering in te brengen. Creëer de juiste randvoorwaarden, heb oprechte intenties en stel voorop dat je met elkaar de situatie wilt verbeteren. Is gezondheid in jullie bedrijf al bespreekbaar? Zo ja, hoe pakken jullie dit aan?

Over Lisa Huiskamp

Lisa Huiskamp, voedingsdeskundige en leefstijlcoach, van The Body Practice helpt en begeleidt particulieren en bedrijven op het gebied van gezondheid. Dit doet ze met behulp van drie essentiële pijlers: voeding, lichaamsbeweging en balans. Deze elementen vormen, naar eigen zeggen, de basis voor een gezond en fit lichaam. ‘’Als je deze elementen op een harmonieuze wijze toepast in je leven creëer je de randvoorwaarden voor een gezond en fit lichaam’’. Lisa verzorgt persoonlijke en groepsbegeleiding, workshops en voorlichtingen.

Bekijk al mijn Artikelen

Reageer op deze blog