fbpx
Enthousiasme en bevlogenheid

Succes door enthousiasme en de theorie van Bevlogenheid

Onderzoek naar bevlogenheid laat onomstotelijk zien dat elk succes van een organisatie te herleiden is tot het enthousiasme en de passie van de werknemers. Bevlogen werknemers werken harder en zijn doelgerichter. Iets wat organisaties in deze tijden goed kunnen gebruiken. Meer doen, met minder mensen.

Bevlogen werknemers zijn dan ook zeer vitaal en geven vol zelfvertrouwen richting aan hun eigen leven. En ze creëren veel waarde voor hun werkgevers. Maar niet alleen voor hun werkgevers: bevlogen personen wisselen bijvoorbeeld makkelijker van baan als zij niet uitgedaagd worden en/of creëren hun eigen positieve feedback door een positieve houding en hoge actieradius aan te nemen. Bevlogen individuen zijn in staat om hun angsten te overwinnen en om de volgende stap te zetten richting hun einddoel.

De theorie van bevlogenheid

Sinds Einstein weten we dat energie aan de basis staat van alle dingen. Zonder energie zijn er geen grondstoffen, is er geen arbeid en zijn er geen eindproducten. Energie is de kern van alles in de wereld om ons heen. Voor de productie van elk goed dat in de winkel ligt, is energie nodig. Om dingen te bereiken, moet je dan ook energie aanboren, het liefst heel veel. En je moet doen, niet stil blijven zitten. De theorie van bevlogenheid stelt dat een bevlogen medewerker over een uiterst positieve houding beschikt die wordt gekenmerkt door een ongekende levenslust, energie, zin om te werken en er vol voor willen gaan. Bevlogenheid is een positieve, affectief-cognitieve toestand van opperste voldoening.

Bevlogenheid is een levenshouding die betekent dat je probeert om met zo veel mogelijk vitaliteit, toewijding en absorptievermogen zoveel mogelijk uit je talenten en passies te halen als mogelijk is. Leef bevlogen, dan leef je gelukkig, zo verhaalt de theorie van bevlogenheid. Het gevoel hebben dat je precies die dingen doet waar je unieke talenten en interesses liggen en waarbij je optimaal gebruik kunt maken van persoonlijke en werkgerelateerde energiebronnen. Wie wil er niet bevlogen zijn? En welke leidinggevende wil er geen bevlogen medewerkers? In moeilijke tijden geeft bevlogenheid extra energie om stressvolle situaties het hoofd te bieden, waardoor juist deze werknemers goud waard blijken voor de organisatie waarin zij werken.

Uit studies naar bevlogenheid blijkt echter dat nog geen 20 procent van de onderzochte werknemers deze arbeids- en levensvreugde volledig ervaart. Sterker nog, veel professionals gaven in eerdere onderzoeken aan dat zij door miskenning van hun talenten of door de starre arbeidsstructuur in een bedrijf hun bevlogenheid hebben voelen wegvloeien.

Opperste voldoening

De toestand van opperste voldoening wordt gekenmerkt door vitaliteit, toewijding en absorptievermogen, zo stelt de theorie van bevlogenheid. Drie begrippen waarvan het misschien niet direct duidelijk is wat ze inhouden:

  • ‘Vitaliteit’ verwijst naar het bruisen van energie, zich sterk en fit voelen, lang en onvermoeibaar kunnen doorwerken.
  • ‘Toewijding’ heeft te maken met een sterke betrokkenheid bij het werk; het werk wordt als nuttig en zinvol ervaren, is inspirerend en uitdagend, en roept gevoelens van trots en enthousiasme op.
  • ‘Absorptievermogen’ ten slotte verwijst naar het op een plezierige wijze helemaal opgaan in het werk, waardoor de tijd stil lijkt te staan en het moeilijk is om er zich los van te maken.

Wie bevlogen is, staat open voor nieuwe ideeën, is zowel fysiek als mentaal gezond, gaat op zoek naar zijn of haar authentieke talenten en begint elke dag met veel energie en levenslust aan weer een nieuwe werkdag. En dat is niet alleen fijn voor hem- of haarzelf, maar ook stimulerend voor alle directe collega’s en goed voor de organisatie.

Bron: Bas Kodden, De Kunst van Duurzaam Presteren, 2017.

Over Alles over bevlogenheid

Welkom op Alles over Bevlogenheid, hét platform voor iedereen die bevlogenheid hoog in het vaandel heeft staan: leidinggevenden, HR-business partners, ondernemers én werknemers.

Bekijk al mijn Artikelen

Reageer op deze blog